Ožujak 05, 2021 5813

U Sjedinjenim Američkim Državama umro je Vodičanin Miko Juričev-Grginov

Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Neobičan je životni put gospodina Mike. Nesretni Drugi svjetski rat od njegova života napravio je posebno zanimljivu filmsku priču. Pogotovo se to odnosi na sve što je doživio već u dječačkoj dobi.


Rodio se 1936. godine u obitelji zidara Ive i domaćice Zorke. To da su bili i poljoprivrednici nije potrebno posebno navoditi  jer su u tom vremenu to ionako bili gotovo svi Vodičani. 

Otac Ive često je obavljao i nekakve zidarske poslove za župnu zajednicu, među ostalim radio je na zvoniku, skalinama i Križnom putu do svetišta na Okitu. Početkom Drugog svjetskog rata je poginuo. Vrlo mlad. Kako je 1943. godine poginuo i Ivin brat fra Dionizije, sedmogodišnjeg Miku i njegovu braću Šimu i Franu smještaju u dom za ratnu siročad u Zagrebu kojeg su vodile časne sestre. U strahu od eventualne odmazde, 1944. godine časne su sa djecom otišle u Austriju, vjerujući da će tamo svi biti sigurnije.

Krajem rata, u svibnju 1945. godine, novouspostavljena jugoslavenska vlast saznala je za tu djecu i odlučuje ih vratiti. Uspostavlja se suradnja sa engleskom vojskom koja je po završetku rata preuzela vlast u Austriji i od nje se zatražilo izručenje djece.

Prema tvrdnji dr. fra Ive Sivrića koji je 1996. godine pisao o tome, jedan od dječaka izbjegao je vraćanje u Jugoslaviju. Bio je to baš Miko. Uspio je pobjeći Englezima, a na putu vlakom do Italije u skrivanju mu je pomogla časna sestra. Prema kazivanju fra Ive, neko vrijeme koristio je lažno prezime Katić. Narednih godina  živio je po izbjegličkim logorima u Italiji. 

Nakon nekoliko godina, kad je postao mladić, pridružio se američkoj vojsci i time stekao pravo na dobivanje njihova državljanstva. Seli u Sjedinjene Američke Države i tamo živi sve do smrti. U rodnu Hrvatsku prvi put vratio se sredinom sedamdesetih godina.

U Vodicama su ga dočekali svi njegovi bližnji, majka Zorka, sestra Anka i braća Šime i Frane. Vraćao se u još  nekoliko navrata, zajedno sa suprugom Pat, kćeri i unucima. 

Dinko Križan Vučak, nećak pok. Mike

Poslijednja izmjena dana Petak, 05 Ožujak 2021 12:50
djelomob1.jpg