Ožujak 08, 2021 3971

Povodom Međunarodnog dana žena – S vedrom i uvijek nasmijanom Editom Strikoman

Ocjeni sadržaj
(14 glasova)

1971. godine je sa svoje dvije prijateljica krenula u Vodišku glazbu. Svirala je prvi klarinet, a Šime drugi. Od tada se razvila obostrana simpatija i za nju više nije postojao nitko drugi. Danas sa Šimom, svojim suprugom i životnim suputnikom, sudjeluje u realizaciji Milenijskih fotografija, a svoje slobodno vrijeme posvećuje djeci i unučadi. Akitvna je u Vodiškim perlicama, a već punih dvadeset godina svako jutro od 8 do 9 možete je naći na kavi na tzv. Tensilenom kutku.

Rođena 1958. u Šibeniku, Edita Strikoman svoj život je posvetila obitelji, a iza svake realizacije Milenijske fotografije stoji upravo ona. Svom suprugu Šimi Strikomanu, trenutno  pomaže oko Milenijskih fotografija. Kao i kod svakog posla, tako i kod njih dođe do razilaženja. Ona obično krivo vidi prostor i položaj crteža dok Šime prije bilo kakve intervencije vidi gotov uradak. 

-    Ali vrlo brzo ja poslušam i riješimo nastalu nesuglasicu. Svjesna sam da je tu Šime puno jači od mene, a ujedno se držim i one stare: „Veži tovara di gospodar kaže…“ – sa smiješkom je započela Edita Strikoman razgovor.

Kada se  dogodi da je njena sugestija bila ispravna tada joj se Šime izvini. Baš kako je i znao činiti još u školskim danima. 

-    Šime i ja smo školska generacija 1957./1958. Nismo bili u istom razredu ali smo se poznavali. 1971. godine je Vodiška glazba raspisala audiciju za prijem mladih glazbara u Glazbu, jer stariji više nisu mogli sami. Kako je tamo svirao moj otac, pitao me je da li bi ja svirala u Glazbi. Tada u glazbi nije bilo žena pa sam razgovarala sa još dvije prijateljice, pa smo tako nas tri krenule i 1. svibnja 1972. smo imali prvi nastup – nastavlja Strikoman. 

Edita je svirala prvi klarinet, a iza nje je sjedio i svirao drugi klarinet Šime Strikoman. Kako je to linija pratnje i prvi klarinet ima melodiju i imaju više za svirati, dok drugi klarinet ima veće pauze, Šime je pauze koristio da bi Editu vukao za kosu. 

-    Ja sam imala dugu plavu kosu, pa me je Šime vukao za kosu. Od tada se razvila obostrana simpatija i  za mene nije više postojao nitko drugi. Dakle, ja početak naše veze navodim od travnja mjeseca 1972. godine. Iako smo od tada skupa i svašta smo prošli kroz život oboje smo završili srednje škole i ja FOI a Šime AKFIT – dodaje Strikoman. Poslije vjenčanja su započeli svoj život u Vodicama. Jedno vrijeme je Edita radila u firmi svog svekra jer je Šime morao u JNA. 1996. se zaposlila u Srednjoj ekonomskoj školi kao profesorica informatike i knjigovodstva s bilanciranje, ali samo jedno polugodište i to na zamjeni. 

-    Kad je završila zamjena, zaposlila sam se u Šiminoj firmi Strikoman film s.p.o, a poslije d.o.o. Kao zaposlenica morala sam pomoći u poslu. Od 2000.-te godine radim s njim na Milenijskim fotografijama. Kada Šime dogovori s nekim snimanje Milenijske i odredi prostor na kojem će se Milenijska raditi te oblik koji treba nacrtati tada je moj zadatak izraditi taj crtež na kompjuteru i na papiru u rasteru. Uz pomoć tog crteža i rastera, prenesemo sliku u prostor. Prije sam mu na terenu pomagala slagati ljude koji sudjeluju na snimanju, a ovu zadnju godinu, zbog epidemioloških mjera nemamo tako puno ljudi pa uz pomoć papira izrađujemo sliku. 

Prije samog snimanja mu pomogne oko tehničkih stvari; dodaje stativ aparat i opremu, a poslije snimanja sprema u kamperu mini atelijer, spaja laptope, printere... 

A ne samo da pomaže suprugu, Edita vrlo rado pomaže i svojoj djeci i unučadi. Bilo kome da treba pomoć ona je uvijek tu, a ponajviše vremena provodi brinući se o djeci svoje kćeri.

-    Kako mi kćer i zet imaju malu suvenirnicu i četvero dječice, a zatreba li im sat ili dva ja tada uskačem. Pošto smo u centru, nije mi problem bilo da trebam navečer ili u popodnevnim satima, ako nemamo svojega posla – dodaje  Strikoman. 

Uz brigu oko obitelji Edita aktivno sudjeluju u Vodiškim perlicama. 

-    Kad se pokrenula ideja o osnivanju udruge koja njeguje običaje, riči, napjeve našeg mjesta, predsjednica gospođa Tatijana Roca mi je ponudila da zajedno sa njom i nekoliko žena osnujemo kulturnu udrugu „Vodiške perlice“. Odazvala sam se i od 2004. godine zajedno djelujemo u Perlicama. Udruga smo u kojoj njegujemo napjev, naše „mutavo, nijemo kolo“ običaje... Kroz godinu imamo po 50-tak nastupa, a svake srijede navečer imamo sastanak na kojem razradimo detalje oko predstojećih nastupa – nastavlja Strikoman. 

Kako bi našla vremena za sebe Edita ima svoj jutarnji ritual. 

-    Kako stanujemo u blizini kafića Sunčani sat jednog dana sam se javila gospođi koja je čistila kafić. Sama je sjedila i pila kavu. Sjela sam pokraj nje. Sutra dan opet i tako je sve počelo. Od nas dvije, u nekoliko tjedana naša ekipa je narasla na nas pet. Od 8 do 9 ujutro sebi dozvolimo taj jedan sat samo za nas. Taj sat, nas pet zovemo Tensilen kutak. 

To je mjesto gdje prepričavaju svoje dogodovštine od dana prije ili evociraju uspomene na neke ranije događaje. Ne bi to bilo ni malo čudo da to ne rade već punih dvadeset godina.  Osim što joj jutarnji ritual daje snagu za sve ono što je čeka u danu Edita svoj vedar duh i iznimnu snagu povezuje sa svojim horoskopskim znakom, ali i vjerom da Gospodin sve vidi i sve zna.

Posebnih planova za budućnost nema al joj je želja da se što prije vrati u normalan život, prijašnji ritam i prijašnje navike. Da što prije može kada poželi otići do djece, prijatelja, zagrliti nekog...

-    Jer sada htjeli mi ili ne moramo misliti kod koga i kada smijemo doći – zaključila je za kraj. 

djelomob1.jpg