Svibanj 02, 2021 3634

Španjini i Selo

Ocjeni sadržaj
(24 glasova)

VODICE
ovdje doista ima reda
i to me umiruje

kamen kamen
prozor krov

male ulice

Rosana Španja Gospodnetić

Ovu kratku pismu o Vodicama napisala je Rosana Španja Gospodnetić. Vodiška je po ocu Tomi. A po mojoj teti Rosi, svojoj babi, dobila je ime. Teta Rosa i moja baba Zorka bile su sestre. Imale su još sestru Biserku i brata Stipu. Rođeni su u Cotovoj kući u Dulcinu.

Teta Rosa imala je posebno težak život. Kraj Drugog rata učinija ju je udovicom. Muž Markiol nesta je negdi na križnom putu. A onda je i ona krenula na svoj. Križni put. Iz Zagreba, u kojem su tada živili, krenula je pješice prema Vodicama. Sa četvero male dice, od kojih je najmlađi Nikola (Miko) ima tek nešto više od godine.  Malo stariji od njega bili su Rosanin otac Tome, Katica i Ante (Bačo).  Po dolasku u Vodice bili su kamenovani. Žena i četvero male dice. Tužno. Miko je „stavija“ na papir taj period njihova života.

Volija bi da njegova (njihova) priča završi u Zavičajnoj zbirci vodiške knjižnice, pa da je u budućnosti mogu koristiti studenti i povjesničari. Nek ta  crtica iz nesritne povijesti našeg naroda postane dostupna svima. I nek bude pouka. 

Na sprovodu Rosaninog oca Tome oproštajni govor održa je Mario. Rosanin brat. Govorija je nadahnuto. Među ostalim, priča je i o tome kako je otac njega i sestru učija da nikome ne valja nešto zamirati. Tu je ponajviše mislija na tužnu poratnu epizodu svoje obitelji. I to je rezultiralo time da gorčina nije bila njihov životni suputnik. Nije im bila ni u primisli. 

I Tome i njegova dica bili su pjesničke duše. Pisali su puno i o Vodicama. Iako su najveći dio života proveli na Braču. U Postirama. 

Rado se sićam stare Španjine kuće. Smistila se po srid vijugave uske ulice koja vodi od Poljane do Čorićeva turnja. Volija sam tamo dolaziti. Teta Rosa bila je baš brižna žena. Odgojila je četvero dobrih ljudi. Ante Bačo je u Sloveniji. I on je jedan od desetine Vodičana koje je Mile Talijašev izveja na pravi put. Tome je do odlaska u penziju bija direktor Poljoprivredne zadruge u Postirama. Miko i Katica (udana Vlašić) su u Vodicama. Katica je starija, ali je još uvik toliko vitalna da svakodnevno propješači nekoliko kilometara.Miko je nakon problema sa srcem malo sta na balun. Pod budnim okom svoje Mande još će on dugo. Puno duže no što su živili Rosana i Mario. Rosana je umrla u trideset i nekoj, a Mario sa tek navršenih pedeset. 

Ostale iza njih slike i pisme, ostala iza njih sjećanja na posebne duše. Duše  iznjedrene u Španjinom bavulu. Ima nešto u tim Španjinima. I njihovoj posebnoj privrženosti Vodicama. I Tome je pisa o Vodicama. Na kraju ovog teksta ćemo objaviti i jednu njegovu pismu.

Dakle, Tome, Rosana, Mario, Elvira (udana Lasan-Zorobabel) i  Peko.

Eh, taj Peko! Koliko on voli Hajduka. Nemoguće je tu ljubav izreći ričima. Ali, ljudi moji, šta taj čovik voli ovo Selo! Ma, to je ona ljubav prema Hajduku na kvadrat! 

Virujen da mu se dobro štucalo prošlog petka kad smo Kate Španjina i ja pričali o njemu. Telefonski razgovor koji je počeja o Katinom boravku u zagrebačkoj bolnici na Jordanovcu vrlo brzo skrenija je na drugi kolosijek. Toliko nam se taj čovik uvuka pod kožu. Lani je u ovo doba primija Nagradu Grada Vodica. Puno mu je to značilo. Bila je to nagrada za njegovo pjesničko stvaralaštvo i doprinos očuvanju tradicijskih vrijednosti.

Dat ću si za pravo da mu ovom prigodom dodijelim još jednu. Onu za životno djelo. Jer, ono šta je on postiga sa svojom facebook pričom zvanom „Vodice u srcu i duši“ vridno je takve nagrade.

Ža mi je da za ovozemaljskog života vjerojatno neće uspiti ukoričiti svoje stihove, ali doći će i to na red. I Rosanina zbirka pisama nazvana „Tamo“ ugledala je svitlo dana tek nakon šta nas je ona napustila. 

Neka nama naših Španjinih! 

Sritan vam Dan Grada Vodica! Živilo Selo!

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 03 Svibanj 2021 01:55
djelomob1.jpg