Srpanj 07, 2021 5794

Prisjećanje na Krstu Tabulu koji je prije pet godina otiša u Vječnost

Ocjeni sadržaj
(13 glasova)

Poznam četvoricu Vodičana koji se zovu Krste. Dvojica se prezivaju Roca. Mlađi od te dvojice je na „privremenom“ radu u Švedskoj, a stariji živi u Blatama. Vodiškim Blatama. Bolje ga znamo po nadimku Krstić. Čovik je sjajan matematičar i jako dobar tenisač. To znam iz vlastitog iskustva.

Jedini je tenisač na svitu koji je loptice za vrime igre drža u (d)žepu od košu(l)je.. Ono po čemu je najpoznatiji je njegova sposobnost da neumorno prepričava anegdote. I one koje su se stvarno zbile, ali i one druge…

Treći Krste kojeg znam je iz Latinovih. Njega svi znamo kao Kresu. U mladosti je bija konobar (po uzoru na oca). Oduvik je, poput Krstića, bija duhovit. Ima je tada pokoji kil viška.

Kad je otiša iz konobarskih, uplovija je na nekoliko godina u ribarske vode. Toliko je zavolija život ribara da se zamalo „potribunjčija“. Šta je u stvari kompliment. Zadnji godin obnaša ulogu doministra prometa u Vodicama (Frane Skočić je ministar) i puno bala. Maratone. Proša je po Evrope. Točnije, probala ju je. I sad više nema kil viška. Moga bi u manekene mada će uskoro postati dida. 

Najstariji od četvorke koja nosi to lipo ime je Nakić-Alfirević. Umirovljeni je ginekolog. Svakodnevno se vidimo u knjižnici. Dođe na „čašicu“ razgovora, pročita Slobodnu, a nerijetko bacimo i partiju šaha.

Bolji je od mene. Kad je moja kolegica Ana rodila svoje prvo dite, navrati na Odjel šibenske ginekologije dr. Nakić-Alfirević i priupita je koje je ime dala ditetu. Kad mu je odgovorila: „Krste“ on joj, misleći da se šali sa njime, odbrusi: „Ajde mala, nemoj me zaj…..ti!“

A, mali je zbilja dobija ime Krste. Po svome didu s očeve strane. Krsti Tabuli. Dobrom, cijenjenom i poštenom mesaru i odličnom čoviku. Sićam ga se. Mlad je umra. ima je četrdesetak. Ostali iza njega supruga Jela i sinovi Josip i Antonio. Josip je bija istaknuti borac u ovom našem zadnjem ratu.Dragovoljac. Zagleda se Joso u Anu, moju kolegicu, i njihova ljubav prerasla u brak. U kojem su prvo dobili Krstu, a kasnije i Lovru i Mariju.

Ana je Šiben(čan)ka, rogozničko-zagrebačkih korijena. Iz obitelji Lovrić-Caparin. Umjetničke obitelji slikara i glazbenika. Osim Ane, mama Nada i otac Branko imaju i Evu i Saru. Većina vas sigurno se sića i Aninog strica don Ante, koji je većinu svog svećeničkog staža proveja u skradinskoj župi.  Sigurno ga pamtite po naočalama s debelim staklima. 

Mali Krste, glavni junak ove naše priče, ima je dobre gene i s očeve i s materine strane. I baš zato, bija je i duhovita dobričina i veličina od čovika. I u fizičkom i u duhovnom pogledu. Svira je trombon u šibenskoj glazbenoj školi, a volija je i bavija se raznim sportovima. Ponajviše borilačkim. A igra je i šah. I to jako dobro. I on i brat Lovre. Tako mi je barem reka Branko Vlaić koji ih je trenira i vodija na natjecanja. 

Volija se Krste družiti sa svakime. I drugi su volili biti u njegovu društvu. Društvu mladog čovika koji zna saslušati, koji zna nasmijati i koji se zna nasmijati. Iz dubine srca. 

Sedmi sedmoga vežem uz rođendane nekih meni jako dragih osoba. Sedmi sedmoga otprije pet godin vežem i uz Krstin odlazak s ovog svita. Dvadesetak dana nakon šta je maturira pozove Bog našeg veseljaka k sebi. Ja ne volim niti izgovoriti ili napisati onu rič od četiri slova koja počinje sa „s“ i koja je sinonim za kraj ili svršetak. Želim virovati da je tog sedmog sedmog dvi iljade i šesnaeste Krste „zapravo“ rođen i da je baš tog dana počeja njegov bolji život. U ovom čudnom vrimenu u kojem nam štošta propisuju i naređuju, ono šta mi uvik ostaje i šta mi nitko ne može oduzeti jest ufanje i vira u vječni život. Na nekom boljem mistu od Zemlje. Koja nije loša, ali… 

Dragi Krste, evo nedavno je i tvoja sestra Marija maturirala. Pazi s nebeskih visina i na nju i na brata Lovru koji je krenija stopama dida Krste, pazi i na mater Anu i ćaću Josu. Puno im fališ. Znaj da te puno, puno vole. Ovim putem zahvaljuju svima koji te se sjete.

A tih nije malo. 

Piše: Ivica Bilan

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 07 Srpanj 2021 00:36
djelomob1.jpg