Kolovoz 06, 2021 6076

Brodogradnja se vraća kući

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Pripreme za preseljenje, iz Splita u Vodice, ugledne tvrtke Omnimont d.o.o. te pojedinosti o tome tko su i čime se bave nam je ispričao naš Vodičanin i glavni projektant Krešo Biluš dipl. ing. brodogradnje.

Što je to Omnimont? 

Ured za projektiranje u brodogradnji koji posebnu pažnju posvećuje kvaliteti svojih proizvoda. Primjenjujući inovacije kao i najnovije računalne metode projektiranja trudimo se da svako naše novo plovilo bude godinama ispred svog vremena – započeo je Krešo Biluš dipl. ing. brodogradnje.

Po čemu su vaša plovila bolja od drugih?    

Na primjer zahvaljujući našim inovacijama:

•    aluminijska brza brodica, za prijevoz 12 putnika (Split – Modra špilja – Split) je toliko superiornija sličnim brodicama da turisti čekaju i po nekoliko dana na priliku da se ukrcaju na nju; dok konkurentska plovila, zbog Corone, stoje privezana

•    čelični mikro trajekt u klasi brodice može ono što ni jedan drugi trajekt ne može, tj., može preko rampe ukrcati/iskrcati do 20 tona teško vozilo na rivu s bilo koje visine 

•    prvi i jedini smo uspjeli temeljiti brodske dizalice na plovilo napravljeno od polietilena visoke gustoće (preko 10 puta mekši materijal od čelika)

•    prije više od 8 godina smo omogućili gradu Osijeku da na obali Drave prihvaća najveće, riječne, putničke kruzere do 140m duljine. Kada im je broj pristajanja narastao na više od 50 godišnje projektirali smo im i to nedavno otvoreno, novo, plutajuće pristanište za koje zapovjednici kruzera govore da je najbolje riječno pristanište u Europi 

•    prije oko 35 godina, to jest desetak godina prije nego je osnovao ovu tvrtku, Miroslav Pelajić, magistar ing. brodogradnje, također naš Vodičanin, projektirao je za Kapetaniju Murter 10m dugu drvenu, brzu brodicu „Lavsa“. Istu brodicu koju su do lani, hrabri djelatnici kapetanije, radije koristili za spašavanje stradalnika na olujnom moru, nego mnogo veća moderna plovila.Kako se rađa nova brodica?    

Projektiranje malih plovila počinje od detalja. Na primjer: za trkaću brodicu se najprije odabere pogonski motor, a onda mu se prilagodi sve ostalo. Tako se za mikro trajekt najprije definira ukrcajna rama s glavnom palubom, a projekt plovne dizalice kreće s odabirom dizalice i količine tereta.

U čemu je tajna vrhunskog projekta?    

Ukratko, tajna je u strpljivom i dugotrajnom razvoju svakog prototipa na način da se, u prvom pokušaju, pomoću numeričko eksperimentalnih simulacija, trodimenzionalno modelirana struktura obradi tako da se dobiju što precizniji podaci težine, stabiliteta, pomorstvenosti te odnosa brzine i snage pogona novog plovila. Zatim se po provjeri čvrstoće vrši optimizacija težine kao i modifikacija vanjske oplate kako bi se izbjeglo korištenje krutog balasta zbog kompenzacije zatege ili pretege plovila. Ovaj se postupak ponavlja nekoliko puta sve dok se ne postigne optimalan odnos željene nosivosti, brzine i snage. Za razliku od konkurencije, mi izbor propelera i brzinu plovila ne pogađamo, već precizno izračunavamo.

Čime se još bavi Omnimont?    

Omnimont se također bavi i izradom studija izvedivosti, maritimnih studija, proračunima čvrstoće kompleksnih struktura industrijskih postrojenja te projektiranjem plutajućih marina i sidrišta.

A sve te informacija možete pronaći na web stranici www.bilus-yachtdesign.com

Poslijednja izmjena dana Subota, 14 Kolovoz 2021 17:35
djelomob1.jpg