Kolovoz 14, 2021 5336

Okupili se šezdesetogodišnjaci: Ćakulom i pismom prisjetili se mladih dana

Ocjeni sadržaj
(20 glasova)

Barem dva puta misečno posjetim učiteljicu Vanju. Donesem joj 4-5 knjiga i, ako imam vrimena, sidnem koju minutu pa malo popričamo. Iako je u srednjim osamdesetima još uvik se dobro „drži“. Osim čitanja voli i pogledati štogod na televiziji. Više od ostalog zanima je sport. Uživala je gledajući Olimpijske igre. Najviše u finalu muških parova u tenisu.

Vanja je bila  moja učiteljica. A prije moje generacije  učila je  generaciju moje tete Ksenije Roca (Antulov) pa nakon njih i generaciju moje starije sestre Sanje. To je generacija rođena šezdesetprve i šezdesetdruge godine. Večeras su se okupili pred „Starom školom“, a vridni naš Pere Grgurev-Virilov ih je snimija. Malo kasnije ću pokušati napisati imena svih koji su na fotografiji. 

Osim sa sestrom, puno toga vezuje me sa još nekima iz te ekipe. I onima koji su došli na ovo večerašnje okupljanje, ali i nekima koji iz različitih razloga nisu uspili doći. Blanka Juričev-Martinčev (Pipićeva) je moja rodica i kolegica s posla. Rekla mi je:“Ive, nemoj se sad raspisati, a i ne piši svašta!“ I neću. 

Ervina Vučka znam oduvik. Nekad se u Vodicama puno igra ulični nogomet, a često su se igrali i turniri vodiških kvartova. Ervin, poznatiji kao Lešo, bija je odličan igrač. Zajedno smo branili smo boje Blata. Na golu je bija Ervinov brat Šime, a još su igrali braća Pomije, Ante Bekićev, Mislav Trcerin,… I Mislav je bija odličan igrač. Tehničar ko Baka Slišković. 

Rođaci Mirko i Radoslav Juričev-Sudac, obojica iz ove generacije, uveli su me u „navijački“ život. Mirko je srednju školu pohađa u Splitu pa je bija blizu „oltara“ kad je rič o Hajduku i Torcidi. Bija je predvodnik jednog modernijeg pristupa navijanju. Po uzoru na talijansku školu.

Šta se Radoslava tiče, sa njim je uvik bija neki šou. Koliko puta je preskočija poljudsku ogradu i sa zastavom, uglavnom hrvatskom trobojnicom, bala po travnjaku i diza publiku na noge. A milicajcima dlake na glavi. Bezuspješno bi ga oni vatali. Ni pasi im nisu pomagali. Jer, vratija bi se on natrag na tribine još spretnije nego šta bi se spušta sa nje. Doduše, nekad su ga znali privesti pri ulasku na stadion. Naravno, zbog te iste bandire. 

Ima u ovoj generaciji puno zanimljivih osoba. Poput veseljakinje Mirande, vridne djelatnice „Leća“. Tamo je donedavno radila i Ines Pulentaševa. Branka Karinova i moja sestra rade u vrtiću. Jedna u vodičkom, a druga velikogoričkom. Marija Alfireva je profesionalni život posvetila dici s posebnim potrebama i njihovoj što većoj socijalizaciji. Antonija Barićeva živi u Pirovcu. Tončika u Zagrebu. Osim u struci aktivna je i kao predsjednica Zavičajnog kluba zagrebačkih Vodičana.Stipe Roca-Milo godinama radi kao matičar. Miler Vučak uspješni je iznajmljivač apartmana. Dušanka Vukov dugo je radila u banci. Zdenko Matičev jedini je Tribunjac pristiga na ovo okupljanje. Vrsni je meštar za brodske motore i frižidere, a ja ga pamtim kao najbržeg trkača iz ove generacije, a možda i u ciloj tadašnjoj osnovnoj školi. Sićam se da su iz Tribunja i Jelica Durmanić, Stanko i Joso Perkov,… Iz ove generacije je i moja draga susjeda Tonka Šprljan (Cindrić).

To su i Dado Latinov, dobar sportaš i pripadnik Specijalne policije za vrime rata i moj rođak Tonči Bilan. Turizam i „Mali porat“ njegove su preokupacije. I Živana Vlašić(eva) mi je rodica. Po Cotovoj strani. Antu Bekićeva sam već spomenija. Živi u Zagrebu. I Ivica Skočić sa Plimice zvani Dući (Duće) je sa njima iša u školu. Tu je i Tomislav Čičin-Angul zvani Ćat. Meštar. Iz ove generacije svakodnevno viđam i Sinevu Juričev-Ivin.

Ksenija Jankov neko je vrime bila moja kolegica u knjižnici, a često viđam i njenu imenjakinju (Čičin) Šainovu koja godinama radi u gradskoj upravi. Srećka Batorova piva u zboru „Lira“. Silva Mrša vridno je radila kao medicinska sestra u šibenskoj bolnici. Ne znam da li je otišla u penziju. I Nada Juričev-Pipić radila je u bolnici. Milenka Vulin živi u Šibeniku, a dugo je radila u pošti. 

Generaciji 61/62 pripadaju i sestre Štih. Snježana i Jadranka. I Josipa Angulova. Čičin-Angulova. U generaciji su i dvi Ljubice. Latin i Birin (Mitrova). Mitrovica živi u Šibeniku. Čini mi se da je sa njima neko kratko vrime u školu išla i zagrebačka Vodičanka prelipog imena. Sonet.

Možda i grišim. Ali znam da je  generacijski povezana sa njima. Šta reći o Denisu Ivasovu? Cili život je aktivan u sportu (borilačkom), a voli ići i u lov na zečeve. U Zagrebu (ili negdi u njegovoj okolici) danas žive i Danijela Grgurev i Tereza Ćorić. U Zadru živi Nebojša Lakić, vrhunski glazbenik-klavijaturist. Tatjana ga je učila svirati harmoniku. Nekoć je bija dio čuvenog „Napokon“ benda. Mislim da je i Zrinski Ivas iša sa ovom generacijom u osnovnu školu. A i Vesna i Tonči Roca. Barini. Oboje su prerano napustili ovaj svit. Kao i legendarni dvojac Ante Specijalić-Jerman i Cvitko Strikoman-Rašo. Koji su to originali bili.

Nekad je u prvom razredu bilo samo dva odjeljenja. Doduše, sa više učenika nego danas. Nazivali su se A i B razred. Učiteljica A razreda bila je Vanja, a učiteljica B razreda Antica. E, to su bili autoriteti! U petom razredu priključili bi se i Tribunjci pa bi bilo tri odjeljenja.

Razrednik jednog bija je Rade Cvijanović. Predava je likovni, a učenici su mu dali nadimak „Komačar“. Volija je loviti ribu i vaditi prstace i kunjke. Jednog učenika iz ove generacije je posebno volija. To je Šime Fržop zvani Brusaja. Šime mu je tu privrženost uzvratija odabirom svog zanimanja. Slikar je i živi negdi u Istri.

Moga bi još puno toga spomenuti vezano uz naše slavljenike. Nek se ne naljute oni koje sam izostavija. Za kraj ću još spomenuti blizance Blanku i Zorana. Španjini. Sa Zoranom ćemo uskoro za Info Vodice snimiti i razgovor na jednu zanimljivu temu. Luciji Cvitan će pričati o narodnoj nošnji koju je njegova i Blankina mati Mare sašila za njih dvoje prije punih pedeset godin. Bit će to zanimljivo. Nemojte u Lucijinoj emisiji propustiti priliku viditi i kako izgleda prava vodiška kapa. 

Za kraj pokušat ću napisati imena svih koji su na fotografiji snimljenoj večeras pred „Starom školom“. Nemam je pred sobom pa se pokušavam sititi ko je sve na njoj. Dakle, mislim da su na njoj: Blanka Juričev-Martinčev (Pipićeva), Sanja Bilan, Josipa Čičin-Angul, sestre Jadranka i Snježana Štih, Miranda Zukić, Branka Karin, Dušanka Vukov, Ksenija Jankov, Ksenija Čičin-Šain, Sineva Juričev-Ivin, Antonija Barić, Radoslav Juričev-Sudac, Dado Latin, Miler Vučak, Ervin Vučak, Nebojša Lakić, Stipe Roca-Milo, Zdenko Matičev, Nebojša Lakić, Tomislav Čičin-Angul, sestra i brat Blanka i Zoran Španja, Ljubica Latin, , Denis Ivas, Tončika Cukrov, Živana Vlašić, Milenka Vulin i Ljubica Birin.

Živili!!!

Piše: Ivica Bilan

djelomob1.jpg