Listopad 04, 2021 4217

Završeno najposjećenije 9. izdanje festivala Kreativni dani Fausta Vrančića na otoku Prviću

Udruga Otok opet napravila "nered" na čitavom otoku Prviću, a otvorena je i prva pješačka staza

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Od 1. do 3. listopada otok Prvić je opet bio domaćin najdjetinjastijeg i najveselijeg festivala u Šibenskom arhipelagu. Deveto izdanje Kreativnih dana Fausta Vrančića je bilo najposjećenije do sada, a program se odvijao sva tri dana jer - su posjetitelji to tražili!

-    Planirali smo samo 'usitno' organizirati jedan festivalski dan u subotu, ali onda su počeli stizati pozivi vrtića i škola s upitima hoće li biti festivala. Bojali smo se epidemioloških mjera, ali djeca su željna izleta. Mnoge generacije predškolaca i školaraca su ostale uskraćene za grupne izlete pa otud i interes za program festivala Kreativnih dana koji je, već niz godina, vrtićima i školama s kopna motiv za posjet otoku u prvim danima listopada, kazala je Drenka Ćosić Bukić, dopredsjednica Udruge Otok sa sjedištem u Prvić Luci.

I zato su se Kreativni dani ovu godinu vratili u punom sjaju. Iako iz Udruge navode da ne bi kazali baš jer uistinu nisu očekivali ovoliki odaziv u subotu, to im je bila dobra lekcija kako bi iduće jubilarno 10. izdanje bilo sjajno.

-    U petak je festivalske radionice uživalo preko stotinu predškolaca dječjeg vrtića Tamaris iz Vodica, učenika Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac te školaraca s otoka Zlarina i Prvića. Posebno za njih su organizirane ekološka radionica Instituta Ruđer Bošković - postaja Martinska, radionica izrade zmajeva i posjet Memorijalnom centru Fausta Vrančića. 

U subotu su Prvić organizirano posjetili i sedmaši osnovne škole Juraj Šižgorić, ali i brojne obitelji s djecom iz Šibenika i Vodica. Vrijeme je bilo savršeno, a sve radionice su pronašle svoje zainteresirane. 

-    Zmajoljupci su ovu godinu pripremili gotovo dvije stotine zmajeva i svi su planuli, Victoria Antić je neumorno tetovirala kanom sve do kasnih poslijepodnevnih sati, a poseban interes su pobudile i radionice bubnjanja, svile, ulične fotografije i izrada bookmarka akademske slikarice Alme Božanić.

Virkova Crvenkapica je ispunila poslijepodnevne sate djeci, a odrasli su imali priliku uživati u dinamičnom predavanju o potencijalima artičoke u brendiranju otoka Prvića i podjeli sjemena u režiji Zlatke Rodin, koja je ugostila Maria Šmita te interpretatoricu i edukatoricu Sanju Mršu Vukman. -    Mariju Šmitu možemo zahvaliti i što je Šepurina upisana u kartu festivala jer je njegov OPG Natura škoj bio otvoren za sve zainteresirane, kao i Memorijalni centar Fausta Vrančića u Luci, priča nam dopredsjednica Ćosić Bukić.

Mario i Danijela Antulov, predsjednica MO Prvić Šepurine, uz nekolicinu posjetitelja su pratili planinare i članove markacionističke sekcije HPK Sv. Mihovil u označavanju prve pješačke staze na otoku, a subotnji program je okončan projekcijom filma Jadrana Bobana “Ono drugo selo” koji je snimljen po scenariju Vesne Kesić, članice Udruge, koja je preminula početkom godine. 

-    Vesna je uvijek govorila kako želi nekakav vatromet ili bakljadu u večernjim satima na festivalu pa smo, njoj u spomen, poslije filma ubacili performans s bakljama i bubnjevima Silvije Papak. Moramo priznati da je naša Vesa znala kako se stvara dobra atmosfera jer je to dalo novu dimenziju festivalskim događanjima. Dogodine za jubilej će biti vatromet, poručili su iz Udruge Otok.

Kažu još i da je šteta što više posjetitelja ne prespava na otoku jer je poseban osjećaj probuditi se u nedjelju ujutro, kad je čitavo nebo nad Prvićem plesni podij zmajeva. Ovu godinu ih je bilo najviše ikada jer su svoje zmajeve podigli visoko i Zmajoljupci iz Zagreba, koji su od prve godine sudionici KDFV-a, i njihovi kolege Kap Jasa iz Slovenije, koji su zaslužni i za predivne zračne fotografije prvinske nedjelje. 

-    Nebo nad otokom je bilo spektakularno - plesali su tu, između ostalih zmajeva, i jedna vještica, lignja, kao i dvije fantastične hobotnice. I u tu nedjelju je Alma Božanić održala još jednu likovnu radionicu za sve one koji nisu stigli do nje dan ranije pa su se tako Prvićani i njihovi gosti oprostili od 9. Kreativnih dana Fausta Vrančića, ali ne i od otoka gdje sezona još uvijek traje, a more je ugodnih 21 stupnjeva i idealno za kupanje, naglasila je predsjednica Antonia Dobrota u ime Udruge Otok.

Foto: Udruga Otok
Foto iz zraka: Viktor Mramor i Janez Vizjak, KAP Jasa kite team Slovenia


 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 07 Listopad 2021 15:06
djelomob1.jpg