Listopad 25, 2021 1527

Gordana Mijat

Žena koja je 50 puta darovala krv, uvijek spremna i dostupna Gradskom Crvenom križu Vodice

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Gordana Mijat je 25.8.1994. godine prvi put darovala krv. 27 godina poslije, Vodice su joj zahvalile  plaketom i  priznanjem za jubilarno 50. darivanje

Iznimna žena rođena 1965. godine, poljoprivredna tehničarka, kćer, sestra, supruga, majka, baka, svekrva i punica. Ujedno, članica i suosnivačica Humanitarne udruge Daj 5 od srca Vodice, sportski ribolovac i članica Športskog ribolovnog kluba Mali porat, članica Petanque kluba Vodice. Žena koja je 50 puta darovala krv, uvijek spremna i dostupna Gradskom Crvenom križu Vodice. Sve je to Gordana Mijat.

-    Svaka kapljica, bilo da je darovana prvi, drugi ili deseti put jednako je važna, snažna i puna ljubavi.  Želja da onaj čijim će venama poteći vaša krv dobije šansu za ozdravljenje i novi početak je nešto neopisivo – započela je Gordana Mijat razgovor. 

1994. godine Radio Ritam je na svojim valovima uputio apel građanima o hitnoj potrebi bolnice za krvnom grupom A-. Uslijed teške prometne nesreće na mostu nastradala je mlada obitelj s dvogodišnjim djetetom. U to ratno vrijeme krvi je kronično nedostajalo. Apel se konstantno ponavljao.

 

U Gordani se nešto se prelomilo, kliknulo.

-    Zamolila sam kolege u MUP-u u Šibeniku u Mandalini gdje sam u to vrijeme radila da me prebace u Opću bolnicu Šibenik i odlučila dobrovoljno darovati krv – nastavlja Mijat.
Međutim, usprkos silnoj želji, iznimnoj plemenitosti njeno prvo darivanje nije uspjelo. Imala je povišen tlak, bilo je ljeto i velika vrućina. Sve je to vjerojatno dovelo do toga da Gordana ne uspije u svojoj namjeri. Ali, gdje je volje tu je i načina.

Slijedeće jutro još prije odlaska na posao, ponovno je otišla u nadi da se tlak stabilizirao. Međutim uzalud, nije uspjela. Nedugo zatim uslijedila je akcija u Vodicama u organizaciji Kluba dragovoljnih darivatelja krvi Vodice kada je prvi put 25.08.1994. godine dobrovoljno darovala krv.

2000. godine je bilo njeno drugo dobrovoljno darivanje krvi jer ju je teška bolest, a potom i rođenje četvrtog djeteta spriječilo da nastavi s plemenitim i humanim djelom. 
Kad je ova hrabra i nadasve svestrana žena, plemenita i humana pobijedila bitku svoga života, a njezino četvrto dijete malo poraslo nastavila je sa dobrovoljnim darivanjem krvi i  tako sve do 50. jubilarnog darivanja.

11.08.2021. godine Grad Vodice joj je za njezino 50. darivanje krvi dodijelio plaketu i priznanje Grada Vodica za nesebično i humano djelo koje radi. 

- Moja darivanja pratio je i suprug Zoran koji je nažalost zbog bolesti morao stati, ali nastavljaju moja djeca: Milan, Goran, Kristina i Katarina, a pridružuje nam se i nevista Marija. Odgajamo ih tako, živimo tako i neopisiv je osjećaj kad zajedno obiteljski idemo i darujemo krv, tu kap koja nekom život znači – dodaje Mijat.

Kao dobrovoljni darivatelji krvi ona i suprug su ostvarili pravo na besplatno zdravstveno dopunsko osiguranje što je svakako za pohvalu, jer zajednica prepoznaje darivatelja. 
Kroz godišnje druženje potiče i pohvaljuje one koji prvi put daruju krv, kao i one s više davanja te se ovim putem zahvaljuje na prijedlogu Kluba dragovoljnih darivatelja krvi i dodjeli priznanja i plakete grada Vodica za 50-to darivanje krvi uz jednu želju.

-    Da još dugo možemo poklanjati tekućinu koja život znači i da što manje budemo u potrebi za njom. Pozivam sve one neodlučne, zdrave i možda malo uplašene da dođu, da daruju krv. Jer vjerujte, ljepše je davati nego primati – zaključila je ova plemenita žena.

djelomob1.jpg