Prosinac 13, 2021 3501

Iz vrimenika KU "Vodiških perlica": Vodiška sveta Luca

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Danas je sv. Luce, blagdan koji se u starija vrimena posebno štovao u Vodicama. U narodu se sveta Lucija štuje kao zaštitnica slijepih i slabovidnih te općenito onih koji su oboljeli od bolesti očiju, kod grlobolje i krvarenja. Zaštitnica je i pisaca, seljaka, sedlara i trgovaca, kovača i drugih.
Predsjednica KU Vodiške perlice Tatjana Roca osvrnula se na rad udruge, kako je običaj štovanja sv Luce istrgnula iz zaborava. Njeno pismo prenosimo ispod u cijelosti

Iz vrimenika KU "Vodiških perlica" i privatnog arhiva vodiške neviste A Na Kub - Arine Abereške Aberdun: "Kako sam navisila vodišku svetu Lucu", 1970. i za "Punoljetnu Perličinu vodišku svetu Lucu" gospodnje 2021. godine. 

Bila je gospodnja 1970.-a godina. Doselila sam se u Vodice i zaposlila u osnovnoj školi. Početak 12. je miseca. Počele su puvati prave bure koje su me sitile na moj rodni Senj. Približava se sveti Nikola, a ja svon jednogodišnjen ditiću čistin pepe - postolčiće te ih stavjan u ponistru i u dičinji kutić u kužini. 

Gleda me sekrva i govori šta to činin, a ja njoj govorin da je sutra sveti Nikola pa stavjan ditetu poklončiće. 

Gleda me čudno sekrva i govori: "Šta je tebi, nevisto?". U Vodicama se duperala "sveta Luce Kokošica" i govorilo 13. dan do Božića, a dici se u suknene bičve ispletene na pe' zbica stavjale mendule, oriji, smokve, a i prut. 

Dobro, odgovorim joj:

"Da se ne utrnu stare vodiške užance, po Vašu, odnosno po moju, mali će zapametiti sv. Nikolu, a i sv. Lucu. 

Ali, znate šta, mali nema vunene čarape." 

Sekrva odgovara: "Baba će malomu uplesti o' prave vune sa Rocina stana - suknene bičve i kalce na pe' zbic, koje iman napravjene o' lozja i mladićenja suva drita driva! 

I tako san van ja, judi moji, navisila "Vodišku svetu Lucu", gospodnje 1970. godine.

         ... Oj Vodice, pokraj sinjeg mora,
             Vama svitla osvanula zora.
             Još van lišje svanulo sunašce,
             Ogrijalo svu mladost i starce ...

 

Dragi puče, vraćan Vas u 1970. godinu u školu u koju su mi vodiška dica - učenici, roditelji, učitelji, vodiške famije izvukle iz komova, škabelina, bavula i skrinja stare užance, nadopunjavali me i nadahnjivali kako se ne bi zaboravija: vodiški govor, dičinje igre, napjev, kolo, nošnja, običaji.

Posijala san sime najlipšeg vodiškog cvića u pitaru kojeg san dugo dugo zalivala, koje je niknulo i procvitalo 2004. godine u KU "Vodiške perlice". 

Krenija je perličin vrimenik u kojem se našao i projekt "Vodiška sveta Luce".

Danas se navršava 18. godina perličinoj "Vodiškoj svetoj Luci" i prvom javnom prikazu i dječjem vrtiću "Tamaris", u izvođenju članova kulturne udruge i školske djece, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo.

Hvala i onima koji više nisu s nama, ali zato smo mi s njima. Čuvat ćemo im i dalje "Rakam vodiške dote" uz riči:

         ... Zapivajmo kajno slavuj tica, 
             neka znaju da smo iz Vodica. 
             Zapivajmo kajno tič u gaju, 
             za Vodice naše neka znaju ...

 

Punoljetnoj perličinoj "Vodiškoj svetoj Luci" gospodnje 2021. godine, sritna krsnica i ne zaboravite čestitati svim Lucama, Lucijama, Svjetlanama i Lucijanima krsnicu. 

Potegnite ih dva put za uvo da se ne bi utrnule stare vodiške užance. Sijte šenicu na svetu Lucu, igrajte dičinje igre "na vrpice" i "štko čiko", darujte jabuke, pivajte napjeve, pletite suknene bičve i kalce, igrajte se i pivajte:
         ... Oj Vodice, misto od davnina,
             U tebi je živiti milina.
             U tebi je uvik lipo biti,
             Ka' te Gospe o' Okita štiti. 
             Sa Okita bila vila viče:
             Oj Vodice, perlice te diče.

i gledajte na maloj škatuli iz pismohrana perlica i Info Vodica "Vodišku svetu Lucu" iz 2012. godine. 

 

(video i slike) 
 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 13 Prosinac 2021 00:46
djelomob1.jpg