Prosinac 16, 2021 5356

Za Emila Redžepovića nema zime, više od deset godina ne propušta plivanje u moru

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Bilo lito ili zima - Vodičanin Emil Redžepović u 7 sati, ogrnut samo šlafrokom sjeda na svoj bicikl i odlazi na plažu Vrulje. Dok zapliva na nekoliko minuta uživa u prizoru jata galebova koji su već navikli da im donosi mrvice kruha. I tako svakog dana već više od deset godina bez ijedne viroze, prehlade i glavobolje.

- Prije no što sjednem na svoj bicikl odradim tjelovježbu, jako mi paše da se prije zagrijem. Kad bih to nekad preskočio činilo mi se kao da jedem hranu bez soli, bljutavo, usporedio je 71-godišnji Redžepović.

Zadnjih 10 godina uz poneku iznimku plivanje nije propustio. Ne smetaju mu ni kiša, bura, debeli minusi ni snijeg.

- Zna glava da ideš u hladnoću i tako se pripremiš. Nema minusa zadnjih deset godina zbog kojega sam propustio jutarnje plivanje. Iznimno sam snježne 2012. godine samo tri dana kupanja u moru zamijenio za bacanje u snijeg jer je put do plaže zaledio i pao sam s bicikla. Također, sad me povremeno spriječi samo termin za vađenje krvi, a kasnije mi već smeta sunce, priča Emil koji je imao tumor glave te s bubrega (koji mu je u međuvremenu izvađen) metastazirao na pluća.

S takvom dijagnozom doktori ga ne hvale zbog kupanja, ali i ne kude. Naime, otkada ga prakticira te iako se cijepio protiv Covida, nijednom nije bio bolestan.

- Ako osjetim da me 'škaklja' u grlu, more to odmah izbriše. No, tijekom kupanja u hladnom moru najvažnije je dugo se ne zadržavati, a potom dobro se otrati šugamanom. Uđe li led u kosti – cili dan neće vani, naglasio je.

U Vodicama poznaje još nekoliko zimskih kupača, a njega je inspirirao susjed koji se neprestano kupao u ledenoj vodi u dvorištu. Kaže – preporodio se!

 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 16 Prosinac 2021 22:09
djelomob1.jpg