Siječanj 26, 2022 8090

Napustija nas je Ante-Mutić, kralj Parkinga i uličnog baluna

Gornji red: Ervin Vučak-Lešo, Stipe Roca-Milo, Danijel Latin, Ante Fržop-Mutić Donji red: Ante Frleta, Šime Barišić, Romeo Bumbak-Čuzdra i Giuseppe Simić-Đuza. Gornji red: Ervin Vučak-Lešo, Stipe Roca-Milo, Danijel Latin, Ante Fržop-Mutić Donji red: Ante Frleta, Šime Barišić, Romeo Bumbak-Čuzdra i Giuseppe Simić-Đuza.
Ocjeni sadržaj
(18 glasova)

Nazvala jutros učiteljica Vanja Borić pa mi kaže:“Ti ćeš sigurno znati. Čula sam da je umra Ante. Nazvala bi Marjanku pa… A, kako sam čula da joj je umra i brat možda se radi o zabuni. Uglavnom, kažu mi da im je na kući crna krpa.“

- „Je, Vanja, istina je to za Antu. Na žalost. A i brat joj je prethodno umra. Jučer je sahranjen u Glini.“

- „Jadna moja Marjanka. Nazvat ću je. Učila sam njihovog Ivu.“

Sedamdesetih godin smo u Vodicama svakodnevno igrali ulični nogomet. Branke bi napravili od malo veći kamenjov. Igralo se u svakakvim kombinacijama. I igralo se di god se moglo igrati. Za vrime velikog odmora čak i na livadi na kojoj se kasnije sagradija vrtić. Jednom me je Vanja nakon te kratkotrajne utakmice poslala doma jer sam se u desetak minuti uspija oznojiti toliko da joj je to išlo na živce.

Postojala su u to vrime dva igrališta na kojima je bija poseban gušt igrati. Zvali smo ih Barišino i Parking. Barišino se nalazilo između Plimice i Želina. Bilo je zemljano. I kamenito. Na njemu su bile drvene branke. Danas su na istom mistu kuće.

Parking se smistija na putu od Stare škole do Punte. Na njemu su se održavali i satovi tjelesnog. Kojeg smo u to vrime zvali fizički. Parking je, šta se uličnog nogometa tiče, bija hram. Wembley.

Često smo igrali i turnire kvartova. Plimica, Centar, Škrivanela, Vruje, Blata,… Ja san igra za Blata. Duša naše ekipe bija je Lešo. Ervin Vučak. Bija je najbolji igrač i trener. A i jedan od glavnih organizatora turnirov po Selu. Još su za nas igrali Mislav, Tonči Žućo, braća Pomije, Bekić, a branija je Ervinov brat Šime. Nismo bili loši. Kako ćeš i biti loš kad u ekipi imaš Lešu. A i Mislav je bija odličan.

Bilo je u Selu puno dobri igračov. I bili su baš super ti naši turniri. Ali, Lešo je tija malonogometnu priču podići na viši nivo. Tija je oformiti ekipu koja bi se ravnopravno natjecala i s najboljim ekipama izvan našeg mista. Na jačim turnirima. Zato je oko sebe okupija igrače koji su vrimenom postali pojam za sve nas. Prozvali su se Parking Plate po uzoru na slavni argentinski klub.  Neki bi to izgovarali malo drukčije. Ono Plate pretvorili bi u Platz. (Parking Plac). Valjda po uzoru na Staru Plinaru. U obrani su za tu ekipu igrali Milo (Stipe Roca) i Đuza, u sredini Lešo i Joško Rocin (moj bratić, livonogi majstor nogometa), a u napadu Mutić. Eto, došli smo i do njega. Ante Fržop. Poznatiji kao Mutić. Kad se danas sitim Parkinga, prva asocijacija na njega mi je baš Mutić. Ne zbog tog jer me na jednoj utakmici pogodija u najnezgodnije (i najbolnije) misto na tilu nego jednostavno zbog toga šta mi se čini da niko nije „srasta“ s tim terenom ko on. A, mislin da je na njemu, u ciloj povisti nogometanja na Parkingu, Ante postiga najviše golov. On i Lešo su mogli igrati zatvoreni očiju. Lešo bi se na prvu činija usporen, ali  ima je balune s očima. Očima koje su u svakakvim situacijama pronalazile Mutića.Igra je naš Parking Plate i na Kutiji. Zagrebačkoj Kutiji Šibica. I nisu nas tamo nikad osramotili. Igrali su za Parking i Dado Latinov, Ognjen Rocin, Vlatko, branija je genijalni Ante Babac,… Jednom je na turniru u Pirovcu za njih zaigra i legendarni igrač Crvene Zvizde Milko Đurovski.

Osim prijatejov iz nogometa, Ante je ima i puno dobri prijateja iz svoje generacije. Među ostalima, bili su to i Brenčo, Kutlač i Vova. Tim redoslijedom su i umrli. Sva trojica prerano.

Prije nekoliko godin bolest je pokucala i na Antina vrata. Borija se koliko god je moga, ali…

Tješi šta je poživija dovoljno dugo da postane dida.

Bija je Ante jako vridan. I dobar meštar vodoinstalater. Rude Lasanov ga je naučija tom poslu. Kasnije se osamostalija. Pa je i svog Ivu uveja u taj posal.

 Ivu i Vlatku dobija je u braku s Marjankom. Njihove kuće na Poljani bile su udaljene svega desetak metri jedna od druge. Zagledali se susjedi i zajedno proživili više od 35 godin. Antinu rodnu kuću pretvorili su u simpatičnu kamenu lipoticu. Marjanka je u prizemlju napravila i kušaonicu maslinovog uja. Ona i Vlatka zadnji godin posvetile su se maslinama. I lavandi. Lipo. I pohvalno.

Nisam pušač, ali da san bija u prilici odabirati nekog ko će biti u reklami za cigarete, izabra bi Antu. Ima je on ono „nešto“. (Clint) „Eastwoodovski“.

Eh, kad bi se opet moglo zaigrati na Parkingu! Mutićevom Parkingu. Tribalo bi ga tako i službeno prozvati.

U ime onih koji se s nostalgijom prisjećaju vrimena kad su ulice bile pune dice koja su igrala nogomet, a i u ime svih stanovnika našega Sela izražavam iskrenu sućut Marjanki, Vlatki i Ivi.

Foto: Damir Šarkanj /FB Sanja Radin Mačukat

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 26 Siječanj 2022 19:41
djelomob1.jpg