Veljača 23, 2022 3767

Ćakula s Bokonovcima: Iako im je korona 'pomrsila' neke planove, imaju mnogo lijepih novosti za vodičku mladost

Ćakula s Bokonovcima: Iako im je korona 'pomrsila' neke planove, imaju mnogo lijepih novosti za vodičku mladost Udruga mladih Bokon
Ocjeni sadržaj
(10 glasova)

Udruga mladih Bokon djeluje kao platforma za izražavanje mladih iz Vodica, ali i okolice sa željom da svi oni imaju mjesto na kojem će imati priliku podijeliti svoje hobije i interese, educirati se i međusobno se povezivati. Osnovani su 2017. godine, a njihove aktivnosti sastoje se od javnih događanja, koncerata, izložbi, radionica i ostalog. Iako im je korona pomrsila dosta planova, u zadnje vrijeme im stižu lijepe novosti.

- Bokon je spojio dvije vodičke ekipe koje su željele osnovati svoje udruge kako bi djelovale na područjima koje ih zanimaju jer ako možemo nešto raditi za sebe, možemo i za svoju zajednicu. Jedni su željeli platformu za koncerte, drugi za skejtere, no shvatili smo da smo zajedno jači i možemo puno više. Četiri godine nakon ovo je postalo veće od nas – priča nam Dino Ferara, predsjednik Udruge mladih Bokon

Otvoreni su za suradnje i ideje u vezi projekata ili savjeta za rad udruge kojima će primaran cilj biti povezivanje mladih i upoznavanje s raznim područjima kulture. Trenutno broje 18 članova s područjima znanja koja variraju od stručnih zanata do povijesti umjetnosti, dizajna, kulturologije, filozofije, komunikologije i drugih humanističkih znanosti. No, njih je zapravo puno više.

- Bokon neslužbeno broji preko 150 članova, što iz Vodica, što iz drugih gradova diljem Hrvatske s rasponom godina od 8 do 88. Sve one koji nam vrlo rado uskoče i pomognu na bilo koji način gledamo kao naše članove, a takvih ljudi je uistinu puno. Bilo to da su izložili svoje radove, ustupili nam svoju opremu ili 'dali ruke' kad su vidjeli da je to potrebno.

Prije pandemije koronavirusa imali su više događanja godišnje – Bokon & Metz Attack (u suradnji s vodičkim Dj kolektivom na zanimljivim i neotkrivenim lokacijama u šumama Vodica pružaju priliku za iskustvo elektronske glazbe na otvorenom), Rock n Roll Božić (u tri godine 15-ak bendova je dobilo priliku za probijanje na sceni na koncertnim večerima u Moto klubu Okit), u suradnji sa svojim članovima umjetnicima ukrasili su i osvježili zidove učionice glazbene kulture u OŠ Vodice i organizirali brojne izložbe i radionice.

- Od naših glavnih događanja kroz dvije pandemijske godine ostala je još Beata & Graffita, kulturno zabavni program sa svrhom promicanja urbane kulture u Vodicama tijekom ljeta. Na kultnom ''malom parapetu'' okupljamo graffitere iz svih djelova Hrvatske koji tijekom dva dana izrađuju svoje umjetnine na pripremljenim panoima. Svake je godine glazbeni program koncipiran kao spoj hip-hop-a i elektronske glazbe Dj-eva iz našeg grada, županije i države. Povezujući se s ljudima iz cijele Hrvatske doprinosimo sceni koja se sve jače i brže razvija na našim prostorima.

Ipak, Bokonovci nisu mirovali. Vjeruju da će im ova godina donijeti više mogućnosti da se vrate svojim uhodanim aktivnostima, ali i samim time što su od Grada Vodica dobili prostor od 60-ak kvadrata u potkrovlju stare općine te mjesto uz more na Plavoj plaži na kojem mogu izložiti svoju platformu za skejtanje.- S prostorom će nam biti puno lakše. Ima jednu odvojenu prostoriju koju ćemo koristiti kao naš ured za skladištenje opreme i papirologije potrebne za rad udruge. Glavni, veći dio prostora uredit ćemo tako da bude modularni, odnosno da ga možemo prilagođavati prema potrebama. Ideja je da tu organiziramo izložbe, radionice, gledanje filmova i još mnogo toga.

Želja je da u dogledno vrijeme i zaposle jednu osobu koja bi vodila brigu o prostoru i stalno bila prisutna jer je prostor previđen i kao dnevni boravak za druženje i čajanke svih mladih s našeg područja, posebice zimi kada nemaju puno izbora.

- Što se tiče naše platforme za skejtanje, samostalno smo ju izrađivali preko dva mjeseca u polju. Dobili smo nekoliko potrebnih kvadrata kako na njoj mogli vježbati skejteri kojih je sada sve više. Lokacija na Plavoj plaži je prekrasna, takve nema ni u Miamiju. Gradonačelnik Ante Cukrov je od samih početaka prepoznao naš rad i ustupio nam ovaj prostor i lokaciju. No, ovdje naša suradnja ne završava.

Naime, u izgradnji sportskog kompleksa na Račicama predviđen je i skejt park koji će se prostirati na 1 000 m2 i na kojem će se moći održavati brojna natjecanja pa i kvalifikacije za Olimpijske igre.

- To će puno doprinijeti širenju vodičke ponude i jačanju sportskog turizma. Skejt parkova na području Dalmacije nema puno, a skejtanje postaje sve popularniji sport i jednom kad ga zavoliš gotovo nikada ta ljubav ne prestaje. Naši mladi napokon će imati priliku da se profiliraju, a taj park moći će se koristiti i u druge svrhe – koncerte i izložbe. Investicija nije velika, uglavnom se radi o betonu i nešto željeznih šipki te neće zahtijevati veću brigu oko održavanja. Naše želje i viđenja se uvažavaju te sudjelujemo u projektiranju s kompanijom Tonbe Skejtparks i Gradom Vodicama. Zaista, ovakva podrška gradonačelnika jak je vjetar u leđa za sve što slijedi.

Prvo što slijedi u prostorijama stare općine, otkriva nam Ferara, jest Tie Dye radionica (bojanje majica), a zatim radionica kaligrafije, tj. krasopisa s naliv perom za sve one koji žele svladati tehnike lijepog pisanja.

- Ideja je mnogo, a bit će ih još više. Svi se mi razlikujemo što po godinama ili po političkim stajalištima no jedno nas drži – svi volimo ovo selo i želimo napraviti nešto za njega i mladost koja tu živi. Svi prijedlozi su dobro došli te ovom prilikom pozivamo mlade da nam se pridruže, zajedno možemo puno – naglasio je predsjednik Ferara.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 23 Veljača 2022 22:04
djelomob1.jpg