Travanj 16, 2022 2729

Četiri generacije Žudija danas čuvali Kristov grob: Najstariji ima 92 godine, najmlađi 11

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Četiri generacije: Ante (92), Šime (65) i Ante (33) Strikoman te Šimun Juričev Martinčev (11) čuvali su danas Kristov grob u župnoj crkvi Vodice.

Čuvari Kristova groba, vodičke žudije imaju tradiciju staru 110 godina, od 1912. godine kada su po prvi puta čuvali Isusov grob. 

Iako su nailazili na niz nedaća tijekom stotinu godina, niti jednom nisu propustili svoju službu.

- Sjećam se 1948. godine kada smo za Veliki tjedan čuvali Kristov grob. To se nije nikako svidilo tadašnjim vlastima te smo morali za kaznu ići tri mjeseca na prislini rad o Delnicama – priča nam najstariji žudija Ante Strikoman

Žudije u Vodicama, ne predstavljaju tek "dekorativni" dio crkvenog prikazanja kojim se pridonosi slikovitosti liturgije obilježavanja Kristove muke i uskrsnuća.

Njihova uloga i misija, osim čuvanja Kristova groba u Svetom trodnevlju i padanja na tlo, u trenutku kad zazvone zvona crkve svetog Križa na Veliku subotu slaveći uskrsnuće, mnogo je kompleksnija.

Časno je biti član Vodičkih žudija, koji svojim primjerom u našoj zajednici svjedoče kršćansku vjeru, a životom pokazuju koliko im je važna pobožna tradicija.

Poslijednja izmjena dana Subota, 16 Travanj 2022 17:16
djelomob1.jpg