Svibanj 12, 2022 3254

Udruzi 1. A satnije 113. brigade ZNG dodijelit će se Nagrada Šibensko-kninske županije: 'Naš rad je naša sveta obaveza prema braniteljima koji više nisu s nama'

Ocjeni sadržaj
(9 glasova)

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine koja će se održati 17. svibnja Nagrada Šibensko-kninske županije bit će uručena Udruzi 1. A satnije 113. brigade Zbora narodne garde. Udruga je osnovana u studenom 2017. godine kako bi se pomoglo svim članovima i njihovim obiteljima, odnosno ubrzalo rješavanje problema i ostvarivanje prava koja im pripadaju po zakonu o pravima hrvatskih branitelja.

Od tada do danas sudjelovali su u brojnim obljetnicama, obilježavanjima pogibije braniteljima, pomagali potrebitim braniteljima, u smještaju u bolnice i domove, sufinancirali sprovode, pokrenuli inicijativu za izgradnju Aleje branitelja na Kvanju za branitelje koji nemaju svoja grobna mjesta, postavili 12 spomen ploča na grobna mjesta pripadnika postrojbe, izgradili više spomen obilježja...

- Spomen obilježja napravili smo Ivanu Vurušiću zapovjedniku Međimursko-dalmatinskog voda na mjestu pogibije na Mrdakovici, Borisu Bratiću, pripadniku 1. A satnije na Stošinoj glavi u Kašiću Zadarskom, sudjelovali smo u realizaciji Spomen križa na Baldekinu te donirali dio sredstava iz Udruge, s Općinom Pirovac realizirali smo novi spomenik našem prvom poginulom pripadniku Željku Ćubriću u Buliću, zatim smo s gradom Biogradom realizirali spomenik poginulima iz Specijalne postrojbe glavnog stožera Oružanih snaga RH i dvoje civila na dan 14.6.1993. godine. Svake godine na našu inicijativu obilježava se dan stradavanja, a u suradnji s Gradom specijalne postrojbe dobit će svoju šetnicu čije će se otvorenje također obilježiti 14. lipnja ove godine – naveo nam je Dragan Toljan – Tetejac, predsjednik Udruge 1. A satnije 113. brigade ZNG.

Udruga 1. A satnije 113. brigade ZNG nije na proračunu Grada ni Županije, financiraju se iz osobnih sredstava i donacija prema potrebi. Tu su za branitelje, da im se pomogne i omogući bolji život u nekim ustanovama do kojih sami ne mogu ni doći. Postrojba ima 24 poginula i umrla pripadnika čije se obljetnice stradavanja do osnutka Udruge nisu obilježavale.

- Cijelo ljeto smo radili kroz šumu i šikari kako bismo se probili do točnog mjesta pogibije Borisa Bratića. Jednog našeg pripadnika smjestili smo u dom u Trogiru nakon liječenja na Ugljanu, a uz pomoć Grada Šibenika i Cvjetnog doma smjestili smo i jednog branitelja kojem je nužno trebala pomoć. Gdje god vidim problem, zagledam se u njega i idem ga rješavati. Nije važno je li čovjek bio naše postrojbe.

Također, na njihovu inicijativu uz pomoć Grada Šibenika i pogrebnog poduzeća Čempres gradi se Aleja branitelja na Kvanju koja će imati 12 grobnih mjesta za sve branitelje iz županije koji neće imati grobno mjesto. Kosti onih koji su umrli do sada, a nemaju primjerene grobnice ići će u jednu grobnicu na kojoj će biti izložena njihova imena.

- Želja mi je pronaći svih 190 branitelja koji su prošli kroz našu satniju. Prije dvije godine pronašao sam jednog koji je živio na području BiH te ga vratio u Hrvatsku. Imam pronaći još samo dvojicu, na Kosovu i u BiH. Također, u izradi imamo još jednu veliku stvar koju ne možemo još otkriti.

Nagradu Šibensko-kninske županije posvećuje svim poginulim i umrlim pripadnicima 1. A satnije 113. brigade ZNG jer su se zbog njih osnovali, i danas su tu gdje jesu, sa željom da se njihova grobna mjesta i mjesta stradavanja nikad ne zaborave. Dok god je i jedan od njih živ, to se neće dogoditi.

- To je naša sveta obaveza. Tražimo i njihove obitelji. Ne možemo im vratiti što su izgubili, ali im možemo dati do znanja da njihov sin nije uzaludno poginuo ili umro. I oni bi htjeli živjeti ovaj hrvatski zrak. Ostavili su najsvetije za nas i državu, dali su svoj život, obitelj ih više nema. Presretan sam kad nekome mogu pomoći. Ostavljam svoje probleme i obaveze, idem udarati tamo gdje treba. Bog nam daje motivaciju i snagu. Da nije vjere, gdje bi danas bili... Ova nagrada za nas je samo još jači vjetar u leđa – naglasio je predsjednik Toljan.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 12 Svibanj 2022 13:49
djelomob1.jpg