Svibanj 12, 2022 2548

Posveta velikanu: Strikoman snimio Milenijsku fotografiju Ive Brešana

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Kao uvertira u skorašnji Drugi znanstveni kolokvij „Dani Ive Brešana“, koji će se održati 27.5. u Gradskoj knjižnici Vodice, danas je uz asistenciju vodičkih Vatrogasaca na Obali matice Hrvatske Šime Strikoman snimio još jednu fotografiju iz serijala Milenijska lica, ovog puta iscrtani portret profesora Ive Brešana.

Ovo je njegova 776. Milenijska fotografija, a neumorni Šime mjesec će dana sa svojom Editom proputovati Hrvatskom gdje će snimiti i nove Milenijske fotografije.

 Evo i beside Ivice Bilana povodom snimanja ove fotografije

Predvečer sam u društvu Marka Angulova i Branka Rokanova pratija snimanje još jedne Šimine Milenijske fotografije. Na vodiškoj rivi, isprid Šprljanovih kuća, Lajkovih i Lažinih. Strikomani su iscrtali portret Ive Brešana, jednog od najznačajnijih hrvatskih dramatičara, rođenog u Vodicama. Svega dvadesetak metara dalje od ovog portreta, u kući koja se nekad nalazila otprilike na mistu di se danas spajaju Pafilova kuća i Nama. U Rocinoj ulici. Kojoj to nije službeni naziv, ali je Vodičani tako zovu jer obitelji tog prezimena čine većinu njenih stanovnika. U toj ulici živila je i moja mater Imelda. Rocina, naravno. A u toj ulici su i Strikoman(ov)i. Šimini Strikomanovi. To je razlog da mu današnje „milenijsko“ snimanje portreta Ive Brešana znači ipak ponešto više…

Obitelj Brešan doselila je u Vodice početkom tridesetih. Iz Trogira. Postojala je u Vodicama u tom vrimenu potreba za zanatlijama. Među ostalima, i za kovačima. A, Brešanovi su u tome bili baš majstori. Ivo je rođen 1936. godine. Djetinjstvo provodi u Vodicama, a nakon toga s obitelji seli u susjedni Šibenik. Umišljam da je u Vodicama živija dovoljno dugo da i one pridonesu kako bi Ivo posta osoba koja je bila u stanju napisati desetine (i više nego) kvalitetnih drama i romana.

A, koliko znam, neke vodiške zgode bile su mu inspiracija i temelj za ponajbolja literarna ostvarenja. Rado se profesor Brešan prisjeća i ulice u kojoj je živija. I nekih svojih vršnjaka iz Rocine ulice, poput Šimina oca Ante, strica Kike i posebno Ante Čorića poznatijeg po nadimku Prpić. Prpića po dobrome pamte i turisti koji su se godinama vraćali u Vodice zbog konobe „Gušte“.

Današnje snimanje bila je uvertira za skorašnji Drugi znanstveni kolokvij „Dani Ive Brešana“ koji će se održati 27.5. u Gradskoj knjižnici Vodice. To je datum rođenja velikog hrvatskog pisca. Pisca koji je savršeno ocrtavao loše karaktere i negativnosti u ljudskom ponašanju.

Lipo je znati da je takva veličina rođena u našem Selu.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 12 Svibanj 2022 21:10
djelomob1.jpg