Svibanj 15, 2022 4181

Ćakula s obitelji Sladoljev: 'Obitelj je jezgra naših života. U njoj rastemo, iz nje krećemo u svijet i uvijek joj se vraćamo'

Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15. svibnja 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece.” Povodom ovog obilježavanja razgovarali smo s predstavnicima šesteročlane vodičko-zagrebačke obitelji Sladoljev, majkom Anom i ocem Markom. Za njih obitelj znači jezgru života, u kojoj rastu, kreću u svijet i uvijek joj se vraćaju, ona je sigurnost, izvorište topline i mira. Uživaju u zajedničkom planiranju, dok se usponom izmjenjuju razdoblja razgovora i tišine, a kraj začine pjesmom. Svi članovi ove obitelji sviraju ili pjevaju, a najljepše zvuče zajedno.

- Najdraži dio jednog običnog radnog dana nam je večera, kada se puls dana usporava, servira se stol, priprema se jednostavniji objed. U miru prepričavamo događaje dana, smijemo se, raspravljamo. Oduvijek smo pridavali važnost kulturi stola, tom dragocjenom kratkom vremenu kada smo okrenuti jedni drugima – pričaju nam Ana i Marko Sladoljev, roditelji četvero osnovnoškolaca.

Oko stola nema drugih zanimacija - TV-a, glazbe ili mobitela. Čuju se samo njihove misli, zveckanje tanjura, priče iz škole, s treninga ili posla. No, najispunjenije se osjećaju kada dan provedu u zajedničkom planinarenju, obično po Sljemenu.

- Dugim šetnjama, dok srce brže kuca radi blagog uspona i prekrasne prirode, izmjenjuju se razdoblja razgovora i tišine. A onda na kraju uspona ručak na terasi Runolista ili Lipe dok nam zubato sunce crveni lica i suši znojnu odjeću. Ako je duži dan i ako su domskoj gitari sve žice na broju, kraj začinimo pjesmom.

Naime, Ana i Marko kroz studentsko su vrijeme bili dosta vezani uz klape i zborove, a ta ljubav i amatersko bavljenje glazbom nikada nije prestalo. Nedjeljom u župi vode dječji zbor, Marko i dan danas pohađa instrukcije gitare jer uživa u ovom hobiju, a Anin glas je duša njihovih glazbenih intermezza. Tu su ljubav prenijeli i na djecu pa svatko nešto svira ili pjeva, a zajedničkim snimkama oduševljavaju poznanike.

- Najstariji Bartul je završio osnovnu glazbenu školu – eufonij. Druga po godinama Rina je dugo trenirala balet. Frane svira klavir, a ove godine se i najmanja Magdalena upisuje na violinu. Tu nema nekog planskog učenja. Ipak najčešće pjevamo Ana i ja za svoj gušt, a djeci to polako ulazi u uši. Najčešće je to Oliver, klapske pjesme, Arsen, Ibrica, Srđan i Buco, Parni valjak, nešto starogradskih. Od stranih bude recimo Wille Nelson ili Elvis. Djeca najviše vole Daleku obalu, a na repertoaru su često i duhovne pjesme.

Na pitanje hoćemo li u nekoj budućnosti čuti njihovu autorsku obiteljsku pjesmu odgovaraju da smo im dali misliti, no mogućnost jednom postoji. Na kraju su nam otkrili koji savjeti o roditeljstvu i odgoju su za njih bili najdragocjeniji.- Evo nekoliko savjeta koji s mi se nekako zavukli pod kožu: Djeca vole granice. Oni ih traže i pomiču, mi ih postavljamo. Budite prisutni kod kuće – fizički i duhom. I naravno – „Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas“. Taj kršćanski ideal je neiscrpni i vječni savjet za sve, pa tako i za roditelje – poručili su Ana i Marko.

 

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 15 Svibanj 2022 12:07
djelomob1.jpg