Svibanj 24, 2022 2818

Hrvatska pčelarska služba spašavanja 112 danas okuplja pčelare-volontere iz cijele Hrvatske

Vidite li zalutali roj pčela, nazovite SOS pčelara Antu Bulata: 'Iako malo grubo izgleda, roj kao roj nije opasan'

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Hrvatska pčelarska služba spašavanja 112 savez je pčelara u Hrvatskoj koji djeluju na području cijele Republike Hrvatske u koordinaciji sa Županijskim centrima 112 te gorskom službom spašavanja, a sve kao besplatna ispomoć pomoć građanima oko problema s rojevima pčela. Služba je zaživjela prošle godine zahvaljujući sredstvima iz Europske unije pomoću kojih su se kupili usisavači s kompletnom opremom za humano zbrinjavanje odbjeglih rojeva. U Šibensko-kninskoj županiji trojica pčelara-volontera su dio ove službe, a jedan od njih je i Ante Bulat iz Vodica.

 - Zadužen sam za područje zapadnog dijela županije, dok je pčelar Mrša zadužen za područje Zatona i Šibenika, a pčelar Peran za područje Grebaštice i Primoštena. Osobno sam u ovoj godini do sada imao 25 intervencija, dok ih je prošle godine ukupno bilo oko 50. Upravo su proljeće i ljeto najaktivnije razdoblje za zbrinjavanje odbjeglih rojeva – priča nam vodički pčelar Ante Bulat.

Članovi Hrvatske pčelarske službe 112 nailaze na terenu na svakakve situacije, no najčešće se pčele nađu, barem na ovom području, u brodovima, jahtama, prozorima ili dimnjacima. Za intervencije na krovovima i dimnjacima često u pomoć priskoče i vatrogasci.

- Zahvaljujući ovim usisavačima imamo mogućnost povući baš svaku pčelu nakon čega one idu u novu košnicu kako bi se napravila nova pčelina zajednica te ih na taj način spašavamo. Općenito, pčelari danas imaju veliku ulogu u opstanku pčela i vrlo je važno da pokušamo spasiti svaki zalutali roj.

Ova malena, ali fantastična bića zbog oprašivanja biljaka znatno utječu na našu kvalitetu života i okoliša, odnosno funkcioniranje našeg ekosustava, a sve više gube svoja prirodna staništa i postaju ugrožena, ponajviše zbog aktivnosti ljudi. Naime, uz prijetnje novih nametnika i uz klimatske promjene, velikom pomoru prijete i pesticidi koji se upotrebljavaju u poljoprivredi.

- Primjerice, ljudi kose ispod maslina, polijevaju korove, a ta pčelica ne znajući da posjećuje otrovane cvjetove pesticid unosi u košnicu, a potom zarazi med i umire. Taj pesticid kroz med dolazi do krajnjeg potrošača – čovjeka, a u vosku ostaje jako dugo vremena. Ovaj problem najviše je izražen u unutrašnjosti gdje se nalaze velike plantaže uljane repice i suncokreta. Srećom, u Dalmaciji je toga puno manje jer je sve izraženija ekološka proizvodnja.

Važno je da proizvođači ili poljoprivrednici prije upotrebe pesticida o tome obavijeste pčelare kako bi pčele taj dan ostale zatvorene i tako ne bi dolazilo do pomora. Naime, pčela može biti zatvorena jedan dan i već sutra ponovno krenuti na svoj izlet.- Također, vrlo je važno naglasiti da ukoliko građani primijete roj pčela koji treba zbrinuti da nam se uvijek mogu obratiti pozivom na broj 112 te da ne trebaju upotrebljavati nikakve insekticide ni pesticide. Iako malo grubo izgleda, roj kao roj nije opasan, ali takva sredstva osim što su nehumana mogu ih razljutiti. Bitna je komunikacija i malo strpljenja, mi ćemo to brzo riješiti. Naravno, nekad treba ići i drastično da bi se zaštitilo djecu i ljude no uglavnom to nije slučaj, naglasio je pčelar Bulat.

Građani ih često zovu i zbog osa i stršljenova s kojima ne rade, ali svakome pruže pomoć ili dadu savjet. Naime, ose i stršljenovi ne mogu se prebaciti na drugo područje te njihovo stanište treba uništiti specifičnim insekticidom. Potom ga treba dobro zatvoriti jer u njemu zaostane njihov miris i miris njihove matice kojem se mogu vraćati.

djelomob1.jpg