Svibanj 25, 2022 2758

Veterani vodiškog sporta

Ivica Mesarić (45) iz BBK Orlov krug iza sebe gotovo da nema utrke na kojoj nešto nije osvojio

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Od 1999. godine otkada je član brdsko biciklističkog kluba Orlov krug, Ivica Mesarić gotovo da nema utrke s koje se vratio bez neke medalje. Osvajao ih je i prije, a s navršenih 45 godina i dalje vozi u punoj spremi te mu je prošla godina bila najdraža u biciklističkoj karijeri.

- Moja ljubav prema biciklizmu krenula je još u djetinjstvu. Naime, tada nije bilo Playstationa i ostalih dječjih zanimacija, a onaj tko je imao bicikl s njega se nije skidao. Još prije Domovinskog rata, 1989. godine na velikoj biciklijadi na kojoj su sudjelovali brojni Vodičani i Tribunjci osvojio sam srebrnu medalju. Bio sam među najmlađima, imao sam tada tek 13 godina, a to je bila moja prva medalja – priča nam biciklist Ivica Mesarić.

Deset godina nakon bio je među prvim članovima vodičkog brdsko biciklističkog kluba Orlov krug, a tada su krenule i njegove prve ozbiljnije utrke i treninzi.

- Veliki dio te ekipe koja je odrasla na biciklima, vozeći se vodičkim ulicama i zaleđem, postala je dio kluba. S godinama te prvim vozačkim dozvolama i motorićima to se je prorijedilo, ali vrlo brzo smo se vratili ozbiljnim treninzima i utrkama.

Prednosti bicikliranja uistinu su višestruke pa tako osim što se stječe kondiciju i povećava izdržljivost organizma, oblikuju se mišići, smanjuje razina stresa, a čuva se i okoliš.

- Vožnja biciklom jedan je od najefikasnijih načina vježbanja koje bi preporučio svakome. Super sport za glavu, dušu i tijelo, a proljeće je idealno vrijeme za ovaj početak. Treba lagano krenuti i onda polako gurati naprijed, jače i više. Ali, složit će se brojni, jednom kad to zavoliš, teško možeš nazad.

Ivica trenira minimalno pet puta tjedno, a svaki trening se razlikuje ovisno o tome za što se pripremaju. Nekad je to sat vremena laganog pedaliranja, nekad tri sata pod punom snagom, a nekad i pet. Kao u svemu, priča nam, tako i ovdje postoji mnogo odricanja. Za svaku utrku najvažnija je priprema, a to je mnogo treniranja i pravilna ishrana. Treba raditi sustavno, svaki dan.- Prošla godina je bila dosta dobra za mene. U svojoj Master Class kategoriji osvojio sam prvo mjesto u Cross countryju i na maratonu na Prvenstvu Hrvatske, bio sam prvi i na Uphillu (više km samo uzbrdo), drugi na Europskom prvenstvu u Cross countryju u Novom Sadu te prvak Prvenstva Balkana u Bihaću. Vidjet ćemo kako će biti ove godine.

Tijekom 23 godine gotovo da nema utrke na kojoj je sudjelovao, a da nije nešto osvojio pa danas za sva svoja osvojena odličja u kući više nema mjesta. Tijekom ove 23 godine osvojio je preko 200 medalja i 100 pehara. No, postoji li nešto neostvareno?

- Zahvaljujući klubu i raznim mnogobrojnim trkama iza mene, teško mi je reći postoji li nešto što nisam ostvario, a da sam želio. Zajedno smo puno toga prošli, a siguran sam da ćemo i još. Uživam u svakoj vožnji, treningu i utrci. Kako godine rastu, tako se povećava i moja ljubav prema ovom sportu – naglasio nam je biciklist Mesarić.

Fotografije za objavu ustupio Ivica Mesarić

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 25 Svibanj 2022 21:49
djelomob1.jpg