Srpanj 02, 2022 4253

Ćakula s Antom Friganovićem o novoj-staroj vodiškoj kamenoj lipotici: 'Važno je da čovjek stvori jasnu sliku što želi, ali i odakle je krenuo'

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Naš mladi sugrađanin Ante Friganović s ocem Grgom nedavno je obnovio ruševnu kuću u centru Vodica. Umjesto da ju napravi u što kraćem roku, u blokovima, on se odlučio na kamenu gradnju koja je trajala nekoliko godina. Za naš portal ispričao nam je da je želja za obnovom te stare kamene obiteljske kuće u njemu rasla dugo godina, na neki način postepeno gradeći svoj put od same ideje prema konačnoj realizaciji.

- Gledajući tada tu oronulu stoljetnu ljepoticu sve se više u meni budila inspiracija da joj vratim stari sjaj. Naravno, nije to pothvat kojeg ćete realizirati preko noći – od same ideje do izvedbe dug je put, ali, kao što kažu naši stari: „Sve u svoje vrijeme“. I tako je i bilo – priča nam Ante Friganović.

Da bi se upustio u tradicionalni način gradnje dalmatinskog priobalja – s kamenom i drvom, priča nam, čovjek treba imati to nešto u sebi, što bi se reklo, triba živiti i disati Dalmaciju, ali i imati mota.

- U životu prolazimo kroz brojne situacije i sve su one prožete nekim donošenjem odluka, balansiranjem, pa i kompromisom te je kroz taj jedan proces stjecanja iskustva važno da čovjek stvori jasnu sliku što želi, ali i odakle je krenuo. Obnova kuće jedan je dobar primjer za to. Nailazio sam itekako na probleme, nekoliko puta se i doslovno i figurativno našao pred zidom, pitajući se kako dalje.

U takvim situacijama mu je od velike pomoći bilo učiti na tuđim iskustvima, gledajući kako su ti detalji rješavani na drugim starim kućama u jezgrama dalmatinskih naselja. Naime, ovo su bili su njegovi prvi radovi ovakvog tipa.

- Posao je zahtjevan i pogotovo kada ga radite prvi put zahtijeva mnogo edukacije, ali na kraju dana iz svega izađete bogatiji za jedno sjajno iskustvo i oplemenjeni pregrštima novih znanja. Na zid kuće postavio sam ploču na kojoj su rimskim brojkama ispisane dvije godine. Ova druga je 2021., godina u kojoj smo obnovili krovište, što je uvijek velik događaj. Ona prva godina uzeta je otprilike, jer točnu godinu gradnje ne znamo, no kroz određena istraživanja i konzultacije s povjesničarima došao sam do zaključka kada je to najvjerojatnije bilo.

Nakon krovišta je postavljena drvena stolarija te su službeni završetak vanjskih radova proslavili nedavno, na blagdan svetoga Ante. Sva stolarija na kući je drvena – vrata, ponistre i škure. Pokrovna kupa je kanalica, tako da je sve obnovljeno kao u izvornom stanju, vodeći brigu o svakom detalju. - Svaka kamena kuća ima neku svoju povijest, priču koju nam želi ispričati. U ovoj našoj starici još se uvijek naziru zazidani prolazi, vrata, zazidana ponistra – svaki zid bi pričat zna. Valja istaknuti da je u kući bila smještena stara kamenica, i to jedna od najvećih koje su preživjele prelazak na neke druge načine čuvanja ulja. Kada sam ju svojedobno iznio vani, ispod nje sam pronašao originalni pod od kamenih ploča. 

Kuća je u vlasništvu njegove obitelji, još otkad ju je pradida Joso u dvadesetim godinama prošlog stoljeća kupio od izvjesnog Mate Fržopa. Otad pa do danas se nije mnogo živjelo u njoj, no nakon svega se uistinu nada da opet hoće. Radovi nisu dovršeni, ostaju još za obaviti unutarnji radovi, dok je poslovni prostor u prizemlju već gotovo spreman za uporabu. 

- Ovom bih se prilikom zahvalio brojnim pomagačima – obitelji i prijateljima, koji su žrtvovali svoje vrijeme i opremu da bi mi pomogli u ovom velikom pothvatu kojeg bez njihove pomoći gotovo sigurno ne bih uspio izvesti. Susjedi su pokazali veliko razumijevanje jer bilo je i bučno i prašnjavo, a osobito bih se zahvalio i službama Grada koje su imale razumijevanja kada je trebalo preusmjeravati promet i zatvarati ulicu zbog dovoza materijala – ispričao nam je Ante Friganović.

U konačnici, smatra da svi koji su sudjelovali mogu biti veoma ponosni na ostvareno. No, kao što je naveo, čekaju ih još unutarnji radovi kako bis ovom starom biseru u potpunosti dali novi sjaj, a i upotrebljivost te već na jesen nastavljaju gdje su stali. 

Poslijednja izmjena dana Subota, 02 Srpanj 2022 17:55
djelomob1.jpg