Prosinac 17, 2022 3524

Predivne slike i glazba koja hrani dušu na otvorenju još jedne Tradicionalne božićne izložbe vodičkih likovnjaka

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Predivne slike i glazba koja hrani dušu. I puno pozitivne energije. Predbožićno je vrijeme. U mjesecu koji povezuje ljude. I sve to na jednom mjestu.

Pod pokroviteljstvom Grada Vodica, u organizaciji Likovne udruge “More”, uz potporu profesorica Ruže Raguž i Ive Henigman i njihovih mladih glazbenika, te uz asistenciju Gradske knjižnice Vodice koja se potrudila biti dobar domaćin, održano je otvorenje još jedne Tradicionalne božićne izložbe vodičkih likovnjaka. Izložbe članova i polaznika likovnih kreativnih radionica Likovne udruge “More”. Njih pedesetak.

Oni koji se dobro razumiju u likovnu umjetnost kažu da je ova skupna izložba posebno kvalitetna. Bilo da se radi o dječjim radovima ili radovima njihovih starijih kolega. A, ima ih svih generacija. S time da je u toj lijepoj priči o vodičkoj likovnoj sceni Jerka Petrov jedna posebna priča. Jer, rođena je daleke 1929. godine. Njena vitalnost i kreativnost ne čude ako znate ponešto o njenoj majci Oršuli Bilan. Koja je živjela 104 godine.

Manuela Srdarev i Marija Ivanda sinoć su bile posebno sretne. Njih dvije “igraju u veznom redu” likovne udruge. I najzaslužnije su za sve što je vezano uz udrugu. Poput radionica i ovakvih izložbi. U pripremi ove pomogle su im Neda Kosić, Domenika Mateša i Kseniya Noryk. Kseniya je jedna od troje novih članova. Osim nje, vodičke Ukrajinke koja se na izložbi predstavila sa nekoliko predivnih slika, po prvi puta su izlagali i Dora Barbarić i Zolika Antal.

Među brojnom publikom na sinoćnjem otvorenju bili su i vodički župnik don Franjo Glasnović, predsjednik Gradskog vijeća Marko Mačukat, višestruki šampion hrvatskog turizma Šime Pelajić-Brunac i vodički gradonačelnik Ante Cukrov koji se okupljenima i obratio s nekoliko riječi.

Iskazao je oduševljenje viđenim i u ime Grada obećao daljnju potporu radu udruge.

Na samom početku ove lijepe prosinačke večeri, djeca iz Glazbene škole pri “Vodičkoj glazbi” izvela su dvije božićne skladbe. Prvu su na saksofonima odsvirali Vita Lasan, Karla Samohod i Nikola Čićin, a drugu mlade flautistice Tonka Samohod i Tonina Ivas. Još jedno veliko hvala djeci i njihovim profesoricama Ruži Raguž i Ivi Henigman. Veseli činjenica da je sve više mladih uključeno u rad još jedne vrijedne i značajne vodičke “institucije”.

Otvorenje izložbe nije moglo proći ni bez Damira Fržopa koji je svirao na klavijaturama i Ante Roce koji je događaj bilježio fotoaparatom.

Izložba će biti otvorena sve do kraja siječnja. Pozivamo sve one koji nisu bili na otvorenju da ju svakako pogledaju. Osim u prelijepim dječjim radovima, moći će uživati i u djelima srednjoškolaca i studenata umjetničkih akademija, a i u onima čiji su autori primjerice Jadran Zelenčić, Franjo Romić, već spomenuti Šime Pelajić i uvijek intrigantni Neven Srdarev.

Moći će vidjeti i film “Grad su ljudi” autora Tonča Juričev-Grgina. Snimajući kamerom portrete naših sumještana pokušao je zabilježiti ovaj trenutak za neka nova pokoljenja. Ovom prilikom u prvoj verziji filma sudjeluju 63 osobe vezane uz Vodice, a Tončova je namjera da taj broj u narednom periodu dodatno obogati.

Izložba nije mogla proći i bez osobe koja je vodičku likovnu scenu stavila na noge. Naravno, riječ je o Vladimiru Mihokoviću-Mihi. Jednoj posebnoj duši. Prije odlaska iz knjižnice, njegova supruga nam je rekla “kako je njen (i naš) Miha (za)uvijek tu. U svakoj vodičkoj likovnoj priči. Neraskidiva je ta veza.”

Znamo da je tako.
Ovom zgodom pridružujemo se dobrim željama i čestitanju Božića koje su mještanima Vodica uputili članovi Likovne udruge “More”.

Tekst: Ivica Bilan / Foto: Ante Roca

djelomob1.jpg