Travanj 25, 2023 2509

120. godišnjica rođenja Ive Čače: Prisjetili smo se života i stvaralaštva vodičkog umjetnika

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Ivo Čače bio je jedan od najznačajnijih kulturnih i umjetničkih stvaralaca Vodica. Rođen je 1903. godine, a svojim je stvaralaštvom obilježio razdoblje između dva svjetska rata. Pored pisanja poezije, Čače se bavio i slikarstvom. Bio je jedan od pionira slikarstva u Vodicama i ostavio je neizbrisiv trag u razvoju likovne umjetnosti u ovom kraju.

U filmu povodom njegove 120. godišnjice rođenja sudjelovali su mladi Tribunjci Marko Stipaničev i Magdalena Popov, te umjetnikov nećak, šjor Branko Juričev-Martinčev.

Rad na projektu započeo je istraživanjem života i stvaralaštva Ive Čače. U tu svrhu, profesorice hrvatskog jezika Diana Filipi i Meri Juričev-Dumpavlov koristile su različite izvore informacija, uključujući i Čačine stihove, pjesme te zapise o njegovom životu.

Kao dio ovog projekta, korištene su i fotografije koje se nalaze u Kibernetičkoj etnološkoj zbirci Grada Vodica autora Tonča Juričev-Grgina. Ove fotografije prikazuju život u Vodicama u razdoblju kada je Čače živio i stvarao te stoga predstavljaju dragocjeni povijesni dokument.

Ovaj film nije samo prilika da se prisjetimo Ive Čače i njegovog rada, već je i podsjetnik na važnost kulture i umjetnosti za jednu zajednicu. Upravo je Čače bio jedan od onih koji su svojim radom pridonijeli razvoju kulturne scene u Vodicama, a ovaj film samo potvrđuje koliko je njegov rad i danas inspirativan i važan.

Film je nastao u produkciji portala Info Vodice i Gradske knjižnice Vodice, a ušao je u program ovogodišnje Noći knjige.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 25 Travanj 2023 23:10