Travanj 26, 2023 3204

Projekt 'Moje Vodice': Učenje o kulturnoj baštini od najranije dobi

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Baština određene životne zajednice nastala je kao posljedica brojnih povijesnih čimbenika i previranja te kako bi se skrbila i očuvala njezina identiteta, nužno je implementirati održivi razvoj u odgoj i obrazovanje djece od najranije dobi. Na taj način, djeca će razvijati trajnu intrinzičnu potrebu za učenjem održivosti te razvijati ljubav i svijest o ljepotama kulturne baštine koja će se onda uspješno prenositi s generacije na generaciju.

Stoga su odgojiteljice DV Tamaris Marija Periša i Marija Durmanić u svojoj skupini pokrenule projekt "Moje Vodice", na kojem rade cijelu godinu. Ususret Danu grada Vodica, danas su u goste pozvale Kulturnu udrugu Perlice koja je djeci pokazala dio bogate baštine, kao što su stari načini odijevanja, dijelovi narodne nošnje, stare dječje igre poput kuzbaja, krpene lutke, laštika, izrada vodiške karitule, stari napjevi, ponovili su vodišku abecedu i stare nazive mjeseca u kalendaru.

Ova interakcija s kulturnom baštinom omogućila je djeci da upoznaju bogatu prošlost svoga grada te da razviju ljubav prema vlastitoj baštini. Također, ovakve aktivnosti pomažu u razvijanju dječje kreativnosti i mašte, a također poboljšavaju društvene vještine i socijalizaciju.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 26 Travanj 2023 13:02
djelomob1.jpg