Travanj 28, 2023 4151

OPG Birin - obiteljska tradicija koja "kuje" zlatna maslinova ulja

Maslinik obitelji Birin iz kojeg izlaze vrhunska maslinova ulja  Maslinik obitelji Birin iz kojeg izlaze vrhunska maslinova ulja Privatni album
Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Stanko Birin u Vodicama poznat je kao direktor tvrtke Leć, a njegova supruga Gordana Goga Birin kao ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta. No, kad se njih dvoje udruže sa sinom Ivanom i kćerkom Helenom, koja je agronom i magistrica fitomedicine, nastaje - OPG Birin. Taj obiteljski OPG proizvodi zlatna maslinova ulja koja osvajaju nagrade na natjecanjima u Noćnjaku i New Yorku i to ne samo jednom, nego već dvije godine zaredom. To svakako nije slučajnost.

Gordana Goga Birin je zoran primjer kako se dobro mogu sljubiti kultura i agrikultura.

- Ove smo godine osvojili zlatnu medalju i treće mjesto na Noćnjaku za naše sortno maslinovo ulje od krvavice te zlatnu medalju u New Yorku. Krvavicu uzgajamo u masliniku kojeg je Stanko naslijedio od svoje mame, u zaleđu Skradina. Lani smo išli s oblicom, također smo bili šampioni na Noćnjaku, a u New Yorku smo osvojili srebro", priča nam Gordana Goga Birin.

Proizvodnja maslina i maslinovog ulja dio je obiteljske tradicije Birinovih već dugi niz godina. Ako je vjerovati katastru, posjeduju masline starosti iz 1800-ih, ali ako je vjerovati obiteljskoj predaji, imaju i starije.

- Maslina je kultura koja se nasljeđuje. Neke su masline od suprugovog djeda, neke od svekra, a neke smo zasadili mi za svoju djecu, koja ih i dalje sade. Svake godine dodamo po neku novu, govori Gordana, koja je rođena u Zagrebu, ali već više od 30 godina živi u Vodicama.

Kada odu u mirovinu, Gordana i njen suprug namjeravaju se još ozbiljnije baviti uzgojem maslina i proizvodnjom maslinovog ulja. S obzirom na to da su OPG-ovci, prodaju svoje ulje na kućnom pragu, a dosta toga odlazi i obitelji i prijateljima. Osim monosortnih ulja od oblice i krvavice, imaju i višesortno maslinovo ulje od oblice, krvavice i drobnice.

- Godinama smo svoja ulja nosili na ocjenu na Dane mladog maslinovog ulja u Vodicama, na kojima smo također redovno osvajali nagrade. A onda smo se zadnjih godina odlučili i ići na natjecanja malo dalje, na Noćnjak i u New York. Zapravo, spiritus movens toga svega bio je Tomislav Duvnjak i njegova uljara, odnosno Centar maslinovog ulja Sveti Ivan, koji nas je okupio, u misiji dokazivanja kako i naša dalmatinska maslinova ulja mogu biti barem jednako dobra, ako ne i bolja nego što su to istarska. Što se na koncu i dokazuje, jer iz godine u godinu, dalmatinska ulja se iz SAD-a vraćaju s čitavim nizom priznanja, zlatnih i srebrnih medalja. Mi smo dosad imali samo slabiju promidžbu nego Istra i kasnimo za njima jedno 30 godina. – zaključuje Gordana Goga Birin

Poslijednja izmjena dana Subota, 29 Travanj 2023 00:14