Studeni 03, 2023 2290

Paškina ćakula: Čuvaj sine moj maslinu

Paškina ćakula: Čuvaj sine moj maslinu Image by leszek_kruk from Pixabay
Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

 

Evo još malo do njega naš svite. A ko je reka da neće doći naš Grdović jopet u Vodice?  Dolazi, dolazi  nam sa pismon. I sve  onako baš ka šta pisma kaže, na bevandu. A bit će i toga ako zatriba, nima brige. More prid koncert  gori fermat malo kod šjor Nike u dvoru, di se loza  penje uz verandu. I ostalo je još zeru opola od prošloga lita u konobi, pa moremo malo raslaviti i nazdraviti našem Mladenu prid Adventni koncert. Ono bokun    za zagrijavanje, možda i ne bi bilo loše za uvatit dobru formu i mot. Nima sumnje, bit će to fešta za pamćenje. Jer tako je to uvik ka Grdović piva, a ovaj put Adventni koncert još organizira i Turistička zajednica Vodica. I eto razloga da dobar štimung ćuti cila riva kad meštar od pisme sa cilin srcen zapiva. Ali ovaj put neće biti doli na rivi nego gorika na Trgu. A Grdoviću je dobro i pametno ono: Čuvaj sine moj maslinu i škoje i pamti riči moje. E, to nam baš danas triba, više kriancije prema starijima i povisti. Jer šta vrime više naprid ide, sve se bolje vidi, koliko nam ta starina fali. I da se sporije zaboravlja, a bolje i za vičnost pamti, sve ono šta Dalmaciji i njezinomu svitu život znači.

A ko more zaboravit more

Baš ka šta dobro i lipo piva naša Meri „More, more”.  A ko more zaboravit to more? Ono kad udre u stine pa se rebati( odbije) i opet padne u more. Pa se opet pretvori u maretu ( klupko) i udre u stine, sve dok ne dođe neko drugo, bolje, liplje i finije vrime.  I ne znašoli je bolje dok tuče stine ili kod te bonace fine, kad se okrene vrime i kad je bonaca ka ulje. Meri to dobro zna, jer ona je žena sa škoja i o moru, Dalmaciji i jubavi    piva već po vika. I kako je brzo to prošlo otkriva našim mladima koji se uče intervijue pisati. A o Meri su baš imali i šta napisati. O svim tim njezinim uspjesima u karijeri koja je pismu u Dalmaciji obilježila, i ne samo u Dalmaciji.

Baš ka i Milenijska slika šjor Šime šta je počela u Dalmaciji, u Vodicami, a onda se proširila cilon Rvackom.

Zarazila je naš svit i čuva ga od zaborava vrimena. Još malo pa će iljadu komadi uvatit. Traje već skoro četvrtinu vika i siguran san neće fermat, jerbo svit voli dija povisti bit. I da mladi vide svoje starije. Baš ka šta Grdović kaže: Čuvaj sine moj ....