Studeni 04, 2023 7377

Sirova prehrana kao Dalnirin izbor u borbi protiv raka

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Posljednjih godinu dana jede sirovu hranu. Voće i orašasti plodovi su njeni obroci najčešće. Jednom dnevno nađe se i obrok pripremljen od povrća na njenom menuu. Kada nije kod kuće pije vodu ili limunadu. Zašto je započela s ovakvim načinom prehrane otkrila nam je pedesetdvogodišnja spremačica iz Vodica.

Dalnira Juričev svakodnevno jede sirovu hranu. I tako već malo više od godinu dana.

- Da se nisam razbolila, mislim da ne bi niti započela s ovakvim načinom prehrane. 2022. godine mi je dijagnosticiran tumor dojke, operirala sam se i imala dvije opcije. Ili započeti s terapijom poslije operacije ili ne – započela je razgovor Dalnira Juričev.

Odluka joj nije bila laka, tim više jer o sirovoj prehrani do tada ništa nije znala. Kako odmah poslije operacije nije trebala uzimati terapiju vrijeme joj je išlo u prilog i mogla je razmišljati, istraživati i skupljati informacije o sirovoj prehrani. Vagala je prednosti i nedostatke konzumacije sirove hrane.

I naposljetku je odlučila pokušati sa sirovom namirnicama koliko god joj bilo teško i kakav god ishod bio.

- Nije mi bilo lako, ali cilj mi je bio i još uvijek je da pokušam pobijediti bolest na prirodan način. Najveća podrška su mi djeca i to mi je puno pomoglo, posebno na početku, jer je trebalo vremena da se potpuno prebacim i naviknem na sirovu prehranu. Malo po malo sam prestajala s kuhanjem dotadašnjih namirnica i iz dana u dan donedavne kuhane i pržene obroke mijenjala.

Uvela sam u prehranu neke nove namirnice; orašaste plodove, nove sorte voća i povrća koje nisam do tada koristila. Izbacila sam meso, tjesteninu i većinu namirnica koje sam do tada svakodnevno koristila. Izbacila sam i sve začine. Ponekad koristim sjemenke suncokreta kao začin u nekim obrocima – nastavlja.

Namirnice nabavlja kod lokanih OPG-ova pa joj svježine i sačuvanih nutritivnih vrijednosti ne nedostaje. Donedavne obilnije obroke zamijenila je češćim manjim obrocima tijekom dana.

Uz prehranu potpuno je promijenila način življenja.

Često je u prirodi i rado vozi bicikl. Kako štednjak rijetko koristi i obroke vrlo brzo pripremi ima dosta vremena za biti na svježem zraku.

Juhe od povrća, svježe salate, voće, bademi, orasi... Dalniri su postali svakodnevnica, a od sirovih namirnica razne sirove obroke pripravi. Iako kolači i torte više nisu na njenom menuu te je potpuno izbacila slatke namirnice iz prehrane, svježa voćka zamjeni popodnevni desert.

Uz pravilno kombiniranje namirnica hrani se raznovrsno i ne osjeća niti gladno, a kaže niti bolesno.

I puno bolje nego prije, rekla nam je za kraj.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 07 Studeni 2023 00:09