Kolovoz 22, 2016 4365

Za ljepše nam i čišće Vodice.

Problem nepropisnog odlaganja otpada: Građani trebaju preuzeti odgovornost!

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Dolaskom turističke sezone jedan od problema na koji nailazi mjesto poput našega je nepropisno odlaganje otpada. Brojni apartmani, kuće bez dvorišta u samom centru, ali i nemarni pojedinci činjenice su 'poslu bez kraja' zaposlenicima Leća d.o.o. te vodičkim komunalnim redarima.

 

Kako bi se zadovoljile potrebe Grada u ljetnim mjesecima iz Leća d.o.o. svim su žiteljima i pravnim osobama s adresom na Trgu Franje Tuđmana, Ulici Obale Matice Hrvatske, Palih Boraca te Plivnice poslali obavijesti o svakodnevnom odvoženju otpada.
- 'U rješavanju ovog problema na kojeg nailazimo iz godine u godinu, napravili smo sve što možemo te ljeti radimo i 3x više. Naši čistači svakodnevno obilaze centar po dva puta u periodu od 3h ujutro i od 17h-22h. Rute koje ne možemo obići vozilom, odrađujemo ručno i pješice. Dok činimo sve što je u našoj moći, građani trebaju prihvatiti činjenicu da sami proizvode otpad i preuzeti odgovornost za njegovo odlaganje. Zajedničkom suradnjom imati ćemo i čišće mjesto.' – kazao je Stanko Birin, direktor Komunalnog društva Leć d.o.o.

S druge strane, vodički komunalni redari postavili su upozorenja o videonadzoru na nekim kritičnim mjestima te stalno apeliranju na građane, radi dobrobiti svog grada, da im se anonimno obrate kad god naiđu na ovakav problem.
- 'Žao nam je što ponekad moramo djelovati represivno, no po zakonu o očuvanju kulturnog i estetskog izgleda naselja i zaštite okoliša čuvamo Grad od oštećenja i narušavanja javnih površina pa kažnjavamo prekršitelje kaznama u iznosi od 1000 – 1500 kuna.' – upozorio je komunalni redar Blagodar Španja.


80% takvih slučajeva su odrađeni upravo zbog dojava građana te im se na tome zahvaljuju jer, nakon takve kazne, svijest je probuđena i rijetko bi se tko usudio ponoviti isto.


- 'Komunalni redari iz europskih prijestolnica otkrivaju mi da ih građani obavještavaju o bačenoj žvakaćoj gumi. S obzirom na sve činjenice s kojima se suočavamo, odgovorno tvrdim da je čistoća Vodica na visokom nivou. Evo upravo sam oko 20h prošao rivom, oko mene tisuću ljudi, nijedan 'čik' ne nailazim na podu, a posuda za odlaganje je ispražnjena. Ako hoćete tražiti 'dlaku u jajetu' možda bi ju prije naišli u Dubrovniku. Uvijek treba težiti boljem, ali slažem se s gosp. Birinom, svijest je okidač ka tom putu.' – zaključio je Španja.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 23 Kolovoz 2016 07:51
djelomob1.jpg