Siječanj 08, 2017 6766

Ostvarena je vrlo dobra brojka.

Dobra turistička godina za grad Vodice

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Na području koje pokriva Turistička zajednica grada Vodica, u 2016. godini zabilježeno je 200 100 dolazaka i čak 1 100 000 noćenja. Ta je brojka i veća s obzirom da nisu uračunata nekomercijalna i nautika. Vodice su ostvarile 7 % više dolazaka i 6 % noćenja, dok je Srima ostvarila 1 %.

 

- „Statistika intezivnije raste od 2008. godine, 2013. imali smo prvo milijunto noćenje, a nakon toga samo jedan lagani pad već sljedeće krizne 2014, iz poznatih razloga. U odnosu na prošlu godinu imamo 5% više ležajeva, ali 6% više noćenja!", kazala je Anita Franin Pečarica, direktorica TZ grada Vodica.

Očekivano, privatni smještaj ostvario je najveći broj – čak 703 tisuće noćenja, dok hotelima pripada 260 tisuća. Iznajmljivači su se uključili u sustav edukacija za rad na kompjuterima, oglašavanje, u upoznavanje s novinama, propisima te u suradnju s Centrom za privatni smještaj iz Splita koja im je na praktični način prikazala korake od uređenja prostora do dolaska samog gosta.

- „Koliko god se trudili, na internetu se nalazi mnoštvo ponude, a tu ima mnoštvo caka kako se istaknuti. Sa seminarima, radionicama, tečajevima jezika i tehnologije nastaviti ćemo i ove godine."

Početkom prosinca održan je i besplatan koncert Zorice Kondže, posvećen svim iznajmljivačima i laureatima kojima su podijeljena priznanja za dobar rad.

Prošla godina bila je i u znaku novog projekta oznake kvalitete obiteljskog smještaja „Like HOME". Našim je iznajmljivačima dodijeljeno 15 markica, a daljnje prijave odvijati će tijekom godine. Uskoro, nastajati će i razne podgrupe.

Turistička zajednica nastavlja i s projektom „Program vjernosti".

- „Nagrađujemo dugogodišnji goste koji dolaze 10 i više godina, pa do preko 20 kod jednog te istog iznajmljivača. Taj je trend vrlo prisutan, a i dokazuje činjenicu koliko je gostoljubivost zaista važna."U ovoj godini 86 % gostiju činili su stranci, a u grupi tržišta od ostvarenih preko 100 tisuća noćenja (Hrvatska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Češka), najveći porast ostvarili su Slovenci - 15 %, Austrijanci 12 %, Poljaci 9 % te Njemci 5 %. Sezona se produžuje, od početka svibnja pa sve do početka listopada. Napori su urodili plodom.

- „Kontinuirani rad svih, kompletnog turističkog sektora uz podizanje kvalitete razlog su tog povećanja. U Vodicama ima mnogo ponude te svatko može pronaći nešto za sebe ili si složiti odmor po mjeri. Uz sunce i more, kao prvi proizvod koji nudimo, svaki naš gost ima mogućnost kvalitetno iskoristiti svoj odmor, uz ekstra programe poput biciklizma, pješaćenja, posjeta muzejima, gradovima, znamenitostima i otocima."

15934429_10154332654267877_1620562503_n.jpg

Uz poticaj Turističke zajednice, agencije su osmislile i programe uz pratnju stručne osobe koja destinaciju pokaže u pravom svjetlu – pješačko-biciklističke, gastro i kulturne ture te one koje uključujuju morske radosti – brodice, jet-ski, skijanje na moru, pedaline, kajakarenje, jedrenje, ronjenje...

- „Vodice su na dobroj lokaciji, između dva prekrasna nacionalna parka. Najtraženiji izleti su opravo oni na Krku. No, unaprijeđenjem ponude, turistička sezona se produžuje. Uz sve ovo, i naši ugostitelji imaju još štošta za ponuditi pa smo i za njih pripremili programe edukacije u suradnji s Visokom školom Aspira iz Splita koja u svom programu ima Gastro akademiju. Osim primjene autohtonih namirnica, tu su i programi za someliera i barsko poslovanje." – istaknula je Franin Pečarica.

U 2017. godini otvoriti će se i novi hotel 'Olympia Sky' čiji će gosti tražiti kvalitetu plus. Jačanjem gastronomske ponude, ali i širenjem osnovnog proizvoda, planiranih novih plaža 'Punta – Blata – Bristak' i 'Vruje', ističu u TZ, kvaliteta će samo rasti.

Predsezona starta od Uskrsa, a uz Festival kazališnih amatera, TZ sufinancira udruge koje organiziraju sportske manifestacije kao što su 'Mountain Bike Weekend' i 'Island Trail League', ali i u posezoni poput regate 'Jabuka'.

U samoj sezoni održati će se 100-tinjak uobičajenih manifestacija: Bakanalije na početku i kraju sezone, Jazz festival, Klapske večeri i brojne druge od kojih će se neke, kao što je 'Ulični festival' i širiti.

Prvi put, u 2016. godini, Vodice su imale i 'tajnog gosta' čija je uloga bila ocijeniti kvalitetu usluge te koji je najveće pohvale dao upravo Klapskim večerima.

- „Iako se održavaju već niz godina, ocjenio je to kao odličan inovativni program jer se ne radi o koncertu na klasičnoj pozornici već od kantuna do kantuna što stvara drugačiju atmosferu. Ocjena cijelog boravka u globalu je bila pozitivna uz nedostatak ugostiteljskog osoblja, ali i nereda koji je posljedica noćnih provoda. No, ipak je pohvalio kako je već u roku od nekoliko sati sve bilo čisto."

'Tajni gost' u dva je dana posjetio nekoliko restorana, kafića, poštu, banke, pijacu, suvenirnice, agencije, bez ikakvih sugestija TZ.

- „Nismo znali ni tko je, gdje će boraviti, ni kad će doći. Te recenzije nam služe da one stvari koje nisu dobre poboljšamo. Ovu godinu ponovno ćemo angažirati 'tajne goste', jednog u srpnju, drugog u kolovozu, da vidimo jesmo li i koliko smo napredovali."

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 09 Siječanj 2017 00:25
djelomob1.jpg