Siječanj 12, 2017 10441

Upoznajte jedinog vodičkog strojovođu!

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Naš 31-ogodišnji sugrađanin Ivan Jozić još je prije 10-ak godina ostvario svoj dječački san, da upravlja velikim i moćnim strojevima. Porijeklom iz željezničarske obitelji, kroz djetinstvo je promatrao vlakove i lokomotive te slušao očeve i pradjedove priče. Danas radi kao zaposlenik HŽ-a Cargo, teretnog željezničkog prijevoznika i jedini je strojovođa iz Vodica!

 

- „To nije bila izvorno moja struka, s obzirom da sam se školovao za cestovni promet. No, dogodio se splet okolnosti: iskoristio sam priliku za školovanjem, položio razliku predmeta, a na kraju se i zaposlio. Iako sam u različitim periodima imao razne želje što bih želio raditi, mislim da sam na kraju donio dobru odluku.", priča nam Ivan Jozić.

Sve je započelo 2007. godine kada je primljen na stažiranje, odnosno rad pod nazdorom mentora u trajanju od šest mjeseci, nakon čega je izašao pred republičku komisiju, položio stručni ispit i autorizorao se za strojovođu!

- „Vozim one dionice mreže pruga u RH za koje imam položeno jer svaka pruga iziskuje svoje polaganje. No, u principu, to su sve pruge koje pokriva Regionalno područje Jug moje tvrtke, odnosno kako ih mi kolokvijalno nazivamo "Lička", "Splitska", "Šibenska" i "Zadarska" pruga.", opisao je Jozić svoje rute.

To uključuje i manevriranje vagonima na industrijskim kolosijecima, ranzirnim kolodvorima i lukama. Do nedavno je vozio vlakove za BiH, već skoro zaboravljenom "Unskom prugom".

15991820_1260816337297663_151971327_o.jpg

Strojovođa ima tzv. planirano trajanje smjene u okviru kojeg vozi vlak. Za svaki vlak je drugačije, ali rijetko kad to traje ispod 12 sati – poslodavac se trudi što više eksploatirati lokomotive, a samim time i njih kao osoblje.

- „Više od toga ne smijemo voziti, iako se nerijetko dogodi da nam iz prometnih razloga ili nekog izvanrednog događaja na pruzi istekne to maksimalno dozvoljeno radno vrijeme, pa dok se organizira prijevoz i smjena, radni se dan se oduži i 14 – 16 sati."Izvanrednih situacija, na Jozićevom putu dosad je srećom bilo bez nekakvih težih posljedica ili tragičnih događaja.

- „Kao što svi znamo, događaju se naleti vlaka i lokomotive na cestovna vozila, domaće i divlje životinje i slično, tu je i problem samoubojica. Nažalost, malo je onih koji su 'neokrznuti' završili karijeru, te imali sreću kao ja da ih takve situacije nisu snašle."

Iako je ovo posao s neizostavnim adrenalinom, svima je u cilju vratiti se kući s još jedne smjene u nizu, bez nekih posebnosti.

- „Ako isključimo nekakve tehničke aspekte posla vezano za vlakove i lokomotive, najzanimljiviji su prizori krajolika kojima pruge prolaze. Puno je lijepih slika prirode i divljih životinja u svim godišnjim dobima, noćima, zorama na pruzi, snježnim jutrima... Stvarno svaka smjena je drugačija i posebna."

Naposljetku, da bi netko radio ovaj posao, prvenstveno mora biti spreman prihvatiti veliku odgovornost, kao i činjenicu da će privatni život biti ostavljen po strani. Zbog prirode posla, otkrio nam je Jozić, i on je propustio mnogo privatnih događaja.

- „No, kad se prioriteti dobro poslože, sve se stigne. Tu su kolege, pa se za neke bitne stvari u životu kao npr. predstava 'Frozen', zamijenimo za smjene!", vedro je zaključio!

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 12 Siječanj 2017 13:22
djelomob1.jpg