Kolovoz 09, 2017 13836

ODRŽAVAT ĆE SE I EDUKATIVNE RADIONICE

Obitelj Fržop otvara prvu vodičku kušaonicu maslinovog ulja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Poanta kušaonice maslinovog ulja, osim što će biti nova turistička ponuda u Vodicama, nije samo prodaja ulja, već će se u njoj organizirati i edukativne radionice o ekologiji i maslinarstvu.


„Prezentirat ćemo ulja na stručan način, kako smo to naučili na panelu, ali i na način kako se je to nekad radilo. Na mini turneji kroz prostor, posjetitelju ćemo slikovito prikazati i samu proizvodnju te način skladištenja u prošlosti", kazala je Marijanka Fržop, vlasnica nove kušaonice.

Za sad će se prezentirati isključivo njihovo ulje s ekološkim certifikatom, a izradom doregistracije OPG-a nudit će se i druga ulja iz naše županije te ostali artikli izrađeni na bazi maslinovog ulja.

„Maslinovo ulje ocjenjuje se po okusu i mirisu, a da bi dobilo status ekološkog te djevičanskog moralo je proći brojne analize", ukratko nam je objasnila Marijanka, inače licencirana kušačica maslinovog ulja. No, sve detalje posjetitelju će otkriti na licu mjesta.

20731373_10154946158877877_2005817491_n.jpg

Tijekom godine u kušaonici se planiraju održati i radionice ekologije i maslinarstva u suradnji s lokalnom akcijskom grupom 'More 249', uz pomoć agronoma i drugih savjetodavnih službi.

„Potrebno je iskristalizirati kvalitetu ulja na ovom području. Nadamo se da ćemo motivirati naše maslinare da se više posvete ekološkom uzgoju i kvaliteti ulja. Nije bitan broj stabala već kvaliteta nastalog produkta", istaknula je.

Prostor je uređen u starinskom duhu s brojnim motivima masline, a nadogradit će se i punionica.

Svečano otvorenje predviđeno je u subotu uz domjenak, dok je planirano radno vrijeme od 18 do 22 h na adresi Hrvatskih boraca 5.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 09 Kolovoz 2017 20:08
djelomob1.jpg