Studeni 15, 2018 4548

Vodice ili Ville Vigne: Jesu li se Vodice oduvijek zvale Vodice?

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Jesu li se Vodice oduvijek zvale Vodice? Možda su u prošlosti stranci naše mjesto zvali drugačijim imenima. Prema mletačkim kartografima iz 16. stoljeća, čini se da smo bili poznatiji kao Vigne (tal. Vinogradi) ili Ville Vigne (tal. Vinogradarske kuće).

Da li se to odnosilo samo na stara vodička naselja (Rakitnica, Kamena, Okit, Pišće) prosuditi će povjesničari.

I dok su početkom dvadesetog stoljeća vodički vinogradari predstavljali svoja vina u Londonu, sadašnji vodički vinogradi su se sveli na „reliquiae reliquiarum„ ostaci ostataka nekada poznatih vinograda, a ovdje donosimo ulomak iz putopisne knjige Ćire Čićin - Šaina „Po sjevernoj Dalmaciji „ iz 1936. godine .

Potomci starih Rakitničana, Vodičani ostali vjerni kopnu, polju, vinogradu; pred selom im je more, luka, lukobrani, morsko dno sa dobrom ribom i grebeni sa školjkama, ali vinogradar od tradicije i rase i dalje stalno radi samo ono što mu je radio otac, djed i pradjed još na predturskoj Rakitnici : krči, kopa i gladuje pored vinograda punih grožđa i konoba punih vina.

Vodicevigne.jpg

Vinograd je njegov raj i pakao, njegova slava i propast. Trgovina vina je u sve jačoj krizi, u konobi mu još staro vino, a već mu je pred vratima novo; i on se samo žali, ali ne mijenja pradjedovski zanat, ne uzmiče iz krša i konobe, i ponosi se svojim trudom.

On je kao veliki gospodin koji u svoj podrum slaže stare staklenice : u vodičkim seljačkim konobama ima još uvijek maraštine za prigodu i prijatelja.
Ovdje se još igra kolo, i zemlja se trese; obično bez pjesme, bez bubnja i bezsvirale ; i još se pjeva u desetercu o hajducima, otmicama i nesretnim ljubavima.

Napisao: Dinko Križan Vučak

djelomob1.jpg