Kolovoz 03, 2020 4388

350 godina: Dvije pobjede - jedno bojno polje

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Prema pisanju revije „Hrvatski planinar“ iz 1909. godine broj 3-6 na stranici 51 , u zaleđu Vodica, preciznije kod Čiste Velike , dogodila se 1645. godine velika bitka između Vodičana i njihove „braće po oružju“ Vrpoljana, Krapljana i Jadrtovčana sa Osmanlijama, koju je opjevao Fra Andrija Kačić Miošić u svom spjevu „Razgovori ugodni naroda slovinskoga“.

Ovako piše „Hrvatski planinar“: „Godine 1645., kad se Turci digoše na Ravne kotare, ta se ravnica nakvasi rujne krvce. Tu bijaše velika gušća i gora, kroz koju odozgor vodio put. Znali Vodičani da će Turci tud proći te ih u busiji tude dočekaše i na njih živi oganj oboriše.

Potukoše ih tu, a što ostade, mahom uz brdo glavom bez obzira pobježe. Vodičani tad mrtve sahraniše; svoje s donje strane, a Turke s gornje strane. Malo groblje vodičko je, a ono veliko tursko je.“ 

Ovako se 70 godina prije bitke kod Sinja, a 350 godina prije „Oluje“ odvijala na istoj bojišnici jedna manje poznata bitka hrabrih Vodičana i njihovih prijatelja sa moćnom turskom vojskom.

Za Info Vodice priredio: Križan Dinko Vučak

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 03 Kolovoz 2020 19:28
djelomob1.jpg