Lipanj 10, 2016 5980 Šibenik IN Šibenik IN

Prvi put nakon 60 godina stručnjaci detaljno obišli tvrđavu Rakitnica

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Prvi put nakon gotovo 60 godina šibenski i vodički stručnjaci detaljno su obišli tvrđavu Rakitnica koja se nalazi iznad Vodičkog polja. Detaljni obilazak tvrđave omogućen je nakon što je sredstvima Grada Vodica, volonterskim radom mještana i udruga napravljen i raščišćen put do tvrđave. - piše portal Šibenik IN

 

a3.JPG

U obilasku i terenskoj pretrazi sudjelovali su profesorica Gordana Birin iz Pučkog otvorenog učilišta u Vodicama, arheolog Emil Podrug iz Muzeja grada Šibenika i Ivo Glavaš iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Oni su usporedili terenske podatke s nacrtom iz 1955. godine koji postoji u Muzeju grada Šibenika.

- Rakitnica je utvrda koja je funkcionirala od početka 16. stoljeća u okviru linije tvrđava od Pirovca do Rasline koje su sa zapada štitile šibenski teritorij od upada Osmanlija. Čuvala je prostor Vodičkog polja, ali i Vodice – ispričao nam je Ivo Glavaš.

a4.JPG 

Uz tvrđavu je postojalo i naselje koje je od kraja 17. stoljeća i povlačenja Osmanlija napušteno. Stambeni objekti su u ruševnom stanju ali se svugdje u njihovim zidovima vide puškarnice, dakle, bili su prilagođeni obrani od neprijatelja.

- Za sada je na terenu bez čišćenja i arheološkog iskapanja teško razdvojiti određene obrambene dijelove tvrđave. Vidljiv je bastion s pokosom koji ima najdeblje zidove i bio je osnovni stup obrane tvrđave. Pokazalo se da su svi naši dosadašnji podaci o tvrđavi nedostatni i da na terenu ima još nepoznanica koje će trebati riješiti istraživanjem – kazao je Glavaš za portal Šibenik IN

a9.JPG

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 10 Lipanj 2016 12:35
djelomob1.jpg