Svibanj 12, 2017 5170

Prva sv. Pričest u Vodicama davne 1931. godine

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

U nedjelju će vodički trećaši – osnovci imati svoju prvu Sv. pričest. Kako je to izgledalo u Vodicama prije 86 godina možete pročitati u članku koji je objavljen 1931. godine u časopisu „Katolik". Članak je u digitaliziranoj arhivi šibenske Gradske knjižnice „Jurja Šižgorića" pronašao vrijedni vodički kroničar Dinko Križan Vučak, a prigodnu fotografiju ustupio nam je Tonči Juričev – Grgin.

 

Prva sv. Pričest

Župska crkva sv. Križa doživjela je danas rijetku svečanost. Velik broj, sto i trinaest, nevinih, nakon sv. ispovijedi očišćenih duša, primilo je po prvi put svoga Krista. Očinska riječ vlč. župskog upravitelja don Petra Vlasanovića, tumačila je veličinu tog dana.

Iz dječjih očiju odsijevala je radost i sreća. Euharistijski Isus unišao je u njihova srca. Njihova srca postala su prijestolje Velikoga Boga. Radosni se raziđoše, da se poslije podne opet sastanu te po starom običaju u redu obilaze mjestom glasno hvaleći Euharistijskoga Boga.

Poslije svečanoga blagoslova održano je prigodno skioptično predavanje o čestoj sv. Pričesti u dvorani mjesnog Križarskog Bratstva, kojemu su prisustvovali svi prvopričesnici i prvopričesnice. U školi im je bila priređena mala zakuska.

Vodice, 8. rujna 1931. g.

djelomob1.jpg