Prosinac 18, 2017 3638

Zvonjavom s mjesnog zvonika slavio se skorašnji dolazak Sina Božjega: Obilježavanje „Osmine“ u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Jedan od običaja u Vodicama, točnije u Župi Našašća Sv. Križa, koji traje više od stotinu godina, je i pjevanje božićnih pjesama osam dana uoči samog blagdana.

Točno u ponoć, u noći sa 17-og na 18-i prosinca, zvonjavom sa mjesnog zvonika slavi se skorašnji dolazak Sina Božjega, a narod se okuplja u crkvi. Ni loše vrijeme, poput sinoćnje bure, ne sprječava župljane da prisustvuju tom događaju. Mnogi smatraju da se upravo te noći, u ozračju izuzetno emotivnog pjevanja hrvatskih božićnih napjeva, najbolje doživi duh Božića. I u ostalim mjestima naše biskupije obilježava se „Osmina". Posebno u Šibeniku. Dokaz tome je i kratki citat iz zapisa Frane Ženka Donadinija, koji je u periodu od 1904. do 1908. godine bio zadružni revizor u Vodicama. Do tog zapisa došao je naš kroničar Dinko Križan Vučak, a dobio ga je od Milojke Skokandić, ravnateljice Gradske knjižnice Ivan Vidali iz Korčule.

Evo kratkog citata koji opisuje obilježavanje „Osmine" u Šibeniku:

„U šibenskom kraju bila je uobičajena „božićna proslava" na kojoj bi se osam dana uoči blagdana sjatio narod na Poljani, slavilo bi se zvonima Gospe vanka grada, pucalo iz mužara i kubura. Mladost je igrala kolo, domaćice častile dalmatinskim fritulama, a muškarci rakijom."

Video prilogom popratili smo obilježavanje Osmine u Vodicama u nedjelju 17. prosinca 2017. godine

Tags
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 18 Prosinac 2017 16:26
djelomob1.jpg