Svibanj 14, 2018 3876

Pisma građana

Građanska incijativa oglasila se priopćenjem vezano za postavljanje bazne stanice na zgradi u ulici Roca Pave

Fotografija je ilustrativna Fotografija je ilustrativna
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Vezano za članak objavljen na našem portalu 12.05.2018. pod nazivom „Pokrenuli peticiju: Građani se protive postavljanju bazne stanice na vrh zgrade u ulici Roca Pave“ Incijativa građana koja je pokrenula peticiju, oglasila se priopćenjem, a vezano za izjavu Ante Grbca, predstavnika stanara zgrade na kojoj će se postaviti bazna stanica. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti ispod

Gospodin Ante Grbac očito nije dovoljno upoznat sa štetnošću elektromagnetskog zračenja baznih stanica ili samo prihvaća stavove koje u javnost iznose teleoperateri.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je elektromagnetska zračenja koja proizvode bazne stanice i mobilni uređaji kancerogenim za ljude, tako da gos. Grbac nema moralno pravo tvrditi da ova vrsta zračenja nije opasna za ljude.

U izjavi koju je dao na Infovodice navodi da je dozvoljena razina zračenja u Hrvatskoj tri puta niža nego u EU.

Kako objašnjava podatke iznesene u emisiji „Potrošački Kod“ sa HRT- a od 05.05.2018. da je u Francuskoj dopušteno zračenje na javnim površinama 890 puta manje nego u Hrvatskoj, a pokrivenost sa signalom jednako dobra.

Da bi pokrili sa signalom što veće područje operateri kod nas ugrađuju pojačivače signala što im je strogo zabranjeno u matičnim zemljama, a time pojačavaju zračenja više puta.

Dok se operateri u matičnim zemljama drže strogo zakona koji su tamo propisani (u Francuskoj je potrebno dvije godine za dobivanje građevinske dozvole) kod nas za dobivanje dozvole dovoljna je suglasnost stanara zgrade kao što je Ante Grbac.

Vezano za Prostorni Plan Grada Vodica o razmještanju baznih stanica i izjavi pročelnice za prostorno uređenje i gradnju ŠK županije gosp. Semire Škugor, gos. Ante Grbac potpuno zaobilazi i nije mu važna.

Prostornim planom Grada Vodica nije predviđena gradnja bazne stanice na lokaciji zgrade Roca Pave 8

Učlanku 67. P.P. G. Vodica navodi se da bazne stanice ne smiju postavljati na dječjoj ustanovi, školi, Domu Zdravlja….

Ambulanta zdravstvene medicine smještena je uz zgradu na kojoj se želi postavit bazna stanca.

U ambulanti ordiniraju pet liječnika opće prakse i ambulanta pedijatrije . Zar nije u pitanje dovedeno zdravlje djece.

Investitor i njihov predstavnik Ante Grbac tvrde da će stanica biti postavljena po propisima i zakonu R. Hrvatske, međutim dozvolu Ministarstva Zdravlja zbog Ambulante zdravstvene medicine koja se tu nalazi ne spominju, očito s razlogom.

Boris Juričev Martinčev u ime Građanske incijative

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 14 Svibanj 2018 12:44
djelomob1.jpg