Siječanj 27, 2019 4812

Pisma građana: Josip Zanze, privatni iznajmljivač i dopredsjednik GO SDP-a Vodice o paušalnom porezu za iznajmljivače

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Josip Zanze, privatni iznajmljivač i dopredsjednik GO SDP-a Vodice na e-mail portala Infovodice poslao je otvoreno pismo zajedno s elaboratom, a vezanim za donošenje Odluke o visini paušalnog poreza za iznajmljivače koja će se donijeti na prvoj ovogodišnjoj sjednici GV-a 27.01.
Pismo donosimo u cijelosti ispod


Elaborat koji Vam šaljem glede njegove objave, pisao sam kao Vodičanin čija se obitelj bavi turizmom od 1964. godine, a moja supruga i ja od ljeta 1985. godine.

Raditi u turizmu počeo sam već nakon osmog razreda osnovne škole, sa tada najjačom radnom i studenskom ekipom1 za pultovima Turist biroa.

U tim je prostorima današnji lokal "Dalatino" tada ex. Dućan "Hermo". Kako se u Gradu vodila raspravo putem e-savjetovanje, oko visine Paušalnog poreza iznajmljivačima, gdje je naš Grad zauzeo stajalište, o ne podizanju tog Paušala ( Zaključak elaboriranja pišem u trenu nepostojanja konačne odluke GV), već ostajanju na dosadašnjem najvećem iznosu od 300 kuna za Vodice, a kako novinarski „sveznalci“ već dvije godine podgrijavaju ovu temu ( logično po nalogu ), čini se, ma kakvu god Odluku Grad donio, da se je zavrtjelo kolo koje neće stati, dok se konačno malim iznajmljivačima ne stavi omča oko vrata, kao sa trošarinama hrvatskoj Maloj brodogradnji.

Dakle ima se osjećaj da je elaboriranje, koje Vam šaljem (KLIKNITE OVDJE) svrha sama sebi i da nas nitko u drugo ne može uvjeriti, a najmanje ovo elaboriranje, a što onda hoće ?? !!!!

Zato, za zaključke traženja malih iznajmljivača, stavlja se 7. osnovnih postavki Elaborata :
1. Paušalni porez hitno trebalo ukinuti.
2. A kako to nikome ne pada na pamet, sada kada JLS imaju mogućnost njegova određivanja, sa prikazanim načinom izračuna, došli smo do novog početka, zato je prijedlog, da mu se maksimalna visinu u Gradu postavi na startnih 175 kuna2, a budući njegov (+) / (-) primjenom modela 2.i 3. T. iz Elaborata.
3. Predlaže se malim iznajmljivača3 potreba za subvencioniranjem : A -svih njihovih kamata na kredite u visini 100 % 4 , B - rok kredita uz Državna jamstva plaćanja kamata ne može biti manji od 45 godina jer je to jedina mogućnost gradnje istih iz početka, ili njihovo renoviranje, te opet renoviranje istih, maksimalno svakih deset godina, C - subvencioniranje 50% kredita, kod turističkog samozapošljavanje,
4. Predlaže se vračanje, snagom pritiska nas svih malih iznajmljivača, Boravišne takse - BT, svima, na polaznu osnovu naplate, a ne u cijenu našega ležaja5.
5. Inače mislimo, ista je zaista mala6 i treba je povećati destinacijskom raznolikošću do 10 €.
6. Predlažemo treba zasigurno obračunavati, kao posebnu stavku uz cijenu ležaja - noćenja.
7. Predlažemo, malim iznajmljivačima ukinuti turističku članarinu, sve treba da je u većoj BT

Ovi zaključci cijelog elaboriranja vračaju nas na naslov 1.3. iz Elaborata, koji počinje rečenicama :

"Ma ukinite ga skroz na skroz jer je nelogičnost turističke ekonomike dovedena do apsurda, a tabelama to i dokazujemo. Ili, ako je to nemoguće, uzmite u obzir samo tabele 2. i 3. koje potvrđuju uz ostale, kako je 175 kuna u Vodica logično održiva vrijednosti Paušalnog poreza - PP pa se isti iznos i predlaže ".Dakle, za visinu Paušalnog poreza Vodica, predlaže se najmanje bolni iznos od 175 kuna, kako to izlazi, vrlo jasno iz modela koji se predlaže po 2. i 3. tabeli rada, te prihvaćanje modela koji je radom iznijet, za sve buduće izmijene (+) ili (-) od ove vrijednosti. Unaprijed se ne nadati ovom prihvaćanju. Ali, ma zna se odavno već, vodičko gradsko Vijeće nema političke snage uvažiti-priznati stagnaciju turizma u Vodicama, koji cijenom ne pokriva niti inflaciju kako to izlazi, iz logike cijelog rada.

Vodice s turističke torte jede ostatke, a ne njem najkvalitetnije aranžirani vrh. Kako smo se doveli između:

  • čekića građevinskog lobija koji godišnje kupuje ledine i ledine prethodno izglasanih građevinskih zona, i
  • nakovnja ekonomskih postavki kvazi neliberalnih ekonomskih postulata, koji su u nas doveli do raspirivanja svih strasti bratsko-rođačke-stranačke ekonomike,
  • ovome se nema što dodati osim reći ........ pa da ti pamet moždana stane, a za što bi se jedan od nesuđenih naših gradonačelnika, osebujna životna puta osebujno izrazio "svi imamo žuje u mozgu, te smo tu gdje jesmo, i mučimo - ma šutimo, naravno, jer sami smo krivi, ne možemo si sami sebe više niti u oči ujutro u zrcalima vidjeti" .

Gospodo !!!! O temi je napisano pedesetak stranica, a s priloženim novinskim člancima, rad koji možete pročitati na miru, donosi Vam sve razloge ovako širokog zahvata teme7 . Pa pišem s mirom i ovo i ovako :

Stvar je preozbiljna.
Valjda ovo pisanje nije uzalud.
Razmislimo svi o čemu se to radi.
Ja sam razmislio.
Zato me i strah.
Znam, kad nešto krene, ne staje.
Kao žrvanj to Vas melje.
Još nije kasno. Organizirajmo se !
Objasnimo jedni drugima tko je u krivu, a tko u pravu.
Ovakvo je stanje zaista neodrživo.
Neće to ići više tako dalje još dugo.

Turizam u Vodicama stagnira i po prosječnim danima zauzetosti ležaja kod privatnih iznajmljivača, i s cijenama ležaja Apartmana, jer smo kod njih na gotovo najnižoj cjenovnoj skali u regiji.

U nju smo upali, neradom, nesagledavanjem situacije u kojoj s turizmom jesmo8. Ali, u ovom smo stanju i zbog nesudjelovanja struke u kreiranju novih vizija ekonomike turizama i to :

  • u nesudjelovanju struke u poslovanju i rukovođenju vizijom kapaciteta malih iznajmljivača,
  • u nesudjelovanju struke s novim vizijama turističke ekonomike i rukovođenju prostora kao bitnog faktora na kome se grad Vodice razvija,
  • u nesudjelovanja struke, glede strategije gdje Grad sa svim svojim segmentima treba biti za 25 i 50 godina, pa zato nemamo viziju gdje treba biti naša turistička branša za 25, a gdje za 50 godina, opet kao naselje Vodice i kao cijela destinacija Grada, a onda i kao mali iznajmljivači,
  • zakazalo se 100%, jer svi su nas drugi ostavili na tračnicama daleko iza sebe.

Pitanja su velika. Dali ćemo postojati i kao Grad i kao destinacija i kao mali iznajmljivači. Ali, i kako ćemo to postojati na ovome kamenu prirodno nam danom kao naše prapočelo, u narednih 25 i 50 godina. Zato, ako smo skoro opet na njegovom turističkom po meni novom početku, a zasigurno jesmo, krenimo onda iz početka. No, dali tako mora biti. Pa naravno da ne mora. Ali, molim Vas, pamtite i ovo !!!! Za cijenu i duljinu sezone nikako nisu krivi iznajmljivači.

Za to je kriva POLITIKA DESTINACIJE koja se kao takva provodi u cijelom našem tranzicijskom periodu. Kriv je zna se, onaj drugi mi9, kojem opraštamo sve što nam je servirao u ovih 28 još uvijek tranzicijskih godina. E, a, kojeg, opet i mi u Vodicama imamo, svih ovih 28 godina, nama svima nazdravlje baš !!!!! U

Vodicama 27. 01. A. D. 2019. godine

S poštovanjem ! mr. sc. Josip Zanze dipl. oec.

____________________________________________
1. Direktor turizma bio je Josip Birin, Šef ureda Ive Juričev Polica, referent turizma Bareša Agneza, knjigovodstvo Nataša Prlić i Josip Bilan, turistički radnici za pultom : Krste Roca - Krstić, Šime Vlašić, Fjodor Zvone, Venco Vlahov, Branka Juričev Polica

2. Ovo smanjenje bio bi naš novi vodički početka u kojem svi naši dogovori moraju biti inkorporirani, a da bi se inkorporirali, pa moramo se dogovoriti, a to niti počeli nismo u ovih tranzicijskih 27 godina, a one gle, eto prođoše nam i nema ih. Zašto ! Zato jer samo svira jedna, ipak nažalost sada već gotovo raštimana violina, jednim jedinim tonom i žestinom. Orkestar pak, čini mnogo više instrumenata. Vodičku „Glazbu“ čini i truba i klarinet i trombon i mnogo toga jošte ..

A kada se ljeti vodičkim prospektima sa našom vodičkom glazbom čuje i gitara i mandolina ma zajedno i s harmonikom, svjedoci smo nebrojeno puta tih ljetnih divota, te se čovjek pita, zašto se to i ne nastavi radom za opći boljitak sviju nas, koliko nas u Vodicama ima.

Radili smo IV izmjene PP, a tog i takvog dogovora u njemu nema. Plažama smo zahvatili more oko 3-5 metara umjesto 30 do 50. A HOTELU PUNTI i dalje ne damo morski pristup uz Plažu, već ga vrludamo kroz nakaradnosti naših staza i bogaza da ti pamet stane kuda i kako, pa i dokle, hvaleći se još, kako eto i to smo riješili. Ma što smo riješili !!!!?????. Planovi nam svi završavaju sa 2020., a gdje ćemo biti za 25 ili 50 godina takve vizure nemamo, a da je imamo lako bi iz te vizije, došli do Plana razvoja kratkoročnog i dugoročnog za Grad i znali bi kako ispisati Strategiju turizma.

3. Osobno mislim kako bez subvencija više se ne može masovno dizati kategorija većine iznajmljivača, bez toga Vodice nikada neće biti Grad ni sa 100 ni sa 500 malih hotela niti isto toliko Pansiona, a mogli bi smo to biti. Kapaciteti su nam tu gotovo izgrađeni svi do jednoga, Treba im dati poticaja u preoblikovanjima. Treba ih dizajnerki retuširati i opremiti. Treba im to Planovima razvoja dozvoliti. Treba ih subvencioniranjem poticati, jer stat ćemo, onda ajme majko našemu turizmu.

4. Na svjetskom tržištu novca ima ga koliko ti dragi Bog hoće, pa ako bi država stala iza kamata ima ga i ispod 1%.

5. U ovom slučaju pamet je već jednom stala i to, kada je vrijednost Boravišne takse iz domena nadoplate, što je najnormalnije, kao i Parking za vozilo, ušla u cijenu ležaja. Nitko nije to mogao nadomjestiti povećanjem cijene ležaja, već je to išlo, na teret iznajmljivača, tj. njihova vrijednost je smanjena, a iznos iznajmljivač plaća, a ne gost, što je nerazumljivo do boli. Zato je ovo i apel vratite ex obračuna. Ovdje se mora postaviti jedno najnormalnije pitanje, a što da se kod Pozicije rodi pametna ideja, dizanja cijene Boravišne pristojbe do visine koliko to imaju neke destinacije, koje s tom vrijednosti namiruju npr. ulaznice u sve NP i PP, dali bi i tada to išlo u vrijednost ležaja ili na tu vrijednost. Logično išli bi plus, na tu vrijednost. Zato je ovo i apel ponavljamo, da se vrati prijašnje stanje, kada smo imali cijenu ležaja plus cijenu Boravišne pristojbe (ako niste znali Boravišna taksa bila je 4,5 kune i kupališna taksa 2,5 kune...tek da se zna 

6. Gospodo ako imamo 10 milijuna dolazaka i 100 milijuna noćenja, tada je to, da zanemarimo razno razne popuste, jer jednom će ih biti bez popusta svih 100 milijuna, množenjem sa 10 € eto nas do cijele 1.000.000.000. €.

7. NAPOMENA: Nikako ne bi bilo loše prije čitanja mog elaboriranja posjetiti stranice : 1. Strategije razvoja grada do 2020. godine 2. Strategija turističkog razvoja grada Vodice, te Statistike naše TZ.

8. NAPOMINJEM : Jedna naša grana, u rukama naših, buja li ga buja nemilice, a mali iznajmljivači, njih mali milijun u VD, gledaju samo kako m2 idu li ga idu i grade li se grade, a cijene ležaja padaju i padaju, a dani popune sve su nam manji i manji. Za to vrijeme čitajte novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić piše, kako su svi mali iznajmljivači gotovo pa milijunaši, i nitko da je upozori, sa govornice Sabora. Sabornici-Dalmatinci šute o tome. No, bome o tome ne govore, koliko znam, ni naše dvije vodičke sabornice. A, ako ih pak, nisam čuo po ovoj temi, a govorile su, bunile su se gromoglasno i još glasnije, eto molim oprost njihov do neba, jer mi je onda kritika neumjesna, dakako.

9. Ante Tomiću kolumni objavljenoj, 22.12.2018. piše : Kako je i red, mi suosjećamo sa slabima i bespomoćnima. Plemenito je stati na stranu žrtve, kleknuti kraj obespravljenog, iskorištenog, umornog i poniženog takozvanog malog čovjeka i obrisati mu suze, ali taj jadnik često ne zaslužuje da ga žalimo. On je sam prizvao sudbinu koja ga je pogodila i, dođe li u priliku, ponovno će je prizvati. Mnogo puta smo gledali kako su neki radnici demonstriraju, gledali smo klesare, zavarivače, blagajnice i krojačice kako kisnu pred nekim zatvorenim robnim kućama, tvornicama i brodogradilištima, kako gorko ridaju jer su njihova djeca gladna i proklinju političku stranku koja ih je upropastila. Znate o kojoj političkoj stranci govorim, danas joj iznimno neću spominjati ime. Godinama, čak i desetljećima već članovi te stranke bezdušno grabe i otimaju. Jednako kao što je onaj u Zadru serijski šutirao žene, oni su desetljećima dolazili na vlast sve beskrupulozniji i nezasitniji. Katkad bi se, istina, narod pobunio, pobjegao nekome drugome, ali to nikad nije dulje potrajalo. Došli bi im ponovno iz one stranke, s ružama koje su ukrali negdje na groblju, molili za oprost i obećali da neće nikada više, a svi oni klesari, zavarivači, blagajnici i krojačice koji su ih nekad psovali, sad bi ih grčevito zagrlili. U suzama bi se izljubili i izmirili sa svojim izrabljivačima i sve bi bilo dobro. Najkasnije do mjesec dana, kad bi nepopravljivi lupeži ponovno počeli mažnjavati. Bit će skoro trideset godina kako gledamo taj turobno jednoličan scenarij u kojemu glupi narod jednostavno ne može prekinuti toksični odnos s jednom pokvarenom političkom strankom. Naposljetku takozvane male ljude ne možeš više ni žaliti. To kako oni vole svoje tiranske zlostavljače je nešto neobjašnjivo, onkraj razuma. Ako oni, unatoč svoj nepravdi i poniženju, na izborima i uvijek glasaju za iste sociopate, onda se valjda ne treba čuditi ni onim zadarskim jadnicama........... a gdje smo tu mi, prosudite sami, a ja kako vidite opet pišem "Za promijeniti politiku vođenja naše destinacije treba samo malo dobre volje sviju. Treba nam konsenzusa glede nje i puno, puno rada, toga nam fali,nađimo se..................................... ????...........................!!!!!

 

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 28 Siječanj 2019 00:06
djelomob1.jpg