Siječanj 14, 2017 5986 Internet

„Imamo Hrvatsku“: 25. obljetnica Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Niti četvrt stoljeća poslije slike hrvatskih branitelja, u prepoznatljivoj i tada gotovo jedinoj vojnoj odori, farmericama i tenisicama, ne blijede, ne žute i ne gube se iz našeg sjećanja na to sjajno vrijeme hrvatske povijesti.

 

Dapače, te slike raspjevane hrvatske mladosti što je hrabro stala na branik napadnute i gotovo četvrtinu okupirane, Lijepe naše, danas su još svježijih boja, a tadašnje njihove poruke mnogi protivnici danas čitaju i donekle, razumiju. No, bilo bi daleko bolje da se više vrednuju njihove zasluge u hrvatskom narodu, jer one su za naše danas i naše sutra. Poglavito u ovakvim jubilarnom vremenu kao što je ova 25. godišnjica Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koju su obilježili i Domobrani u Vodicama, ali i diljem Hrvatske, kao i Iseljena Hrvatska.

Goloruka i bosa hrvatska mladost sa krunicom o vratu, pred gotovo stostruko vojno naoružanijem srpsko crnogorskom agresoru s jedne i tadašnjoj šutljivo ponesenoj europsko svjetskoj zajednici s druge strane, krenula je u obranu najsvetijih i največi civilizacijskih vrijednosti čovječanstva.

Krenula je u obranu slobode i temeljni ljudskih prava, kao univerzalnih vrijednota svih naroda svijeta, pa time dakako i hrvatskog. Hrabrost i domoljublje, domobranstvo i bogoljublje, ljubav i mladost te zajedništvo, gotovo, stoljetni hrvatskih razlika, zaustavlja i potiskuje neprijatelja na povlačenje sa neki okupirani hrvatskih teritorija, te prisiljava šutljivi svijet da glasno i javno kaže 15. siječnja 1992. priznajemo vas.

Uz hrvatske branitelje sa krunicom o vratu, svijet prisiljava da nas prizna i Veliki Papa, danas Sveti Ivan Pavao II. dva dana prije, 13. siječnja, kada prvi priznaje Hrvatsku. Bio je to prvi slučaj u povijesti Vatkana da Sveta Stolica prva priznaje neku državu. Sve se to događalo u vremenu trojice veliki povijesni ljudi Ivana Pavla II., kardinala Crkve u Hrvata Franje Kuharića i prvog hrvatskog predsjednika, i predsjednika svih Hrvata, doktora Franje Tuđmana. Hrvatska je priznata. „Imamo Hrvatsku".

S ponosom i zahvalnošću se sjećamo danas toga vremena i te trojice velikana, kada mnogi i danas, kao i onda, nastoje da manipulacijama, pa čak i zabranama, izbrišu nam sjećanje na taj krvavi period obrane i stvaranja Hrvatske.

Zato se i na ovaj način uključuju Hrvatski Domobrani grada Vodice, u obranu, ne samo tog, nego svi hrvatskih povijesnih datuma, te u očuvanom kontinuitetu zajedništva, koje mnogim manipulatorima smeta, spomeniramo, i u budućnost unosimo, taj zlatni period hrvatske povijesti.Na svim braniteljima, domobranima i u cjelini hrvatskom narodu je zadaća da tu prošlost čuvaju i njeguju te tako je predaju mladima da je, kao svetinju, nose u budućnost, koja pripada njima.

Time se jamči i daljnje obilježavanje 15 siječnja, povijesnog trenutka kada hrvatski narod ima pravo na izgradnju vlastite budućnosti u okvirima međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske», kako reče Sveti Ivan Pavao II. na Dan priznanja Lijepe Naše..

Sijećati se zaslužno i opravdano ovakvi hrvatskih povijesnih datuma, zapravo, je njihovo historiziranje za budućnost, kojoj pripadamo kao suvereni europski narod, u obitelji Europske Unije i NATO saveza.
Uz to ovo i svako slijedeće memoiranje toga Dana, kao dijela nacionalnih obilježja u Hrvatskoj i diljem svijeta, veliko je hvala svima, napose hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu, koji su nam i omogučili ovako slobodno hrvatsko sjećanje, s uzdignutim hrvatskim stijegom, što je u prošlosti prije sijećajućeg datuma bilo strogo zabranjivano, od onih od kojih smo se oslobodili, i kažnjivo, te i nezamislivo.

I to je jedan u nizu razloga da se, u Tuđmanovoj pomirbi, s velikom radošću svi sjećamo, ma gdje bili, ovog i ovakvih povijesnih hrvatskih Dana. Tim povodom udruga Hrvatski Domobran Ogranak Vodice svim Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i svijetu čestita 15. siječanj, Međunarodni Dan priznanja Republike Hrvatske.

Hrvatski Domobran, Vodice Vinko Đotlo

Poslijednja izmjena dana Subota, 14 Siječanj 2017 23:03
djelomob1.jpg