Studeni 06, 2018 5302

Trebaju li vodičkim iznajmljivačima edukacije u turizmu?

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Turistička sezona je za nama i vodičke su kale puste. Opustjeli otoci, seljačka domaćinstva u zaleđu, poluprazni kafići i poneki restorani. Vrijeme je zbrajanja dolazaka i noćenja, utrženih i potrošenih pineza, procjena i planiranja. Vrijeme je odmora, ali i turističkih konferencija, sajmova i edukacija. Kome su namijenjene i jesu li nam uopće potrebne sve te puste edukacije u turizmu?

 

Biti iznajmljivač znači stalno učiti

Ne treba puno pogađati, sva ta događanja su u najvećoj mjeri namijenjena upravo privatnim iznajmljivačima. Zato što privatni obiteljski smještaj ostvaruje 49 % noćenja u Republici Hrvatskoj. Zato što privatni obiteljski smještaj broji preko 90.000 registriranih objekta s ostvarenih 42 milijuna noćenja u Hrvatskoj, prošle 2017. godine.

Niti krvna slika vodičkog turizma se bitno ne razlikuje - samo na području Vodica ima preko 10 hotela, ali ipak obiteljski smještaj dominira s ostvarenih 50,8 % od ukupnog broja turističkih dolazaka na području Grada Vodica u prvih 9 mjeseci ove godine. Vodički domaćini su ostvarili 777.902 noćenja u istom razdoblju 2018., što je nešto više nego kroz čitavu 2017. godinu.

Vodički domaćini oblikuju turističku sliku grada. Vodički domaćini su lice Vodica.

Iako je turizam na našem području već tradicionalna djelatnost i vodički turizam potiče još iz vremena naših djedova i baka, turizam je poput živog organizma - raste i mijenja se. Sve što smo naučili o turizmu od naših starih i danas stoji - oni su udarili temelje dobrog domaćinstva i gostoprimstva, koje bismo trebali čuvati u godinama koje slijede. Kako te temelje oplemeniti i nadograditi, kako prezentirati našu smještajnu ponudu na dinamičnom turističkom tržištu, kako što jednostavnije i brže prenijeti poruku našem budućem gostu - "kod nas je ugodno i dobrodošli ste" - te načine i alate upoznajemo na edukacijama za iznajmljivače.

Turistička zajednica Grada Vodica često organizira edukacije za iznajmljivače, koje su uglavnom besplatne i čiji je cilj olakšavanje poslovanja privatnim iznajmljivačima, podizanje kvalitete smještaja, te predstavljanje novih alata za prezentaciju i reklamiranje privatnog smještaja.

Biti iznajmljivač znači stalno učiti i zbog napretka tehnologije, koja konstantno mijenja načine prezentacije smještaja i komunikacije s gostima.

Edukacije u turizmu su prilika za suradnju

Edukacije za iznajmljivače nisu samo prilika da naučimo, primjerice, što je i kako koristiti channel manager (primjer s najavljene edukacije TZ Grada Vodica koja će se održati u Solarisu, 10.11.2018. s početkom u 10.00 sati), već i prilika za upoznavanje i umrežavanje.Budućnost hrvatskog turizma leži u potencijalu umrežavanja i suradnje među pojedinim granama u turizmu i pratećim djelatnostima. Budućnost turizma i razvoja domaćeg gospodarstva leži u poticanju domaće proizvodnje, a uloga i potencijal privatnih iznajmljivača, kao promotora domaćih proizvoda, su ogromni.

Kao domaćini, odgovorni smo za imidž mjesta u kojem iznajmljujemo sobe, apartmane ili kuće za odmor. Sudionici smo u gospodarskom razvoju našega maloga mista, a umrežavanjem i upoznavanjem ostale ponude našeg grada, svojim gostima možemo ponuditi i preporučiti ono najbolje što se u Vodicama i okolici može pronaći.

Edukacije su prilika i da upoznamo kolege iznajmljivače, da se povežemo, razmijenimo iskustva, da svojim znanjima pomognemo kolegi/ci, da tražimo i dobijemo savjet ili podršku u trenucima kada su nam potrebni.

Povezivanje je nužno za čvršći privatni turistički sektor, za očuvanje naših prava, za definiranje i postizanje naših ciljeva, za razvoj projekata od javnog interesa, za kreiranje turističkog brenda Grada Vodica i uspješnije poslovanje svakog privatnog iznajmljivača u turizmu.

P1002771.JPG

Edukacije rađaju ideje

"Volim ovakva događanja jer ovdje često pokupim zgodne ideje", rekla mi je gospođa koja čitav život radi u turizmu, a i sama je privatna iznajmljivačica na jednom otoku u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Edukacije su rasadnici ideja za unaprjeđenje kvalitete smještaja i za što bolje (i možda jeftinije) oglašavanje i prezentaciju naših apartmana i kuća. Edukacije su ponekad dobre i da nam pomognu da shvatimo da je neka naša ideja - nije dobra.

I zato, iskoristimo zimu pred nama da se odmorimo, ali nećemo spavati zimski san. Iskoristit ćemo je za educiranje jer su nam edukacije izuzetno važne da saznamo nešto novo, da radimo na kvaliteti svoje smještajne ponude, da upoznamo druge ljude koji u turizmu rade, da se povežemo za vedrije i ljepše lice Grada Vodica. I još bolje poslovne rezultate.

 

Antonia Dobrota

Antonia Dobrota je urednica informativnog portala za privatne iznajmljivače Zajednica iznajmljivača. Treća je generacija domaćina - pružatelja usluge smještaja u kućanstvu - na otoku Prviću. Predsjednica je Udruge Otok s otoka Prvića i članica skupštine Pokreta otoka, a koji svojim angažmanom nastoje poboljšati kvalitetu života na hrvatskim otocima.

https://www.facebook.com/antonia.dobrota
djelomob1.jpg