Kolovoz 02, 2020 5775

PAŠKINA "Vodiška ćakula": Barba Bepo i danas sanja svoja lita

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

PAŠKO ROKIĆ putopisac, prvićkih korijena, koji ljeta provodi u Vodicama za Infovodice pripremio je svoju drugu "Vodišku ćakulu" u kojoj govori o izumrloj vrsti „vodiškim  galebima“

Nema lipšega gušta nego se zaćakulati na rivi, jer vodiška riva je liti centar svita. Svašta tu prođe, ode i opet dođe, pa i ja tu često ferman čuti kakovu novitadu. Već godinama tu znam i našega Bepa, ovo je lito povida mi, osamdesetu godinu uvatija u guzicu i ne pridaje se. I dalje ćakulaje na rivi ka momak i ne nosi masku osin kad ide u dućan i Poštu. Nije ka KAROLINA, ali nikad nije volija maske a ni skrivati friže života da se ne vide na njegovu licu i tilu. Kaže mi u životu je ima dosta šjori i nikad nije volija kad su se ženske puno pituravale, a bilo je takih da su i od šminke znale izderati kožu na licu. Normalno u želji da se čim više svide svojim vodiškim "galebima".

      - E, moj sinko prije ti je bilo sve bolje. Živilo se dušom i tilom a ne ovo danas kad niko nikoga ne ferma ni za suvu šljivu. Ljubav na taj vražji internet samo se tipka a niko nikoga ne vidi u facu, onako blizu jedan na jedan. Ljubuju na internet danima, a onda kad se vidu uživo malo se probaju čapati i nakon toga više nikad se ne vide, idu dalje, a kud dalje ni oni sami ne znaju di ih nosi taj brzi život?  A ne ka ča je bilo  prije,  više je valjalo to veselje, divojku zagledati, prići joj pa je tek za godinu dan malo poljubit i malo čapat, onako pod ruku da ne vide čača i mater. A onda kada je počeja u nas taj turizam bilo je furešti na sve strane, a lipih ženskih koliko van duša oče, prisjeća se naš Bepo sa čežnjom svojih mladih dana i dodaje. 

      - Živilo se za lito, za te fureštkinje, čekalo ih se isprid Olimpije i Punte, udvaralo i fastalo.  Znalo se dešavati da ženske dolaze samo zbog naših lipotana koji bi onda cilu zimu divojkama pisali pisma po cilomu svitu. A ja san volija najviše naše divojke iz Zagreba, jer su mi bile nekako blizu i imale su svoj nivo. A onda sam ih cile godine moga lakše vidit nego te Njemice oli Engleškinje i Francuzice. Tako sam upozna  i svoju šjoru pravu Purgericu dok sam galebarija jedno lito ispod Punte, ona se pojavila na radaru i tako je sve počelo. Došla je žena mog života i odma sam je čapa, nisan ništa čeka. Bila je rasna Zagrepčanka ka Merlin Monro. I tako je ona ugasila vodiškog galeba ki je krepa, sića se Bepo svoje mladosti.

A na pitanje di su danas nestali nekadašnji vodiški galebi, Bepo pomalo zagrinta: 

- Kakvi galebi, nisu više oni već odavno u modi, zamrli su i umrli, krepali, iako su bili korisni za naš turizam. Koliki su se parovi zaljubili i tu dolazili na svoja litovanja. Svi su imali koristi. Naš bi svit zna u šali kazati da bi i danas Turistička zajednica trebala platiti "galebove" da lete, zabavljaju mlade fureštkinje, jer mnoge na more dolaze razočarane i same, a kad bi se ispred njih pojavija lipi Vodičanac pun komplimenata, oživile bi i stvar bi bila drugačija, nebi bilo depresije i anti depresiva. Bila bi dosta čaša vina i galebina fina... Ali sve je to bilo nekad, a danas... Danas se ritko zna desiti da se tako mladi spoje, nostalgično će vodiški Lero.

A kad se Bepo  još prisiti korone onda poludi. 

    - E, i to je kontra ljubavi. Da si bilo kaki fini "galeb" fureštu ovo lito nebi moga primiti u ruke zbog korone. Ne bije  se smija ni približit joj se , nego tek na metar i po, a možda i dva, ako ti nebi dozvolija tamo neki papak.  Ki bi to tek  moga izdržati. Kad to vidin možda je i bolje da sam ostarija, tek sad vidim da mladom svitu nije sve to lako izdržat!!! Bože budi im u pomoći!

Toliko moji dragi  sa lipe naše rive.

Živi mi i zdravi bili, lipo vas pozdravlja Vaš PAŠKO 

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 02 Kolovoz 2020 22:35
djelomob1.jpg