Rujan 13, 2020 5912

Paškina vodiška ćakula: Ko tu vodišku pituru platit more ?

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Litu kao da nima kraja, lipo vrime i turistima se iz naših Vodica ka da doma ne gre, jer di to ima  na svitu take lipote, takvoga mora, lipe friškine, dobrog domaćeg svita, prave spize i dobrega vina. Sve to lipo zna i šjor sa naše slike kojega gosti od dragosti zovu Dragec, jer je onako drag i čovik i po, u šta je uvjerija i vaš putopisac kada ga je srija doli na rivi. 

A naš je šjor, kako nam govori onako pomuče, jer ne voli svakomu odavat svoj recept i davat intervju, svaki dan ovoga lita lipu škuru pituru vata na jednoj od  vodiških riva. I lipo je uvatija bakrene piture  bez da je izgorija, pa ga gosti često pitaju i za recept, i ono obavezno  s čim se je cilo vrime maza.  A on im je odgovara: S ničim, osim suncem, morem, vitrom, a navečer s dobrim žmulom pravega vina!

Tukla su ga i nedavna juga, hladili lagani burini i milovali popodnevni maeštrali i zato je sada na kraju lita tako crn i pun force. A u duši i tilu kada mu šibaju svi vitamini ovoga svita šta su mu ih podarili sunce, more, vitar i friškina vodiških plaža, koji mu daju tu neviđenu snagu za izgurat jesen i zimu.

Njemu kada i ta nesretna korona ne more ništa, a cilo vrime bija je sa turistima. Družija se, ćakula i prisjeća svojih ranijih izdanja kad je bija mlad i kako je bilo kad je bilo moja vilo. A uza sve to radi Capaka i doktorice Alenke moramo reći poštova je naš šjor sve njiove mire, pra ruke i drža distancu i nije ga uvatila ta nesretna korona, a ni karantena. 

Jedino na plaži još nije nosija masku. A šta će mu maska na plaži kad on ima svoj recept protiv te nesritne beštije korone. A govori mi onako pomuče i svoj recept protiv te spodobe ča hara cilin sviton.

On svaki dan izide malu porciju kapule, biloga luka, malo meda a navečer i žmul pravega vina. I KOKI (korona) biži od njega, ka vrag od tamjana. Bar za sada, a kako će biti dalje zna samo dragi Bog ki nan je da da nan nije ova sezona propala, iako su nan nedavno neki jadni i zbog toga tužni gosti morali uteći u straju od te nesritne karantene, koja dođe ono ka neka vrsta pržuna. 

Nego da se mi još malo onako vratimo našemu šjoru Dragecu i zašto je on drag svojim turistima, ne samo zbog lipe boje nego i zbog toga jer je veliki meštar za spremit dobru peku i bacit štogod na gradele. A onda kad dođe Frane fešta potraje i do zore rane, govori nam naš meštar.E, da je strini vidit uživo Mišu

Moja strina Mare se prošlih dan dobro naidila šta nije mogla viditi izbliza te hrvatske zvizde na našem CMC festivalu u Vodican, a posebno: Zečića, Stavrosa, Grdovića, Pejakovića... Još samo da su joj donili onako u stolici ka pravoga kralja Mišu Kovača, niko ne bi bija sritniji od nje, jer najviše voli našeg Šibenčanca Mišu. 

A ovako ih je bidna sve tribala  gledat na televiziji i našega šesnog PETKA. Ali opet je jadna morala biti u straju, baš pravomu onom straju, jer joj je kuma Cvita prid niki dan pričala u dvoru kako je čula od nekog  inžinjera lake struje da se korona more dobit i priko televizije. Eto joj jadnoj belaja i od tada nemore više dobro spat. Nedaj Bože da joj sada još neki inžinjer teške struje proleti kroz dvor i onako iz zajebancije vikne da se korona more dobit i priko radija. Mislim da bi je jadnu odma kroz srce probija bodac , jer ostala bi i bez te razanode, pa bi onda taka jadna musasta bila prava jaška za koronu u tim jesenskim i zimskim vodiškim danima.

Ali ne boji se ona nikakvog njiovog drugog vala osim vodiške lipe marete, oli van morete, šta će tuči naše rive kad nan odu ovi mili i dragi naši furešti.
A do tada živi mi i zdravi bili i lipo vas pozdravlja vaš mali PAŠKO.

na foto: Našem Dragecu furešti pozavide na škuroj pituri.
snimio: PAŠKO
 

djelomob1.jpg