Siječanj 01, 2021 4355

PAŠKINA ĆAKULA: Aj ča, ošla je i ta nesritna 2020!

PAŠKINA ĆAKULA: Aj ča, ošla je i ta nesritna 2020! Pixabay
Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Finila je, nema je više, aj ča zbogon! Daj Bože da je čim prije bidni zaboravimo.  Korona, potresi, još su nan samo falile poplave i koji zunami po rivami da bi bili tuto kompleto išempijani. 

Ali moja kuma Cvita otkako je stiglo to cipivo iz Fajzera protiv Kokirone cila je živnila i ne boji se više ničega. Skače u zrak od sriće u Novoj 2021. Ka dugogodišnja cukrašića, asmatičarka, srčana bolesnica, tlakašica ...itd. stavila se među prvima na listu na cjepljenje. 

Mislila je da će je odma uzeti i metniti u novine i na televiziju, a kad ono javili je da nije prioritetna grupa za cjepljenje. 

Tako sada cila jadna ne zna šta da više o svemu misli, dok njezin šjor, moj kum Joso, ne žuri se cijepiti ka i ovi naši pulitičari. On je po ton pitanju pravi filočon, neka drugi idu prije, a on će polako odzad. 

Joso se tako u Silvestarskoj noći cjepija sa par bocuni svog domaćeg crnjaka, pa nije ni skuža kako se lipo  naliza i zaboravija na sve brige i Kovide. On se bidan i protiv Kovida ne misli bužati mišice, jer kaže kad ga nije dosad uvatija da i onda i neće, ali ne samo zbog toga.

Sića se on svog strica Jure ki je cili život radija u Americi i kad se vratija doma onda uvatija lipih  95 godin, a sve zato šta se nije stiga cijepiti. 

Bilo je to vrime kad su se naši gastarbajteri početkom sedamdesetih vraćali sa privremenog rada iz te zemlje. Onda su im pred put doma na rastanku davali te injekcijune da ih cjepe protiv tih europskih zaraznih boleščina, kako bi ih zaštitili, a kad ono kad su stigli doma mnogi od njih za kratko vrime otegli su papke i nisu se stigli nauživati bogatih američkih penzijuna. Aj ča tako su se šoldi  vratili priko bare. A svi su se u dalmatinski selima tada pitali kome je to tribalo i najviše koristilo?Jure krenija doma bez injekcijuna

Jedan od onih koji se nije stiga cijepiti bija je i Josin stric Jure, a sudbina je tila tako da se na brod ukrca nekako lišo bez injekcijuna, jer je taj dan bija u Merici baš neki praznik. 

I tako je Jure kad je stiga doma u svoj rodni kraj bez injekcijuna proživija do 95. godine i skoro punih trideset godin se nauživa američke penzije i uvik se pita: Zašto su njegovi kumpanje koji su se cijepili tako mladi zemlju zagnjojili? A njega eto na svu sriću

Bog sačuva, tako da je onda od svoje lipe  američke penzije Jure pomoga cilu svoju familju.

Eto zbog priče iz života svog Amerikanca strica Jure, moj kum Joso se nikada u životu nije cjepija ni protiv gripe, niti protiv komarac, jednostavno nije se nikomu da bušiti, pa ni sada kada ga kuma cvita Bogom priklinje da se cjepi jer je ta nesrtina Korona opasna beštija ča svaki dan čapaje ljude.

I ništa nemore mog Josu uviriti u drugo nego u to šta ga je uvirija stric Jure, komu je najviše u životu virova jer ga je često zna dobro nafilat sa američkim zelendačima, ki su u to doba puno valjali.

Iako mu kažen da bude odgovoran moj kum Joso opet tramakaje po svomu i ne boji se biti kontraš. 

Voli pogledat te znanstvenike ča malo ljude opuštaju od straja ka: Radmana, Lauca, Srećka Sladoljeva, Vrčeka, Primorca i ne badaje kad mu ja govorin kako bi bilo dobro da se čim prije cijepi  i to iz više razloga, a jedan je šta neće imati kod. 

Pita me šta je to kod? Govorin mu da je to ka jedna vrst potvrde oli broja, propusnice. A on uzvrača: E, pa baš nikada nisan volija biti broj!!!

I štaš ti  sad moj čoviče moš s njim više činit, dok drugi svit jedva čeka Fajzera, Zeneku, Modernu a neki iz istočna  susjedstva Putinove injekcijune?  Fala dragom Bogu, a nek se bužaju kako ki i di oče, niko im ne brani, govori moj Joso.

Živi mi i sretni u Novoj bili, lipo vas pozdravlja vaš PAŠKO!

djelomob1.jpg