Ožujak 15, 2022 10006

Potrošački kutak

Zaštita prava potrošača u kurikulumu međupredmetne teme „Građanski odgoj i obrazovanje“ školske godine 2022/2023 ?!!

Zaštita prava potrošača u kurikulumu međupredmetne teme „Građanski odgoj i obrazovanje“ školske godine 2022/2023 ?!! Unsplash
Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

„Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.“, poznata je to izjava bivšeg američkog predsjednika John F. Kennedy, koju je kazao prilikom predstavljanja Deklaracije američkom Kongresu 13. ožujka 1962.g., te se često koristi kako bi se naglasila osviještenost o potrebi zaštite potrošača na koju je upirao Kennedy još 1962.g.

Svjetski je dan prava potrošača, 15. ožujka, još uvijek podsjetnik na nedovoljnu zaštitu potrošača, pa se svake godine aktualiziraju pitanja i problemi vezani za područje zaštite prava potrošača.

Dio smo Europske obitelji kojoj je cilj da svi potrošači, neovisno o tome gdje žive, uživaju jednaki stupanj zaštite svojih prava, a uzastopnim usklađivanjem pravila o zaštiti potrošača se nastoji podići razina zaštite zdravlja i sigurnosti te ekonomskih interesa potrošača, sve kako bi postali aktivni sudionici, odnosno aktivni građani-potrošači, no koliko je to tako u praksi, bilo bi najbolje čuti iskustva samih građana-potrošača, da kažu gdje se osjećaju zaštićeni, a gdje tu zaštitu manje ili nikako ne osjećaju, te kako oni vide način kako bi se zaštita potrošača bolje provodila.

Može se shvatiti irelevantno, u ovo turbulentno vrijeme, vrijeme koronavirusa, iz kojeg još nismo ni izašli, a zatekla nas ratna situacija ruske invazije, pričati uopće o zaštiti potrošača, kada nas drži neizvjesnost povećanja životnih troškova koji utječu na životni standard. Svi mi kao potrošači svakodnevno konzumirano robu široke potrošnje, hranu, odjeću, stambeni prostor, prijevoz, obrazovanje, te razne usluge na koje direktno utječe pad standarda, pa ipak smatramo da zaštita potrošača treba doprinijeti poboljšanju kvalitete života svih građana i u svakom segmentu i u svako vrijeme, koliko je to moguće provesti.

No, jedno je sigurno, da je i situacija koronavirusa doprinijela promijeni životnih navika svih nas, jer zbog promijenjenih uvjeta života neizbježno se desila i promjena potrošačke navike, posebno kod. internetske kupovine koja je posljednjih godina porasla, te iako u određenoj mjeri kod nas zaostaje, naše se tržište ipak sve više orijentira na ovu vrstu kupovine, stoga nije teško zaključiti da će doći do još većeg porasta online kupovine potrošača, a digitalni marketing će imati još značajniju ulogu u razvoju i napretku poslovanja, te poslodavcu nalaže omogućiti kupcima jednostavnu i sigurnu kupovinu, što svakako ukazuje na potrebu educiranja potrošača u tom području.

Po meni, bez obzira na kvalitetu zaštite potrošača i to što se može kazati, kako se kvaliteta zaštite potrošača u Hrvatskoj u posljednje vrijeme poboljšala, još uvijek nije potpuna, ali je vrlo važno istaknuti kako je ključna stvar, nedostatna financijska pismenost, koja postaje sve važnija i potrebno je povećano promoviranje i poboljšanje, stoga bih ovom prilikom dala važnost financijskoj pismenosti.

Govoreći o financijskoj pismenosti, na pragu smo još jedne promjene Zakona o zaštiti potrošača (NN- 19/22), kojom se očekuje potpunija zaštita, a zakonodavac ide korak dalje, pa mi se čini zanimljivim u ovom trenutku izdvojiti tu „novinu“ predviđenu člankom 140. Zakona o zaštiti potrošača (NN-19/22), koji stupa na snagu 28. svibnja o.g., a pažnju mi je privukao budući je odredbama predmetnog članka predviđeno, da ministarstvo nadležno za područje zaštite potrošača i    ministarstvo nadležno za područje obrazovanja, zajedničkim snagama pripreme projekte koji se odnose na zaštitu potrošača u skladu kurikuluma međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje.Građanski odgoj i obrazovanje međupredmetna je tema čija je svrha osposobiti i osnažiti učenike za aktivno i učinkovito obavljanje građanske uloge , a na projektima se utvrđuje suradnja ministarstva i udruga za zaštitu potrošača s odgojno-obrazovnim institucijama, radi provođenja odgojno- obrazovne aktivnosti informiranja i izobrazbe iz područja zaštite potrošača.

Svjesni smo, kako financijska pismenost mora početi već i u vrtiću, sukladno dobi djece, tako da je ova „novina“ jako zanimljiva i potrebna, samo je pitanje, da li će se, i kako provoditi kurikulum međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje. Ciljevi su jasno naznačeni Odlukom o donošenju kurikuluma za međupredmetnu temu građanski odgoj i obrazovanje za osnovne i srednje škole u RH, koja je stupila na snagu 2019.g., s primjenom za školsku 2019/2020.g., a definirane aktivnosti su predviđene kroz domene ljudska prava, domene demokracije i domene društvene zajednice.

Kao posebnosti Građanskoga odgoja i obrazovanja, navedeno je korištenje metoda suradničkoga i iskustvenoga učenja te učenje izvan škole , a u središtu se nalazi učenje traženjem, analizom i vrednovanjem informacija, čime se stvara okružje u kojem vrijednosti nisu nametnute, već proizlaze iz učenja i životnoga iskustva pojedinca.

Povezivanjem učenja u školi i izvan škole učenici oblikuju cjelovito iskustvo aktivnoga građanstva. Odgajati i obrazovati za građanstvo znači pridavati jednaku važnost znanju, vrijednostima i stavovima kao i sposobnostima djelovanja i sudjelovanja u demokratskome društvu.

Imamo li sve neophodno za ovakav pothvat, i može li se očekivati da, stupanjem na snagu Zakona o zaštiti potrošača 28. svibnja o.g., već za slijedeću školsku godinu 2022/2023. dobijemo prvi projekt u kurikulumu kojem se obrađuje zaštita prava potrošača ...ili barem uskoro ..?!

Kojim domenama kurikuluma međupredmetne teme se može očekivati obrada zaštita prava potrošača te koliko će tome doprinijeti civilno društvo, kojem pripadaju udruge za zaštitu potrošača, kao instrument promicanja demokracije i zaštite ljudskih prava, ostaje nam za vidjeti, ali svakako im želimo uspjeh.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 15 Ožujak 2022 12:21
djelomob1.jpg