Srpanj 21, 2022 3931

PAŠKINA ĆAKULA na vodiškoj rivi

Beata, prva poljska gastarbajterica u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

I dok nan mladi biže vanka malo ko govori o fureštima,  gastarbajterima koji stižu na privremeni rad u nas na more i ovih dan u špici sezone neumorno rade u našin ristoranima, otelima, apartmanima. Oni su konobari, kuvari, taxi vozačice, sobarice, rade u trgovinama. itd...

Jedna od njih je lipa i nadasve vridna  Beata Hancewicz  iz Varšave. Koliko čujen ovdi od domaćeg svita koji je dobro znaju, ona je prva poljska gastarbajterica u Vodicam. A za razliku od naših gastrbajtera koji su prvi išli na rad u Njemačku sa starim vlakom i par posuđenih maraka, Beate na rad u Rvacku dolazi u svom peugoet kabrioletu. Kada bi ste je slučajno vidili negdi u doli u mistu, na plaži oli jutarnjoj kavi pomislili bi da je riič o nekoj  šesnoj furešti  ka uživa u ladu.  A tek kad čujete kako lipo govori rvacki ne bi znali di bi je svrstali. A ako kojim slučajem malo s njon proćakulate ka vaš putopisac, onda će vam ona i sama od gušta ispričati svoju kratku gastarbajtersku štoriju i zbog čega je došla baš u nas raditi, a nije išla u Njemašku ka naši mladi tići ča su u jatu odma vanka poletili.

- Nije da samo Hrvati odlaze na rad u druge zemlje i moji Poljaci su naveliko išli na rad preko granice. Iako sam i ja imala dosta ponuda da idem raditi u Njemačku, Holandiju, Irsku, nisam se dvoumila, izabrala sam Hrvatsku. Prije toga puno sam putovala svijetom i bila u vašoj zemlji, tako da sam odluku donijela bez problema, iako je zarada u nekim visokorazvijenim zemljama članicama EU daleko veća, to mi nije bila najbitnija stvar. Klima i poznavanje hrvatskog jezika koji ima sličnosti sa poljskim, zatim temperament vašeg naroda, bili su mi presudni za tu odluku. Odlučila sam se za Vodice jer mi je tu prijateljica imala apartman, planirali smo zajednički posao, a  ujedno i mjesto  mi se jako svidjelo.  U međuvremenu sam upoznala ljude i osamostalila se.

Posla ima, veseli me raditi, sezona je u punom tijeku. Ovo ljeto počela sam raditi kao vozačica taksija, pa sam često i na aerodromima u Splitu i Zadru, gdje prevozim turiste do Vodica, a i drugih susjednih mjesta kada zatreba. A kada nemam vožnju onda uskačem pomagati u restoran, a često znam pomoći prijateljima i pospremiti koji apartman, priča nam simpatična Poljakinja o svojen poslu u Vodican.

Plivi u tršju i bere masline sa gušton

Ali to nije sve. Domaće šjore Vinka, Jagoda i Mirijana povidaju nam kako im je Beate prošle godine pomogla brati i masline, a nedavno je i jednom poznatom domaćem čoviku, gori  povrh Vodica, cijeli dan plivila u tršju.

Čini mi se da lipoj Varšavki nije ništa teško raditi.

 Vidimo da bi ona bila spremna staviti i pumpu za polivanje, na svoju od posla dobro istreniranu škinu i proliti koju stotinu litri galice na lipu dalmatinsku lozu, čije grožđe jako cini i sa prijateljin u njemu zna dobro guštati i sa  svojon Jagodon s kojon provodi najviše slobodnog vrimena, ako ga uopće ima u pauzi od posla. Ona jednostavno ne zna fermati, jer zna da se sada liti u turizmu trga, a zimi će biti vrimena za odmor u Poljskoj.

-Prijatelji kada vide da radim s ljubavlju i dobrom kondicijom, pitaju me šta treniram. A ja im kažem da samo radim. I onda nemam vrimena za fitnes, ni teretane, jogu, a posebno sada u sezoni kada je vrime da se nešto zaradi i kada ljudima, ovdje vidim nedostaje radnika koji žele kvalitetno raditi, priča nam Beata.A poslodavci ne samo da je plate već je i svašta daju na dar, i donesu svakakih domaćih proizvoda: mesa, vina, pancete, voća i svega drugoga ča misle da bi njiovoj poljskoj prijateljici dobro došlo ovoga lita.

Zna ona da su Hrvati i Vodičani dobra srca i da dva naroda povezuje svima dragi Papa Ivan Pavao II, koga i Beate izuzetno cijeni.

- Veseli me kada vidim koliko Hrvati štuju našeg Papu i kako lipo o njemu pričaju. A šta se tiče posla zadovoljna sam i sa plaćom, jer da nisam nebi ni došla. Ali nije u šoldima sve, kako kažu ovdje ljudi. Tko more platiti ovu prekrasnu dalmatisku klimu, sunce i more koje gosti toliko vole i cijene. A tek vašu gastronomsku ponudu, zdravu mediteransku hranu, vrhunske restorane, prekrasne plaže, gostoljubljivost i domaće vino gore kod Drageca, razdragano priča odlično raspoložena Poljakinja, koju prijatelji onako ovdje u šali kod Vinke gore u dvoru, u ulici Miroslava Krleže, nedaleko od hotela "Olimpia sky", od dragosti zovu još i jednostavnije: Beti, Bata, Batalina.

A oni koji je znaju malo bolje i koji znaju da nije udata, zezaju je da će se, kako joj je krenulo ovdi u Vodicami, još malo i udati. Ona se baš puno na to i ne ljuti, već se sa društvon i šali na svoj račun. A kako i ne bi kada je Beata ovdi dobrodošla na svakom koraku.

- Već dugo sam sretno rastavljena i o udaji ne razmišljam. Imam prekrasnog odraslog sina, koji isto voli Hrvatsku i sa mnom je bio došao kad sam ovo ljeto stigla u Vodice na početku sezone. Glavni kriterij za udaju nije mi novac ni bogatstvo, već ljubav a nje je u današnjem svitu sve manje, posebice one iskrene prave ljubavi i dobrote kojoj svaki čovik teži. Kad bi došao jedan takav čovik dobra srca i duše možda bi proradila ona stara narodna „Nikad ne reci nikad“, na kraju će vridna Beata, koja sijeda u taxi i juri ulicama Vodica. Poželjeli smo je puno sriće i poslovnog uspjeha u rvackom turizmu, kojega naveliko reklamira svojim Poljacima, koje raširenih ruku dočekuje na obali rvackog plavog mora, a oni joj se dive i zavide kako se dobro snašla u Rvackoj, u Vodican. A i mi smo završili našu vodišku ćakulu s njoj uz ono sritno, vidimo se  fala Bogu još koji put doli u selu ili negdi na plaži kad upeče zvizdan i naša Batalina uvati bar na kratko  malo vrimena za jednu banjadu.

 

Živi mi i zdravi bili i lipo vas pozdravlja vaš Paško

djelomob1.jpg