Kolovoz 30, 2022 2821

Satirična škicadura

PAŠKINA ĆAKULA na škoju: Oliver je u Prvić Luci bija i banjaduru bacija

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Nego ono zadnji put kad san kontrešta doli u portu kako je Olivera u Šupurini, u videju na YUTUBU, vidilo 33 miljuna svita dok je piva doli na rivi, a šjora manekenka puna bracoleti u minici i s kuferon u ruci, na štiklama u takićima od cca 14 centimetri bužala buže u škrilami šepurinskih kaleti, neki mi je kasnije gori u selu reka kako i Lučani polažu s pravon pravo na Olivera.

I da bi oni komotno, isto ka i Šupurinjani, mogli napraviti koncert sićanja na Olivera i to još pod nazivon "Oliverovim tragom u Prvić Luci ". I bez obzira ča Olivera u Prvić Luci nije vidilo 33 miljuna svita ka u Šepurini, nima veze , vidila su ga samo dva, tri čovika, kad je pored rive "zap(l)iva". I to je dovoljno bilo da bi selo zapamtilo!

I nije bilo tv kamera, ni novinari, ni režije, ni lipotica sa svojon boršon bilo, već možda samo koja šjora iza grilja, onako pospana , ako je provirila. Kad su mi prije govorili o toj Oliverovoj banjaduri u Luci mislija san, ajde neka misna legenda tako kaže, a ko će joj virovat, možda i malo laže? A ka da uvik te misne legende i njiovi filočoni govore pravo? Ali ovaj put istina je, jerbo Oliver je na moru uvik bija i gušta.I na ribu odija i brodon plovija, ali malo se on banja i na suncu friga i čufigava. Za Dalmatince to nije ništa nova. A onda i to čovik je popularan bija, pa nije ni čudo da ga svudi skandal uvatiti moga. Ali Oliver skandale nije volija i uvik ih je zaobilazija svojin miron i dobrotom.

Nego kad se na me doli u Luci na temu Olivera naveza jedan šjor, ka ščipavicama na friško rastrte mudante na tiramolu, odman san ga pita : Šjor, oli je Oliver dolazija i u Prvić Luku na rivu pivati?

- " Je, je moj meštre, ali nije dolazija Oliver u Luku pivati nego plivati, dobro si čuja,povida mi cili u smiju i nastvalja. Bija je tu samo jedan put i Bogami, banja se kako triba. I to je bilo dovoljno da plane ljubav između Olivera i Lučani . I danas je selo ponosno da je pomoglo Oliveru i Oliver kasnije pomoga selu kad je to zatribalo", ćakula mi čovik, onako pomuče i govori mi da pitan još koga, jerbo da će mi oni ki su stariji sigurno znati bolje reći o toj jubavi Olivera i Lučana. I nisan triba u Luci puno skitati ni pitati. Jedan misni kroničar tamo na Donjoj bandi, na verandi u levandi kad smo se malo zatrenguzali na bevandi, a kasnije Bogami i udrili po bocunu cilog vina, ki je bija u to vrime kad je Oliver završija u vali Prvić Luke ka neki misni otac, povida mi kako se to desilo sa Oliveron u njiovu malon mistu i ča je sada postalo povisno s obziron na Oliverov značaj u Rvackoj i šire, posebno nakon njegove partence.

Čuva je Bog Olivera svog

- "Ma bilo je to jednog zimskog dana u veljači. Ne znam kako i zbog čega se Oliver naša kod nas u selu. Dvojica naših mištana onako su bacili điradu po selu doli prema Donjoj bandi kad su vidili da je tamo neki čovik upa u more. Prenili su se i zaletili mu odma pomoći, da iz mora čim prije izajde na rivu. Kad su došli bliže nisu mogli virovati svojin očima ča vide, i da je to pravi pravcati Oliver bija.. Čudili su se i nagađali, pitali: Pa di sad Oliver ovdi, mora je u ovo vrime negdi imati koncert? A kad ono isprid njih je bija glavon i bradon barba Oliver Dragojević, stari morski vuk. Odma su mu skočili pomoći iz mora izajti, a on in se od srca zafaljiva na pažnji i brizi.

Vist o Oliverovoj zimskoj banjaduri se usmenom pridajom (čitaj čakulom i kontreštavanjem) brzo proširla selom, a došla je i misna likarica ako zatriba pomoći mu, vižitati ga. Ali na svu sriću Oliver je bija OK, nije se ništa fala Bogu rujna, a ni zere natuka, samo "lipo" okupa, jer čuva je dragi Bog Olivera svog pri tom skoku (slobodnom padu).A kako je Oliver završija u moru tihe luke Prvić Luke u gluvo zimsko doba, pitajte dragog Boga? Ili mu se zavrtilo u glavi od tlaka pa je čovik opa vanka rive, ili mu je noga zapela za neku barbetu, oli ga je u more bacija nalet bure ka je puvala tog dana?

Ča mu se dogodilo niko pravo do danas ne zna, a možda ni san Oliver nije zna. Govorilo se da je na Donju bandu u Prvić Luci sam iša učinit đir, nakon ručka sa prijateljima u Šupurini, i možda tunju bacit, ka malo ribu lovit, povida nam tadašnji visokopozicionirani misni otac, koji ne pristaje faliti Olivera, jer nije bija samo veliki pivač nego i čovik i po.

Šoldi mu nisu bili najvažniji, volija je ljude i pismu

- To šta su mu Lučani pomogli iz mora izajti nije Oliver zaboravija, jer in se kasnije zafalija i lipo odužija kad su organizirali u Zagrebu "Prvićku feštu". Za tu našu noć u Zagrebu angažirali smo Olivera i njegove "Dupine". Odma su privatili poziv, ali kako se vrime koncerta bližilo pristrašili smo se i pitali, oćemo li moći od prodanih ulaznic Olivera platiti, jer njegova plaća (gaža) nije bila baš mala?

Uoči samog koncerta rekli smo mu čega se najviše bojimo i da pinez puno nimamo. Tili smo feštu zbog toga čak i odgoditi, a on se na to samo nasmija, mahnija rukon i reka: O tome ne vodite brige, šta skupite, skupite, dobro je, koliko bude, bude. I tako je bilo! Nismo skupili ni blizu koliko je bila cina njegove gaže, a Oliver je bija prisritan. A u toku večeri se na bini namirno sitija te banjadure u našoj vali i zafalija Lučanima zbog pomoći koju su mu dali, te jedne noći u drugon misecu. To je bija Oliver koga sada i Prvić Luka more s pravon svojatati, voliti i sićati se te njegove posite našem malon mistu - završava nam svoju ćakulu naš sugovornik u mirnoj vali Prvić Luke.

Ča bi Talijanci od toga učinili

I ko sad kaže da se ta riva, oli muja u Prvić Luci, ne bi moga Oliverovon rivon zvati i ta štorija dilom otočne povisti postati ? A tu već Lučani Fausta Vrančića imaju, izumetelja padobrana, a evo sad moreju pomalo i izumitelja dalmatinske pisme šjor Olivera imati. Jer lipi su to njegovi patenti: Skalinade, Nadaline, Pape, Infišadure, Karoce i čega sve još nije bilo u našeg barbe ki je svojon pismon pitura cilu Dalmaciju i Rvacku. Bija je on meštar, čovik i po koga su svi volili!

Živi vi meni moj svite bili i kad uvatite malo vrimena morete u Prvić Luku navratiti -Oliverovu rivu vidit. More bit da i ovi povisničari u muzeju Fausta Vrančića znaju štogod o tome ili ih ta vrsta povisti ne zanima?.

A Talijanci bi sigurno da se to dogodilo njiovom Erosu Ramazottiju, napravili sebi dobar turistički posal! Neka me neki, ako nisam dobro čuja oli razumija cilu štoriju o Oliveru i Prvić Luci zeru ispravi, ako san di falija? A sve se more živom čoviku dogoditi? Svit smo mi samo grišni ljudi.

Zna to moj urednik Pere lipo učiniti, pa ako ja falin onda i tekst prikrojiti, pa koju dibljašćinu, ako zatriba, izbaciti. Zato ja ne triban autocenzuru imati već mogu slobodno ćakulati i to do mile volje to pisati. A onda moj svite kad me sritnete tamo negdi doli,oli u selu gorika, nemojte brzo fermati. Ćakulajte do mile volje o svemu i svačemu ča znate!

Lipi mi, živi i sritni bili. lp vaš PAŠKO

Poslijednja izmjena dana Utorak, 30 Kolovoz 2022 20:49
djelomob1.jpg