Rujan 12, 2022 2627

PAŠKINA ĆAKULA Vodican

 TRUD SE ISPLATI: Gosti guštaju u spizi, a konobari u manči

Restoran Šimun Restoran Šimun
Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Mislija san da će in force nestati nakon ovih napornih miseci dugog i lipog lita. Ali san se privarija. I svake večeri kad učinin zadnji đir Vodicami blizu ponoći, ugostitelji stoje nasmijani na vratima svojih restorani i slastičarni. A to je ono šta gosti na prvu najviše cijene, osmih, ljubaznost, dobrodošlicu, veseli pogled, lipu, teplu  ljudsku rič.

Doli u selu vidin u piceriji restoranu "Šimun" krcati, a  na vratima domaći čovik pun force i poslovnog zanosa stoji, obučen, čini mi se, u domaću vodišku narodnu nošnju i sa kapon na glavi cili se blista i sjaji.

I odma se vidi da čovik zrači gostoprimstvom i dobrodošlicom za svoje goste kojima non-stop aperitive toči, nekad i nakon ponoći. Mislija san da to neki radnik, oli konobar svoj posal radi, a kad ono priča mi jedan poznanik stari, to je vlasnik Šimuna. Šta reći nego svaka čast, tako se to u ugostiteljstvu radi - prvi čovik na prvom mistu, svakog gosta dočeka i svakog ljubazno isprati. I još nakon svega spreman je ljubazno tamo nekon prolazniku, putopiscu i svakon gostu, pozirat i ako zatriba svoju ponudu prezentirat.

"Kapetanov" kaić pun dobre spize

Isto vidin doli u portu, u "Arausi",  gostima, a posebno Njencima se sviđa vidit kapetana na katridi isprid restorana. Ne pitan ga da li je kapetan, i oli je to i njegov restoran, ali takva poza i slika baš gre uz brojne riblje specijalitete. A barba, cili veseja, odma je usta kad me je vidija da slikan restoran. Pozva me unutra na biffe, koji se nalazi u provi malog kaića. I tamo mi je  pozira i tako svoju riblju gastro ponudu na licu mista prezentira. I sve to dok je njegov restoran bija krcat gostima, a konobari imali pune ruke posla.

U Burina riba ka cukar

Na ulazu u ristoran "Burin" isto stoji angažirani šef fin. Govori mi da mu je mladi sin budući vlasnik i da sve njemu pripušta. Na pitanje, kakva je bila sezona, kaže nikad bolja i da je nadmašila 2019. godnu. Mislin se lipo čuti da su naši ugostitelji zadovoljni. Vidin tu na teraci i jednog austrijskog Bürgermeistera (gradonačenika) iz Štajerske, govori mojoj šjoroj i meni, da take ribe još nije nigdi ija ka u Burinu, dok je sa svojon gospođom sad tu u Vodican svaku večer bija. Koliko je zadovoljan bija konobarima je 200 kuna manče (trinkgelda) uvalija. Neko u prolazu, izgleda vidija, pa čujen zaviknija : Drugi put 100 eurića bit će! Živi bili pa i to vidili i doživili ! Mislin se koliki bi ceh onda mora biti? Ali nima ništa liplje nego da su gosti zadovoljni!

Austrijski gradonačelnik dobre ruke

A u zadnjen điru Vodican, doli na kantunu blizu Marine svaku večer bacin đir pokraj slastičarni. Stoje mi na putu i jednostavno ne moreš ih zaobići i da očeš.  A iz jedne, zove se KORZO, viri njezin vridni djelatnik, uvik ljubazno i nenametljivo pričljiv i nasmijan. Goste i prolaznike sa smiješkom i nenametljivošću vabi, zabavlja i pozdravlja, a usput  i svoje ledene slastice prezentira. To je mladi radnik, a pored njega vidin stoji iskusni vlasnik,  a ako zatriba savjete mu dati.

Slastičarna Korzo s najljepšim osmjehom

A nama jednu kuglu pola ovog, a pola onog prodaje i u ruke ljubazno dodaje. Govori nam koliko se dugo ovin poslon bavi i kako gostima već litima dobar sladoled pravi. A oni najviše vole kad im puno sladoleda da, a još i čokolade priko toga doda. Jer sve je liplje kad je slađe, pa i ovo lito uz tako dobre šefove i restorane.Vidin onde u điru elitno je i u drugin restoranima: Strikoman, Adria, Gušte, Scala, Makina ....... Virujen, ako mi šoldi dosegnu da ću ih stići obići, ili ako zafali pinez zaobići. A ako ne stignem svudi, onda gren ka korona- svake godine iznova. Pa di prispijen-prispijen! Neka nan neki ne zamire ako ga ne spomenemo, to je zato ča je ponestalo pinez, a ne zato ča oni nisu dobri i vridni.

Lip pozdav iz porta

Vaš PAŠKO

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 12 Rujan 2022 12:06
djelomob1.jpg