Rujan 14, 2022 2675

Paškina ćakula u Šepurini

Ljubo botnicu ulovija, a Vesna sabljarku u prsuri pofrigala

Ljubo botnicu ulovija Ljubo botnicu ulovija
Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Doli u Šepurini, u selu ka da se čuti vonj jesenje friškine. Sunce slabije grije i pod TIJAT spušta se ranije. A u portu ka i obično Ruzarijo me dočekuje, ali ovaj put nije ka i prije, pa onda mi  jedan angažirani kapiten sa ćalima upute udjeljuje, di stati i kako na muja moj gumenjak surgati, a nikome pritom ne zasmetati. Nisan još ni kako Bog zapovida sta, a kad ono vidin Ljubo Cukrov botnicu  čapa. Čini mi se u njoj ima po kila. Ne pitan ga kako ju je uvatija, da li je lilicu bacija, oli je  ostima zalipija, oli ganjčom zakuča. Mislin se, kako će je spremit sad: možda  je lešat, možda u prsuri pofrigati i malo kumpira i čistog maslinova uja dodat, a možda u škrinju za zimu ostavit? Bilo kako bilo, sigurno će biti ukusno i fino za prste polizat. Iz iskustva znan kako se botnica spremat lipo more.

I pod vodu je bacija

A Ljubina susjeda šjora Vesna  govori mi kako Ljubina žena koja je rodom Zagorka iz Ivanca odlično ribu sprema i da društvo u spizi kod njih uživa. A i šjora Vesna je pravi specijalist za ribu ulovit i spremit. Zna ona lignju i botnicu sa rive čapati. Ovaj put ponudila nas je ugostila i počastila štekovima od sabljarke, domaćin kumpiron i salatom od pomidora. Šjora Vesna je inače život u Zagrebu učinila, a prije par godin, otakako je ošla u penzijun, se u Šupurinu priselila. I nije se pokajala. Ne fale joj auti, već joj je i njezina Pony bickla taman dosta.


Vesna u Šepurini gušta

Mladi i uspješni Luka iz Prvić Luke

    - " Bilo bi bolje da san još koju godinu prije došla, jer ovdi  se čovik bolje osjeća. Drugčija je klima, a i spiza mediteranska, čista arija. Na otoku je lipo živiti i tokom cile godine. Nakon lita dolazi trganje, a kasnije i masline, a čovik uvik nađe i neke druge zanimacije", govori mi Vesna, ka  sa divljenjem priča i o ritkim mladima ki na otoku ostaju i odlične poslovne rezultate imaju, poput mladog LUKE iz Prvić Luke.

On je  fakultet agronomije završija i moga je karijeru di je god tija graditi. Ali nije, nego se na otok  doselija. Maslinike obnovija, povrće i voće po zapuštenim tršjima Prvić Luke posadija, dućan otvorija i ljude zaposlija.  I eko povrće i voće uzgaje i tokon cile godine svoje produkte prodaje. Sve to lipe rezultate daje i Luka sa svojon obitelji na otoku ostaje i opstaje, umisto da je sriću u "bilon svitu" potražija ka mnogi drugi. Mislin se, e take bi tribala  naša Vlada nagraditi i ka primjer se sa njima pofaliti cilon svitu.


Kuća stara uskoro će ostati bez fumara

Zatvorena vrata i urušeni fumari

Bez obzira ča sezona kraju gre furešti u Šupurini ne manjka. Istina to su dnevni gosti ča gliserima ili  vaporon izjutra dođu, a navečer opet kući pojdu, najviše i najbliže u Vodice.

U Šupurini guštaju, svaku ulicu oli kaletu prođiraju i zanimljivu misnu arhitekturu razgledaju. I meni jedan  porušeni krov i zatvorena jedna vrata bude maštu: ki je prije tu sta, i ki će furešti jednog dana kuću kupiti, vrata otvoriti i krov obnoviti? Mislin se, pitanje je to samo dana? Domaći mladi ošli van, a furešti znaju pripoznat pravi turistički raj na zemlji!

Pozdrav iz šepurinske vale

PAŠKO

Poslijednja izmjena dana Subota, 17 Rujan 2022 21:01
djelomob1.jpg