Lipanj 12, 2023 3571

Paškina ćakula

Šimun u formi, a Zagorec napunija saket ribon

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Kad vidin doli Šimuna u formi kako na ulazu u svoj restoran u narodnoj nošnji dočekuje goste cili veseja i nasmijan, baš kako čovik triba biti, odma znam, sezona je počela. A on lipo to čini, nazdravlja im za dobrodošlicu i ugodan boravak u svom restoranu i Vodican, ke su sve punije iz dana u dan. A restoran mu je već krcat. Šta će tek biti ovo lito?

A CMC festival na rivu je sinoć izmamija goste iz cila svita. Pivalo se plesalo i guštalo do mile volje i kasnih noćnih ura dok su se na bini izmjenjivale zvizda za zvizdom od : Mladena Grdovića, Duška Lokina, Slavonskih lola, Marine Tomašević, Elia Piska,  i drugih. Samo nam je falija naš Jasmin Stavros,  sa svojim  poznatim hitovima. Popularni Staki gušta je zapivat u Vodicami, živija je Dalmaciju i jedva čeka zakantati iz sveg glasa na našoj rivi. Svi su se s nostalgijom njega prisjetili.

A bila je to još jedna prava fešta i najava dobre turističke sezone. A ako je suditi po broju okupljenih sinoć na rivi Vodice će ovo  lito opet biti top destinacija  i centar turizma iz cilega  svita. Nima šta, 10. ipnja i CMC  festival do sada su bili uvik dobar  turistički test- barometar.

Nadamo se, da će tako ostati i dalje, iako mi moj šjor Joso doli na mulu drugčije ćakulaje, kako neki apartmani nisu još popunjeni za špicu turističke sezone i čini mu se da su u pitanju visoke cijene na koje su naši turisti dosta osjetljivi i možda čekaju na te Last minute ponudu. Kontrira san mu da su auto kampovi odlično rezervirani i bit će sigurno krcati.  Ali šta se tiče apartmani, izgleda stvar je drugačija i poznavajući naše glavne goste Njemce, oni planiraju godišnji odmor godinu dana unaprid i ne vole neka neplanirana iznenađenja, govori mi pomljivo  moj šjor Joso, koji već godinama študira vodiška lita i dobro zna ta pripetavanja, zato mi nije lako s njin o tome tako na brzinu ćakulavat.

Tješin ga, onako pomuče i govorin mu u šali kako se ne mora brinuti da nan Njemci ovo lito neće doći u tako velikom broju, jer njima triba samo reći DVP (donesite više pinez) i oni će odma razumiti o čemu se radi, jer oni toga materjala imaju refužo po žepima i takujinima. Vidin moj šjor Joso je skuža stvar i od srca se nasmija, a ja odma gren ča na drugi muja, doli južnije od autokampa otela Imperial.

Šjor Zagorec meštar za ribe čapati

Moja Šjora mi prstom pokazuje i govori kako je jedan domaći sa šćapon na brzinu dvi, tri, dorade čapa. Ne mogu virovat. Gren ča odma do njega vidit, mislin se neki domaći ekspert, a kad ono naš Zagorec, šjor Ivek, tako san ga od milja, onako  na prvu nazva. Ispravija me je odma. Govori mi zove se Zlatko i dolazi iz Velikog Trgovišća. Vidim isprid sebe drži skoro puni saket ribe.

Kaže čapa je dvi kile mišancije: malo dorade, kojeg špara, pica, knjeza. Bilo je bacilo malo južine, riba se povukla u kraj i grizla ka luda cili dan, bez obzira na pokojeg kupaća. Njemu i ženi ulov je bija čak i previše za večeru izist. Ćakulaje mi tako Zlatko, da iako je iz Zagorja jako obožava Vodice i da ima mogućnosti kako bi se rado ovdi zauvik priselija živiti. Ne more prižalit ča su mu dva sina ošla van "trbuhon za kruhon", ali šta se more takav je život. Tješi ga šta su se u tujen svitu lipo snašli, a njemu sada u penzijunu često utjeha bude ribarenje.  Lipo mu dođe malo izist lipe friške ribe iz vodiška mora.  I onda ga zbog toga tako često u Zagorju vata ta nostalgija za Vodicami i moren.

Umorija se naš lipotan

Mislin se moj Zagorec nostalgija vata i mene, isto ka i sve Vodičane, Prvićane, Zlarinjane  koji se pomalo i sa žaljenjem  oproštaju od svog omiljenog  m/b Tijata, koji će uskoro u zasluženu penziju.  I dok ga tako dotrajalog i umornog gledan za vodiškom rivon pitam se: koliko se jadnik naradija i raznog svita navozija? Neka mu je vala i evala za sve te godine i virnost našim otocima i ljudima! Sve je manje tako virnih i izdržljivih brodi. Ovi novi "bolji" i moderniji, brže se kvare i razbijaju o stine. Zbogom naš Tijate!

Sa vodiške rive zbogon i  vami, i lip pozdrav od vašeg PAŠKE!

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 12 Lipanj 2023 22:09
djelomob1.jpg