Lipanj 30, 2023 3307

Paškina ćakula

Roko: Vridan, pošten i uvik drži do svoje riči

Ocjeni sadržaj
(24 glasova)

Nima odmora za Roka bagerišta

Za njega nima odmora ni u ove litnje dane iako po ovoj žegi i zbog turista svoj bager i drobilicu škalje u ruke ne čapaje. Ne smi se raditi zbog buke i prašine. To Roko dobro zna i toga se pridržava. Jer je u poslu naučija zakon poštivat. Ali ipak meštar od iskopa, kopanja i rušenja dalmatinskog krša ne miruje ni sada kada temperature dosežu i preko 30 stupnjevi. Dok sidin s njim u dvoru jednog lipog autokampa, čiji su vlasnici njegovi prijatelji, priča mi kako u Zatonskoj ulici svoju kuću za turizam uređuje i kako mu je to veliki izazov. Zaključujen da se tako pored građevinarstva, iskopa i zemljanih radova Roko želi okušat i u svitu turizma. A šta ne bi, kad su mnogi iz njegove branše u tome uspili.

Slušan ga dok mi govori o svom novom pothvatu, i ne sumnjam, ideje su mu dobre, a znan čega se uvati da to tuta forca radi i do kraja dovede. Takav je Roko, nima za njega izgovaranja, niti okolišavanja, već kada je posa u pitanju, tuče drito u sridu ka alkar.

Najprije posa, pa onda platičeš

Priča mi jedan kumpanjo prošle godine tija je teren u srimarskom kršu izravnat i priko poznanika je do Roka doša. Roko mu je reka da će na jesen ili zimu to učinit, teren izravnat i sitnon ga škaljon posipat, jer zna se, u lito to ne more činiti zbog prašine i buke.

Za par miseci mog kumpanja je rodbina nazvala i pitaju: Šta češ gradit kad si teren izravna? A on im u čudu odgovara, da nije ništa teren izravna. Mislija je, Roko nije ništa radija kad mu nije ni platija. Kad su mu slikali s hendijem i poslali slike izravnana terena, odma se sitija šta je sa Rokon prošlog lita dogovorija. S obzirom da živi van nije mu bilo jasno da je Roko to napravija po dogovoru, a da se nije prije bar dijelom naplatija, neku kauciju uzeja, za cili posa ča je napravija.

Takav je vridni Roko, poštenjačina i čovik koji drži do svoje riči, komu je u prvom redu najvažnije zadovoljna mušterija, a onda sve drugo. Moj kumpanjo ga je odma nazva, zafalija mu se na trudu i odma mu lipo platija napravljen posa. Tako je bilo to i zadovoljni svi, jer Roko je takav čovik i po, od riči i dijela koja najbolje govore o njemu i njegovoj dugogodišnjoj raboti. Zato smo mu i poželili puno sriće u novoj turističkoj djelatnosti.

Lipi pozdrav, Paško!

Poslijednja izmjena dana Petak, 30 Lipanj 2023 22:37
djelomob1.jpg