Srpanj 17, 2023 1931

Paškina ćakula

Oj, Vapore, ne šporkaji šjore

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Dokturi kažu ako želite dugo živiti morate duže na otoku biti, fermat, jer tu friškinu i mir koji je ljudima najpotribniji, triba punon dušon ćutit. Pravi raj, eko kraj, da nije tog nesritnog rasprskavajućeg vaporovog crnog uja. A na tin našin otocima priroda je tek malo taknuta, i još uvik čuva taj svoj čar za goste prolaznike kih je liti sve više iz dana u dan. Ćutin tu je more friškije i slanije, a maštral puše osjetno i vidno ugodnije, ledenije nego na kopnu. A to na ovim vručinami godi. Nima, buke, auti, samo bicikle i brodi čiji zvuk ljudskom uhu godi. A kud češ bolje nego iz Vodic na Prvić, oli Zlarin poć i na njima ove litnje žege učiniti. Znaju to dobro turisti šta znači sa natrpanih plaži u ovaj netaknuti raj otplovit.

Svaki dan prugom 505 na Šepurinu se u podne u kolonami na brod iz Vodic gre. A onda na šepurinskim plažami i Trstevici se cili dan gušta i s tako napunjenim baterijami tek u kasne večernje ure doma vraća. A proteklih dan na toj điradi šibenskim arhipelagom bila je malo drugčija stvar. Književnici bi rekli neobična, nesvakidašnja. Čitan, mediji javljaju na sve strane, turisti se žale po cile dane, jer ne znaju komu drugom osim „sedmoj” sili, jer niko drugi ko bi triba puno ih i ne badaje.

Lipota i mir Šepurine

I dok u Trstevici najboljoj šepurinskoj plaži provodin dan, mislin se, kako bi, nesritnim i nedužno šporkanim putnicima, sad dobro "Faks helizim" doša, otkad nam je Tijat ko zna di oša. Bila bi im izgleda potribna i neka mišavina malo žešćeg euro izdanja "Ariela" i "Persila" praška.

A novi vapor ka bez duše i mota ariva, pa putnike šporkije i nove potencijalne goste od ove lipe đirade šibenskim arhipelagom ka da odbije.

Da se ljudi nakon đite arhipelagom mogu dobro u kombiniranom prašku oprat i kad dođu doma pomljivo ražentat od uja i crne pare ča im „novi” vapor za litnji poklon, ka gratis, kroz svoj ispušni sistem daje. Pa onda i nije priporučeno bilu robu obući, jer se onda nakon đite na 505 moraš brzo prisvući. Bar tako grintaju turisti ki su se ovih dan nauživali stara uja i tog drugog smrdećila.

Milina arhipelaga

Ne znan ča bi sad na sve ovo rekla Julijana? Kako bi to ona, virujen dojmljivo i s krijancijom opisala. Možda i vapajem kao i drugi nostalgični svit: Tijate di si? Vidin i ona voli Vodice, a volila je i taj naš nezaboravni, legendarni Vapor?

A ovom "novom" ča je Tijata zaminija nažalost, čini se, krepaje motor pa mu ni Julijanin "Kombinirani prašak" ne bi moga pomoć.

Tako će onda naše šesne šjore s linije 505 svoje bile vešte morat u kemijsku dat i račun Jadroliniji poslat. A i ona bodulska stara: "Oj vapore pusti paru jače", sada se prominila i kaže: "Oj vapore ne šporkaji naše šjore".

Lip pozdav s linije 505 od Paške

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 17 Srpanj 2023 22:19
djelomob1.jpg