×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 934
Veljača 15, 2017 4705 Ilustracija

Potrošački kutak: Nova kolumna na portalu Infovodice

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Jedno od temeljnih poluga suvremenih demokracija jest razvijeno civilno društvo, kakvom želimo zasigurno pripadati. Tom istom društvu od 2007. godine, pripadala je i Udruga za zaštitu potrošača „Klub potrošača Vodice". Ja kao predsjednica, Grozdana Juričev Šprljan, a po struci upravni pravnik, obnašala sam tu funkciju neprekidno od osnutka Udruge.

 

Udruga je prestala sa djelovanjem prošle godine, a formalno pravno nakon provedenog likvidacijskog postupka. Po prestanku rada Udruge i nadalje su me kontaktirali potrošači u nekim slučajevima tako da sam se pridružila „ Splitskom potrošaču" s kojim sam uspostavila suradnju na informiranju potrošača radi pravne zaštite.

Držim potrebnim da građani, bilo u skupinama i organizacijama ili individualno uključivanjem u javne procese nastoje zastupati različite interese i vrednote, smatrajući da uloga civilnog društva se treba ostvariti u otvorenom dijalogu, interakciji, suradnji pa može se čak reći i partnerstvu s javnim i državnim institucijama, zbog čega je dobrodošla ideja portala Infovodice, a u suradnji Splitskog potrošača, osmisliti potrošački kutak za one potrošače kojima će naše teme možda dobro doći i na određen način pomoći .

Nastojati ćemo putem kolumni razraditi temu zaštite potrošača te nastojati prikazivati primjere kako biste sve to mogli primijeniti u slučaju potrebe, ujedno ukoliko imate pitanja, možete ih postaviti putem mail-a i to na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na koja ćemo nastojati odgovoriti u određenom roku.

Iz "Splitskog potrošača" Grozdana Juričev Šprljan upr. pravnik

Potrošački kutak
Razbijajući ledene sante potrošačke teme pokušavamo definirati što to uistinu znači zaštita potrošača, zar onda potrošači do sada nisu bili zaštićeni, čuju se pitanja, naravno da jesu i to kroz mnoge druge zakone (ZOO i dr., da ne nabrajamo), ali usvajanjem Zakona o zaštiti potrošača, Zakon o potrošačkom kreditiranju i sl., svakako se posebno doprinosi zaštiti potrošača.

Potrebno je naglasiti da politika i pravila zaštite potrošača, bi u idealnom odnosu trebale pružiti mogućnost i trgovcima i potrošačima da se nađu na tržištu pod uvjetima i pretpostavkama koji bi zadovoljili obje strane, međutim kako sve ne ovisi o dobroj volji i jednih i drugih potrebno je odnose urediti pravilima i propisima, ali mi ovdje nećemo samo citirati propise već provedbu istih.

Zašto nam je važna i potrebna zaštita potrošača,
važna je jer štiti svakog pojedinca jednostavno iz razloga što je potrošač slabija strana na tržištu budući trgovac i pružatelj usluge raspolažu s puno više znanja i informacija o proizvodu i uslugama koje prodaju, u odnosu na potrošača koji ih kupuje. Zbog čega takva neravnoteža onda ide na štetu potrošača.

Zakonom o zaštiti potrošača određeni su nositelji, svatko iz svoje nadležnosti za područje zaštite potrošača, a između kojih osim nadzornih tijela svakako treba staviti naglasak na tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) zajednice kao i udruge za zaštitu potrošača.
Budući Udruge imaju, na žalost veoma male "moći" a ja bih se orijentirala na jedinicu lokalne zajednice, kojoj je izrijekom Zakona i naloženo da provodi zaštitu potrošača, a sukladno tome i preuzeti značajniju odgovornost u provedbi politike zaštite potrošača.

Pa upravo da bi se ciljevi, mjere i aktivnosti politike ostvarili, veoma je nužna dobra suradnja i koordinacija između svih nositelja, ovdje posebno mislim na lokalnu jedinicu, jer je ona nama potrošačima prioritetna, a jedna od mjeranavodi omogućavanja predstavnicima potrošača da sudjeluju u radu tijela koja odlučuju onjihovim pravima i obvezama, konkretno u radu tijela jedinica lokalnih zajednica te svojim radom direktno prisustvuju donošenju odluka, koje bi trebale svakako biti transparentne i ne diskriminirajuće na zadovoljstvo svojih građana.
A kako je to zapravo u praksi, u našoj stvarnosti,dali smo i koliko zaštićeni kao potrošači budući smo svakodnevno svjedoci povreda prava u različitim odnosima davatelja usluga i potrošača, razmotriti ćemo kroz naše primjere.

Primjera radi:
Neplaćena dospjela novčana potraživanja...
U novijoj praksi, kod neplaćenih dospjelih novčanih potraživanja svjedočimo računima davatelja usluga u kojima je naznačeni dug, odnosno iznos neplaćenih dospjelih novčanih potraživanja za prethodno razdoblje, tako da potrošač primi na znanje dugovanje, a ne kao prijašnjih vremena, dobije opomenu za dug koji mu nije poznat (nebitno iz kojeg razloga), dakle postigao se rezultat da nije dopušteno izdavanje i naplaćivanje opomena, pa tako ni pokretanje postupka prisilne naplate (ovrhe) ako je osporeni dio dospjele novčane tražbine i to do okončanja sudskog ili izvansudskog postupka.

Što u praksi znači, da kada dobijete račun za koji smatrate da nije dijelom ili u potpunosti točan, uputiti pisani prigovor na onaj dio za koji smatrate da nije točan, a ostali dio podmiriti i naznačiti.
Novim Zakonom o zaštiti potrošača iz 2014., postignut je veliki rezultat u odnosu na opomene koje su se nepotrebno zaračunavale potrošaču, te povrh kamate što bi sve u konačnici dovelo do prisilne naplate i pogubnih troškova za potrošače.

djelomob1.jpg